Geplaatst op: 14-02-2020
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Amsterdam voert vergunningstelsel voor particuliere verhuur in

Amsterdam voert vergunningstelsel voor particuliere verhuur in
Photo by John Tekeridis from Pexels

Wie in Amsterdam zijn huis aan toeristen wil verhuren moet daarvoor een vergunning aanvragen. Dat is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State op 29 januari 2020. Die oordeelde dat vakantieverhuur alléén nog maar gereguleerd mag worden met een vergunning.


Amsterdam had vanwege de flinke groei van het toerisme de verhuur aan regels gebonden. Wie zich daaraan hield kreeg automatisch een vrijstelling. Volgens de Raad van State is die werkwijze in strijd is met de Huisvestingswet.


Nieuwe vergunning

Om de regels voor vakantieverhuur zo snel mogelijk te repareren gaat Amsterdam een vergunning invoeren voor vakantieverhuur. Hiervoor gaan ze de Huisvestingsverordening zo snel mogelijk aanpassen. Met het invoeren van een vergunning kan ook de meldplicht worden hersteld en kan Amsterdam direct optreden tegen verhuren zonder vergunning. Bijkomend voordeel van het invoeren van een vergunning is dat dit een extra middel is om illegale verhuur tegen te gaan naast de meldplicht en inzet van handhaving.


Boetes blijven

De uitspraak betekent overigens niet dat Amsterdam geen boetes meer mag uitdelen. De gemeente kan nog steeds een boete opleggen als een woning zonder vergunning wordt onttrokken aan de woningvoorraad, bijvoorbeeld omdat deze wordt verhuurd aan toeristen.


Op dit moment handhaaft Amsterdam alleen als niet aan bepaalde voorwaarden voor vakantieverhuur wordt voldaan. Zo mag je je woning niet langer dan 30 dagen verhuren, moet je daadwerkelijk in de woning wonen en ingeschreven staan in het de Basisregistratie Personen (BRP), en mag je ook niet verhuren aan meer dan 4 personen tegelijk. Daarnaast is vakantieverhuur van een corporatiewoning niet toegestaan. Deze voorwaarden blijven bestaan en wie daar niet aan voldoet kan een boete krijgen voor woningonttrekking van € 20.750,-. Het is tot nader order niet meer verplicht vakantieverhuur te melden.


Buurtverbod

Ondertussen gaat Amsterdam door met de voorbereiding van de plannen om in sommige buurten helemaal geen vakantieverhuur toe te staan omdat de leefbaarheid er te veel onder druk staat.


Nieuwe wetgeving

Overigens komt er nieuwe landelijke wetgeving voor toeristische verhuur. Daarvoor wordt de Huisvestingswet 2014 aangepast. Het wetsvoorstel geeft gemeenten de mogelijkheid om maatregelen te nemen als er schaarste is aan woonruimte of als de leefbaarheid van een wijk onder druk komt te staan. De wet ligt nu bij de Tweede Kamer. 

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, deeleconomie, airbnb, toeristische verhuur, wetten

CELTH
 





||| Nieuws |||

20/03/24
Exclusief voor leden
Geen ruimte voor uitstel Natuurherstelwet
De Europese Natuurherstelwet leek er te komen en daarmee waren veel natuurbeheerders en recreatiegebieden blij. Nu wil Hongarije tegenstemmen. MVO Nederland reageert daarop. "Voor uitstel of afstel is geen ruimte."
20/03/24
Financiële positie van jongeren onder druk
De financiële positie van jongeren staat onder druk: de helft van hen kan niet of nauwelijks rondkomen, van het jeugdloon en de bijstand kunnen jongeren niet leven en ook de nieuwe basisbeurs is structureel te laag.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
14/03/24
Regio Noord-Holland Noord erkend als cultuurregio
Goed beleidsnieuws voor samenwerkingsverbanden in de culturele sector in Noord-Holland. Met het regioprofiel ‘Zee aan ruimte, land vol cultuur’ erkent het Ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) de regio Noord-Holland Noord sinds 1 maart officieel als landelijke cultuurregio.
11/03/24
Update voor fietsroute Venlo - Kleve
Vijf projecten die grensoverschrijdende samenwerking tussen Limburg en Duitsland bevorderen, krijgen subsidie vanuit het Kleinprojectenfonds. Onder meer een fietsroute wordt verbeterd en subsidie maakt gebundelde informatie mogelijk over evenementen.
11/03/24
Exclusief voor leden
Twee molens Gouda staan stil na technische controle
Twee van de bekendste monumenten van Gouda staan stil, molen De Roode Leeuw en molen 't Slot. De gemeente heeft in samenspraak met de betrokken molenaars de wieken van 2 molens tijdelijk stil laten zetten. Dat gebeurde na een inspectie van de lasverbindingen.
08/03/24
Klaas Dijkhoff in Raad van Commissarissen NS
Oud-staatssecretaris en voormalig minister Klaas Dijkhoff is per 6 maart door de aandeelhouder – het ministerie van Financiën – benoemd tot lid van de Raad van Commissarissen (RvC) van NS.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...