Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 14-02-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Amsterdam voert vergunningstelsel voor particuliere verhuur in

Amsterdam voert vergunningstelsel voor particuliere verhuur in
Photo by John Tekeridis from Pexels

Wie in Amsterdam zijn huis aan toeristen wil verhuren moet daarvoor een vergunning aanvragen. Dat is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State op 29 januari 2020. Die oordeelde dat vakantieverhuur alléén nog maar gereguleerd mag worden met een vergunning.


Amsterdam had vanwege de flinke groei van het toerisme de verhuur aan regels gebonden. Wie zich daaraan hield kreeg automatisch een vrijstelling. Volgens de Raad van State is die werkwijze in strijd is met de Huisvestingswet.


Nieuwe vergunning

Om de regels voor vakantieverhuur zo snel mogelijk te repareren gaat Amsterdam een vergunning invoeren voor vakantieverhuur. Hiervoor gaan ze de Huisvestingsverordening zo snel mogelijk aanpassen. Met het invoeren van een vergunning kan ook de meldplicht worden hersteld en kan Amsterdam direct optreden tegen verhuren zonder vergunning. Bijkomend voordeel van het invoeren van een vergunning is dat dit een extra middel is om illegale verhuur tegen te gaan naast de meldplicht en inzet van handhaving.


Boetes blijven

De uitspraak betekent overigens niet dat Amsterdam geen boetes meer mag uitdelen. De gemeente kan nog steeds een boete opleggen als een woning zonder vergunning wordt onttrokken aan de woningvoorraad, bijvoorbeeld omdat deze wordt verhuurd aan toeristen.


Op dit moment handhaaft Amsterdam alleen als niet aan bepaalde voorwaarden voor vakantieverhuur wordt voldaan. Zo mag je je woning niet langer dan 30 dagen verhuren, moet je daadwerkelijk in de woning wonen en ingeschreven staan in het de Basisregistratie Personen (BRP), en mag je ook niet verhuren aan meer dan 4 personen tegelijk. Daarnaast is vakantieverhuur van een corporatiewoning niet toegestaan. Deze voorwaarden blijven bestaan en wie daar niet aan voldoet kan een boete krijgen voor woningonttrekking van € 20.750,-. Het is tot nader order niet meer verplicht vakantieverhuur te melden.


Buurtverbod

Ondertussen gaat Amsterdam door met de voorbereiding van de plannen om in sommige buurten helemaal geen vakantieverhuur toe te staan omdat de leefbaarheid er te veel onder druk staat.


Nieuwe wetgeving

Overigens komt er nieuwe landelijke wetgeving voor toeristische verhuur. Daarvoor wordt de Huisvestingswet 2014 aangepast. Het wetsvoorstel geeft gemeenten de mogelijkheid om maatregelen te nemen als er schaarste is aan woonruimte of als de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan. De wet ligt nu bij de Tweede Kamer. 

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, deeleconomie, airbnb, toeristische verhuur, wetten

CELTH



||| Nieuws |||

28/05/25
Exclusief voor leden
Fietsersbond wil overbodige paaltjes weg
Paaltjes op wegen en fietspaden zijn bedoeld om auto’s van het fietspad te houden, maar in de praktijk zorgen ze juist voor gevaar voor fietsers. Elk jaar raken duizenden fietsers gewond door een botsing met een paaltje. Daarom lanceert de Fietsersbond de Paaltjesmelder.
28/05/25
Exclusief voor leden
Méribel kiest bureau Hopscotch
Méribel, het hart van het Franse Les 3 Vallées, heeft Hopscotch Tourism Netherlands aa...
27/05/25
Dagattractie Top 50: Dierentuinen noteren sterkste groei
De grootste Nederlandse dagattracties hebben vorig jaar 2% meer bezoekers geteld. Dierentuinen deden het relatief beter dan attractieparken en musea. De Zaanse Schans is in 2024 gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst van best bezochte dagattracties in Nederland.
27/05/25
Exclusief voor leden
Kamperen in Nederland in 2025: Prijzen stijgen licht, maar blijven betaalbaar
Kamperen blijft ook in de zomer van 2025 een relatief betaalbare vakantieoptie, al stijgen de prijzen licht. Volgens de jaarlijkse prijsanalyse van PiNCAMP, het kampeerplatform van onder andere de ANWB, betalen kampeerders in Nederland dit jaar gemiddeld €55 per nacht voor een gezin van drie personen. Dat is een stijging van ongeveer 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
27/05/25
Exclusief voor leden
Maastricht populairste gemeente van Nederland in 2025
Voor het eerst in veertien jaar is niet Amsterdam, maar Maastricht de favoriete gemeente van Nederland. Ook Flevoland scoort heel verrassend sterk.
27/05/25
Exclusief voor leden
Instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie gedaan. De instructieregel heeft een looptijd van 10 jaar.
26/05/25
Exclusief voor leden
Moons wordt voorzitter Van Gogh Nationaal Park
Met ingang van 1 juni 2025 start Annemarie Moons als voorzitter van Van Gogh Nationaal Park.
26/05/25
Finalisten ‘Beste Bed & Breakfast van Nederland’ zijn bekend
De genomineerden voor de titel ‘Beste B&B van Nederland 2025’ zijn door Stichting Bed & Breakfast Nederland bekendgemaakt. De genomineerden bevinden zich in de hoogste kwaliteitsklasse van het officiële B&B-classificatiesysteem.

||| Agenda |||

05/06/25
05/06/25 t/m 05-06-25: Nationaal Congres Citymarketing
Hoe draagt city- en regiomarketing bij aan brede welvaart, leefbaarheid en de binding met inwoners? ...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...
27/06/25
27/06/25 t/m 27-06-25: Beleidsmakersdag
De Beleidsmakersdag staat zo vlak voor de vakanties in het teken van 'Vooruitwerken em verbinden ric...
27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...