Sector groeit in 2020 sterker na lager groeitempo in 2019

De onzekerheid over het stikstof- en PFAS-beleid zet een stevige rem op de volumegroei in veel sectoren, blijkt uit de Sectorprognoses 2020-2021 van ABN AMRO. De agrarische sector (-0,5 procent), de bouw (-2 procent), industrie (-1,5 procent) en transport en logistiek (+0,5 procent) worden volgens ABN AMRO in 2020 het meest geremd.
Sectoren die geen last hebben van het stikstof- en PFAS-beleid presteren daarentegen goed. Ook de sector leisure heeft de wind mee. Zo verwacht ABN AMRO dat de volumegroei in deze sector zowel in 2020 als 2021 2,5 procent bedraagt. Dit is onder meer het gevolg van een stijging van de koopkracht en de groei van het aantal buitenlandse toeristen, die samen goed zijn voor zo’n 40 procent van alle toeristische uitgaven in Nederland. In 2019 kwam de groei van de sector leisure met 1,4 procent een stuk lager uit.
Personeelsproblemen remmen groei in 2019
De bedrijfsvoering en groeiambities van de sector Leisure werden belemmerd door het tekort aan personeel. Om te kunnen blijven groeien is het voor ondernemers dus van belang om te zoeken naar innovatieve oplossingen voor het personeelstekort, bijvoorbeeld door slim gebruik te maken van de mogelijkheden van digitalisering en door beleid om personeel langer voor de sector te behouden. Het werven en inwerken van nieuwe medewerkers kost immers geld en drukt de marge. Ook het slim benutten van de bestaande capaciteit maakt verdere groei mogelijk. Zo kan het afstemmen van nieuwe prijsmodellen op verschillende doelgroepen, zoals het betalen per minuut, ervoor zorgen dat de gastenstroom beter over de capaciteit wordt verdeeld.
Groei besteedbaar inkomen in 2020
Hoewel de sectorgroei in 2019 duidelijk in een lagere versnelling stond dan in de jaren ervoor, zijn de fundamenten voor verdere groei in 2020 en 2021 nog altijd gunstig. Het besteedbaar inkomen van consumenten zal in 2020 naar verwachting sterker toenemen dan in 2019, vooral door een forse afname van de inflatie in combinatie met een lichte stijging van de groei van de contractlonen.
Profiteren van vergrijzing
Daarnaast profiteert de sector leisure van de vergrijzing. Zo besteden de reislustige Nederlandse 65-plussers in 2020 naar verwachting weer 100 miljoen euro extra aan vakanties. De toenemende welvaart in de rest van de wereld stimuleert bovendien de instroom van buitenlandse toeristen, die zo’n 40 procent van de toeristische bestedingen in Nederland voor hun rekening nemen.
Toch grote risico’s
Toch zijn er ook risico’s die de sector onevenredig hard kunnen raken. Die liggen vooral op geopolitiek niveau dat zijn weerslag kan krijgen in lagere beurskoersen, verminderd consumentenvertrouwen en uiteindelijk stagnerende consumentenbestedingen. Na de terroristische aanslag van 11 september 2001 en de financiële crisis van 2008 hebben we gezien dat de sector hard door dergelijke gebeurtenissen wordt geraakt.