Geplaatst op: 11-12-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Sector groeit in 2020 sterker na lager groeitempo in 2019

Sector groeit in 2020 sterker na lager groeitempo in 2019
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

De onzekerheid over het stikstof- en PFAS-beleid zet een stevige rem op de volumegroei in veel sectoren, blijkt uit de Sectorprognoses 2020-2021 van ABN AMRO. De agrarische sector (-0,5 procent), de bouw (-2 procent), industrie (-1,5 procent) en transport en logistiek (+0,5 procent) worden volgens ABN AMRO in 2020 het meest geremd.


Sectoren die geen last hebben van het stikstof- en PFAS-beleid presteren daarentegen goed. Ook de sector leisure heeft de wind mee. Zo verwacht ABN AMRO dat de volumegroei in deze sector zowel in 2020 als 2021 2,5 procent bedraagt. Dit is onder meer het gevolg van een stijging van de koopkracht en de groei van het aantal buitenlandse toeristen, die samen goed zijn voor zo’n 40 procent van alle toeristische uitgaven in Nederland. In 2019 kwam de groei van de sector leisure met 1,4 procent een stuk lager uit.


Personeelsproblemen remmen groei in 2019

De bedrijfsvoering en groeiambities van de sector Leisure werden belemmerd door het tekort aan personeel. Om te kunnen blijven groeien is het voor ondernemers dus van belang om te zoeken naar innovatieve oplossingen voor het personeelstekort, bijvoorbeeld door slim gebruik te maken van de mogelijkheden van digitalisering en door beleid om personeel langer voor de sector te behouden. Het werven en inwerken van nieuwe medewerkers kost immers geld en drukt de marge. Ook het slim benutten van de bestaande capaciteit maakt verdere groei mogelijk. Zo kan het afstemmen van nieuwe prijsmodellen op verschillende doelgroepen, zoals het betalen per minuut, ervoor zorgen dat de gastenstroom beter over de capaciteit wordt verdeeld.


Groei besteedbaar inkomen in 2020

Hoewel de sectorgroei in 2019 duidelijk in een lagere versnelling stond dan in de jaren ervoor, zijn de fundamenten voor verdere groei in 2020 en 2021 nog altijd gunstig. Het besteedbaar inkomen van consumenten zal in 2020 naar verwachting sterker toenemen dan in 2019, vooral door een forse afname van de inflatie in combinatie met een lichte stijging van de groei van de contractlonen.


Profiteren van vergrijzing

Daarnaast profiteert de sector leisure van de vergrijzing. Zo besteden de reislustige Nederlandse 65-plussers in 2020 naar verwachting weer 100 miljoen euro extra aan vakanties. De toenemende welvaart in de rest van de wereld stimuleert bovendien de instroom van buitenlandse toeristen, die zo’n 40 procent van de toeristische bestedingen in Nederland voor hun rekening nemen.


Toch grote risico’s

Toch zijn er ook risico’s die de sector onevenredig hard kunnen raken. Die liggen vooral op geopolitiek niveau dat zijn weerslag kan krijgen in lagere beurskoersen, verminderd consumentenvertrouwen en uiteindelijk stagnerende consumentenbestedingen. Na de terroristische aanslag van 11 september 2001 en de financiële crisis van 2008 hebben we gezien dat de sector hard door dergelijke gebeurtenissen wordt geraakt.


Link: https://insights.abnamro.nl/2019/12/onzekerheid-over-milieumaatregelen-drukken-groei-sectoren/
Topics:Onderzoek
Trefwoorden: onderzoek, economie, bestedingen, consumptie, horeca

||| Blogs |||

13/01/20
Eenzijdige beeldvorming
Met veel bombarie trokken boeren op 4 oktober naar De Haag om te protesteren. Aanleiding voor dit pr...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
13/12/19
Pleasure for all! Hoe gastvrij zijn vrijetijdsbedrijven …?
Nederland heeft 2 miljoen mensen met een beperking. Wat doet de vrijetijdssector om ook deze gasten een warm welkom te heten?
03/12/19
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
03/12/19 · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van...
22/11/19
De plaag van goedkoop, goedkoper, goedkoopst
Het lijkt het toverwoord voor ons brein. Goedkoop. Een spotprijs werkt nog immer als een magneet voo...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

17/01/20
Beste Nederlandse accommodaties 2019 volgens reviews
In de Jaarbeurs in Utrecht zijn gisteravond de Zoover Awards voor accommodaties uitgereikt. Camping ...
17/01/20
Eerste Virtual Reality waterglijbaan in Nederland
Breda heeft de primeur van eerste VR-waterglijbaan.
17/01/20
TUI en Breda University verdiepen samenwerking
TUI en Breda University of Applied Sciences (BUas) gaan nog intensiever samenwerken op het gebied van onderwijs, onderzoek en professionalisering in de reisbranche.
17/01/20
Eerste restaurant via Voice reserveren
Bar-restaurantketen STAN&CO, onderdeel van Debuut Horeca, is het eerste Nederlandse horecaconcep...
17/01/20
De zes campings van het jaar
Zes campings zijn door de ANWB uitgeroepen tot camping van het jaar. De ANWB heeft voor deze Nederlandse publieksverkiezing meer dan 25.000 stemmen ontvangen.
17/01/20
Horecava groeit stevig mee met de horeca
In totaal bezochten 75.000 foodservice professionals de nationale vakbeurs. Dit is een groei van rui...
17/01/20
Nederlands tulpenfeest: nationale tulpendag
Op Nationale Tulpendag, morgen zaterdag 18 januari 2019, vindt in Amsterdam de officiële aftrap van...
16/01/20
Exclusief voor leden
Vakanties van Nederlanders: Veluwe weer op positie 1
Gisteren werden de nationale cijfers uit het ContinuVakantieOnderzoek op de Vakantiebeurs gepresenteerd. In aansluiting daarop komen diverse DMO’s met de cijfers van hun regio. In dit artikel gaan we die voor u verzamelen en steeds actualiseren.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk