Geplaatst op: 23-12-2019
Auteur: Redactie
NRIT Media

2019: Ruim 1,5 miljoen bezoekers in Diergaarde Blijdorp

2019: Ruim 1,5 miljoen bezoekers in Diergaarde Blijdorp

2019 is in veel opzichten een goed jaar voor Diergaarde Blijdorp. De beoogde bezoekersaantallen werden eind november al gehaald. Met de kerstvakantie nog voor de boeg hoopt Blijdorp uit te komen op ruim 1,5 miljoen bezoekers: een prima resultaat!

 

Door het hele jaar heen werden er veel bijzondere diersoorten geboren. Niet één maar twee zeldzame okapi’s zagen het levenslicht. In de Victoriaserre werden maar liefst 8 jongen grootgebracht door een stel zeer bedreigde Balispreeuwen. Ook waren er nakomelingen bij de witkruinmangabeys, kuifmakaken, pinché-aapjes en François-langoeren. IJsbeer Todz verhuisde naar het buitenland en maakte plaats voor ijsbeerman Wolodja.

 

Een nieuw Europees otterstel maakte zijn entree in de Chinese tuin. Dit leidde al snel tot een otterjong dat inmiddels al zijn eerste zwemlessen heeft gehad. De nieuwe Amoerpanterman zal in het nieuwe jaar aan het vrouwtje worden geïntroduceerd en hopelijk voor nageslacht gaan zorgen. Het langverwachte Natuurbehoudscentrum werd geopend waar diverse bedreigde dier- en plantsoorten zijn ondergebracht. De bedreigde Titicacakikkers kregen al larven en voor het eerst sinds lange tijd werd er gefokt met de gilamonsters.

 

Als eerste Nederlandse dierentuin kreeg Blijdorp het internationale keurmerk ‘BGCI Botanic Garden’, een mooie erkenning voor de Diergaarde als botanische tuin. Blijdorp coördineert nu ook het Europese fokprogramma van de Rüppells gieren. Sinds dit jaar kan Blijdorp, als enige dierentuin op het vasteland van Europa, testen in het eigen laboratorium uitvoeren om het (dodelijke) olifantenherpes in een vroeg stadium op te sporen. De test is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de afdeling virologie van het Erasmus MC.

 

Verder werd de bewegwijzering door de hele tuin vernieuwd en de Haaienzaal, een unieke evenementenlokatie,  gefacelift. In het Oceanium opende de expositie ‘ZOO veel plastic’. Na een grondige testperiode konden er voor het eerst geleidehonden in het park worden toegelaten.

 

Onze rijksmonumenten kregen volop aandacht tijdens de Open Monumentendagen in september. Van het Rijk ontving Blijdorp een zeer welkome miljoenensubsidie voor het renoveren van de rijksmonumenten.

 

Vooruitblik

Het komende jaar zal veel aandacht uitgaan naar het opknappen van het entreeplein aan de monumentale entree, inclusief de overnetting van het flamingoverblijf, de aanleg van een publieksroute achter de bizons en het verder ontwikkelen van het project Eilandhoppen: een beleving waarbij je kennis maakt met diverse eilandbewonende diersoorten zoals ringstaartmaki’s, Galapagosreuzenschildpadden en Komodovaranen. Tegelijkertijd wordt achter de schermen hard gewerkt aan de bouwstenen voor het Masterplan Blijdorp 2030 met natuurbehoud en dierwelzijn als belangrijke pijlers.

Trefwoorden: Dierentuinen, bijzondere diersoorten, internationaal keurmerk

||| Blogs |||

06/05/20
Waarom we vooral in onze vrije tijd moeite hebben met de lockdown
We leven inmiddels meer dan 7 weken in een inteligente lockdown. Een ingrijpende maatregel om het Co...
30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
09/03/20
Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/07/20
Verkiezing Leukste uitje van Nederland 2021 van start
De ANWB is weer gestart met de verkiezing van het Leukste uitje van Nederland 2021.
20/07/20
Exclusief voor leden
2019: Minder bezoek aan grote Europese attractieparken
Het bezoek aan grote Europese attractieparken is in 2019 gedaald. Wereldwijd groeide het bezoek. Dat blijkt uit het Global Attractions Attendance Report van AECOM en TEA.
15/07/20
Apenheul opent nieuwe speeltuin met gorillahoofd van zes meter
Apenheul heeft een nieuwe speeltuin geopend. De speeltuin is bijzonder gezien de unieke locatie middenin een heuvelachtig bos en natuurlijk door het enorme gorillahoofd waarin gespeeld kan worden.
13/07/20
Miljoenenverlies voor Blijdorp, dierentuin start actie
De coronacrisis hakt er bij Diergaarde Blijdorp flink in. De stichting kijkt aan tegen een miljoenenverlies en roept iedereen op de dierentuin financieel te steunen.
11/07/20
Levensgrote KLM DC-3 is Madurodam’s nieuwste attractie
Madurodam heeft een nieuwe attractie waar de luchtvaart en de Nederlandse ondernemersgeest centraal staat. Na een bouwtraject van ruim 1,5 jaar opende de cabin crew vanochtend voor het eerst voor bezoekers de deur in van de levensgrote zilvergrijze KLM DC-3.
08/07/20
Prijzen in de branche lopen op, niet zo sterk als vorig jaar
De prijzen voor consumentengoederen en -diensten lopen langzaam weer op. Ook in onze branche lopen de prijzen weer op.
07/07/20
Kamperen op Archeon met uniek driedaags arrangement
Museumpark Archeon heeft voor het eerst een eigen camping. Het park heeft hiervoor de samenwerking gezicht met Outstanding die normaal gesproken tenten levert voor festivals en evenementen. De camping is alleen te boeken met een driedaags arrangement in de maanden juli en augustus.
01/07/20
Richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 meter samenleving
Staatssecretaris Mona Keijzer heeft gisteren de richtlijnen voor toegankelijke dagjes uit in de 1,5 m samenleving in ontvangst genomen.