Geplaatst op: 10-02-2020
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Staatsbosbeheer en gemeente Vlieland investeren ruim 1 miljoen euro in recreatie en natuur

Staatsbosbeheer en gemeente Vlieland investeren ruim 1 miljoen euro in recreatie en natuur

Staatsbosbeheer en de gemeente Vlieland investeren 1,1 miljoen euro in duurzame recreatie- en natuurprojecten op Vlieland. Het geld komt beschikbaar door een aantal grondtransacties tussen beide organisaties. Het geld wordt in een groenfondsrekening gestoken vanwaaruit de investeringen worden bekostigd.


Directeur Sylvo Thijsen van Staatsbosbeheer en burgemeester Tineke Schokker van Vlieland ondertekenden een intentieverklaring.


Overdracht gronden aan gemeente

Door de overdracht wordt de gemeente eigenaar van de grond onder de jachthaven, sportcentrum Flidunen en het sportterrein. Een aantal van deze terreinen zijn al in gebruik bij gemeentelijke stichtingen. Met de overdracht ontstaan er logische verhoudingen en veranderen enkele wegen en fietspaden van eigenaar.


Investeren in eiland

Staatsbosbeheer wil de opbrengst van de transacties middels een groenfondsrekening investeren in het eiland. Projecten die daarvoor in aanmerking kunnen komen zijn investeringen in fietspaden, de samenwerking met het natuureducatiecentrum De Noordwester, natuurbelevingsroutes voor alle leeftijden en verduurzaming van gebouwen en materieel van Staatsbosbeheer. Een werkgroep van mensen van Staatsbosbeheer en de gemeente gaat aan de slag met het programma. "Het Waddeneiland Vlieland te midden van het Werelderfgoed Waddenzee is één van de parels van Staatsbosbeheer. Met deze investering kunnen we de natuur, de recreatie en de Vlielander eilandgemeenschap versterken. Dat is ons heel wat waard’’, aldus Sylvo Thijsen.


Projecten op verlanglijstje realiseren

De bedoeling is om het geld de komende vier jaar te besteden. Burgemeester Tineke Schokker: "Met dit geld kunnen we investeren in een aantal projecten die hoog op onze gezamenlijke verlanglijst staan, maar waar we anders moeilijk geld voor konden vrijmaken. We kunnen het ook gebruiken als cofinanciering voor Waddenfondsaanvragen en zo het investeringsbedrag verder verhogen. Het maakt ons mooie eiland nog aantrekkelijker, zowel voor toeristen als voor de eigen inwoners.’’ Jaarlijks is er bestuurlijke afstemming tussen directie Staatsbosbeheer en het college gemeente Vlieland over de keuzes en voortgang. De directeur van Staatsbosbeheer neemt het finale besluit over de besteding uit het groenfonds.

Trefwoorden: dagrecreatie, natuur, investeren, waddeneilanden

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

23/10/20
Pinomzet in vrijetijdssector weer onderuit maar minder hard dan in maart
De pinomzet is na de gedeeltelijke lockdown 10% lager dan normaal. Sectoren die hard zijn getroffen zijn de horeca en recreatie & cultuur. Maar minder hard dan in maart tijdens de eerste lockdown.
22/10/20
Exclusief voor leden
Foodvalley krijgt science center en belevingscentrum
De eerste paal werd gistermiddag in de grond geslagen door John Verbrakel, hoofd research en development bij Upfield. Dit gebeurde samen met Harry Dijkstra, directeur van bouwbedrijf Van Wijnen. Burgemeester van Wageningen Geert van Rumund en Rens Buchwaldt, bestuurslid van Wageningen University & Research, waren vanwege COVID-19 virtueel aanwezig.
21/10/20
Recreatie Vakbeurs verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021
De aankomende editie van Recreatie Vakbeurs die gepland stond op 17, 18 en 19 november 2020 in Evenementenhal Hardenberg wordt verplaatst naar 20, 21 en 22 januari 2021.
16/10/20
Wandelen populair in coronatijd
Nederlanders zijn meer gaan wandelen in coronatijd. In het voorjaar was het wandelgedrag door de coronamaatrdegelen wel heel anders dan in de zomer.
15/10/20
Hoge waardering van recreanten voor Zandmotor
De Zandmotor voor de Zuidhollandse kust wordt door recreanten in 2019 met een 8,2 hoog gewaardeerd. Jaarlijks bezoeken een half miljoen mensen het strand.
15/10/20
Groot 1600 km wandelnetwerk in provincie Utrecht open
Recreatieschap Stichtse Groenlanden, Recreatie Midden Nederland en de samenwerkende gemeenten Bunnik...
14/10/20
Wegens succes extra vouchers voor Zeeuwse ondernemers met plannen
De vouchers die de provincie Zeeland geeft aan toeristische bedrijven die willen innoveren is erg populair. Voor de 10 beschikbare vouchers van 25.000 euro zijn 21 plannen ingediend. De provincie stelt daarom nog eens 100.000 euro voor de regeling beschikbaar.
09/10/20
Pintransacties in vrijetijdssector lopen hard terug
De recente maatregelen om het coronavirus terug te dringen hebben duidelijk effect op de economie.Dat zien we het duidelijkst in de vrijetijdsbranche.