Geplaatst op: 10-02-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Staatsbosbeheer en gemeente Vlieland investeren ruim 1 miljoen euro in recreatie en natuur

Staatsbosbeheer en gemeente Vlieland investeren ruim 1 miljoen euro in recreatie en natuur

Staatsbosbeheer en de gemeente Vlieland investeren 1,1 miljoen euro in duurzame recreatie- en natuurprojecten op Vlieland. Het geld komt beschikbaar door een aantal grondtransacties tussen beide organisaties. Het geld wordt in een groenfondsrekening gestoken vanwaaruit de investeringen worden bekostigd.


Directeur Sylvo Thijsen van Staatsbosbeheer en burgemeester Tineke Schokker van Vlieland ondertekenden een intentieverklaring.


Overdracht gronden aan gemeente

Door de overdracht wordt de gemeente eigenaar van de grond onder de jachthaven, sportcentrum Flidunen en het sportterrein. Een aantal van deze terreinen zijn al in gebruik bij gemeentelijke stichtingen. Met de overdracht ontstaan er logische verhoudingen en veranderen enkele wegen en fietspaden van eigenaar.


Investeren in eiland

Staatsbosbeheer wil de opbrengst van de transacties middels een groenfondsrekening investeren in het eiland. Projecten die daarvoor in aanmerking kunnen komen zijn investeringen in fietspaden, de samenwerking met het natuureducatiecentrum De Noordwester, natuurbelevingsroutes voor alle leeftijden en verduurzaming van gebouwen en materieel van Staatsbosbeheer. Een werkgroep van mensen van Staatsbosbeheer en de gemeente gaat aan de slag met het programma. "Het Waddeneiland Vlieland te midden van het Werelderfgoed Waddenzee is één van de parels van Staatsbosbeheer. Met deze investering kunnen we de natuur, de recreatie en de Vlielander eilandgemeenschap versterken. Dat is ons heel wat waard’’, aldus Sylvo Thijsen.


Projecten op verlanglijstje realiseren

De bedoeling is om het geld de komende vier jaar te besteden. Burgemeester Tineke Schokker: "Met dit geld kunnen we investeren in een aantal projecten die hoog op onze gezamenlijke verlanglijst staan, maar waar we anders moeilijk geld voor konden vrijmaken. We kunnen het ook gebruiken als cofinanciering voor Waddenfondsaanvragen en zo het investeringsbedrag verder verhogen. Het maakt ons mooie eiland nog aantrekkelijker, zowel voor toeristen als voor de eigen inwoners.’’ Jaarlijks is er bestuurlijke afstemming tussen directie Staatsbosbeheer en het college gemeente Vlieland over de keuzes en voortgang. De directeur van Staatsbosbeheer neemt het finale besluit over de besteding uit het groenfonds.

Trefwoorden: dagrecreatie, natuur, investeren, waddeneilanden

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/04/20
Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
03/04/20
Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
30/03/20
Wat adviseert Alfa Accountants de leisurebranche tijdens coronacrisis
Wat betekenen de verschillende economische steunmaatregelen die het kabinet heeft genomen in verband met de coronacrisis voor de leisurebranche? Wim Kappers, directeur van Alfa in Hardenberg en Nijverdal en specialist in de recreatiesector, zet het op een rijtje.
24/03/20
Samen uit de crisis: R&T gratis
In een normale wereld verschijnt vakblad R&T gewoon op papier. De artikelen uit R&T verschij...
23/03/20
Waterschappen springen bedrijven te hulp
De waterschappen hebben een hechte band met recreatie. Zij zorgen onder meer voor schoon water, voor...
16/03/20
Borgstelling MKB staat open, wat is er mogelijk?
Het was al aangekondigd maar sinds vandaag staat de verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling open. Wat betekent dat voor ondernemers?
06/03/20
The VR Room trapt pop-up tour af met nieuwe vestiging in Tilburg
The VR Room krijgt in Tilburg haar eerst pop-up vestiging. Daartoe is een unieke samenwerking aangegaan met vastgoedbelegger Wereldhave.
06/03/20
Gemeente Hoeksche Waard wint Mooiwaarts trofee
Gister ontving wethouder Piet van Leenen namens gemeente Hoeksche Waard de Mooiwaarts trofee. Deze w...