Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 27-11-2019

Concrete maatregelen om zwemveiligheid te vergroten met Nationaal Plan Zwemveiligheid

Concrete maatregelen om zwemveiligheid te vergroten met Nationaal Plan Zwemveiligheid

Vandaag heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2020 – 2024 aan de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een initiatief van de Nationale Raad Zwemveiligheid, waarin een groot aantal partijen uit de zwembranche samenwerkt. Doel van het plan is dat iedereen waterveilig opgroeit en meedoet in ‘Nederland waterland’. Dit willen de betrokken partijen bereiken door ervoor te zorgen dat inwoners zwemvaardiger worden, door zwemomgevingen veiliger te maken en door inwoners bewuster te maken van risico’s op verdrinking.


Marriët Mittendorff, voorzitter van de Nationale Raad Zwemveiligheid, is blij met het Nationaal Plan Zwemveiligheid: "De afgelopen jaren is hard gewerkt om meer kennis over zwemveiligheid te verzamelen binnen het kennisproject NL Zwemveilig. Met deze nieuwe kennis kunnen we nog betere maatregelen nemen om veilig te genieten bij en in het water. Om het aantal verdrinkingen te beperken, gaan we samenwerken met alle betrokkenen. Dus met de partners in de zwembranche en met overheden. En laten we dan niet vergeten dat ieder mens kan helpen, en wij kunnen hen daar meer bewust van maken.”

Het Nationaal Plan Zwemveiligheid bevat drie inhoudelijke pijlers waaronder meerdere thema’s zijn uitgewerkt:

  1. Leren en blijven zwemmen: meer kinderen voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (niveau van Nationaal Zwemdiploma C), stimuleren dat kinderen na de zwemlessen regelmatig blijven zwemmen, goede informatievoorziening naar ouders, scholen activeren en vergroten zwemvaardigheid van kinderen uit arme gezinnen.
  2. Omgevingen veiliger maken: vergroten veiligheid bij plekken met (zwem)water (met name bij open water), ondersteunen van lifeguards.
  3. Meer risicobewustzijn: voorlichting over risico’s bij specifieke omstandigheden en het juist inschatten van de eigen zwemvaardigheid (met nadruk op groepen mensen met verhoogd risico op verdrinking).

Aan elk thema zijn organisaties gekoppeld die dat thema samen kunnen oppakken. Zo neemt de Nationale Raad Zwemveiligheid het voortouw bij het thema ‘kwaliteit van het zwemonderwijs’, de KNZB bij ‘blijven zwemmen’ en Reddingsbrigade Nederland bij ‘open water’. De partijen in de zwembranche nemen hiermee het initiatief om de zwemveiligheid in Nederland naar een hoger plan te krijgen. Maandag 2 december 2019 vindt een wetgevingsoverleg plaats in de Tweede Kamer waar het plan op de agenda staat. De partijen hopen begin 2020, met ondersteuning van de overheid, te starten met de uitvoering van het Nationaal Plan Zwemveiligheid.

Link: https://www.nlzwemveilig.nl/kennisbank-zwemonderwijs/kennisbank/25059/nationaal-plan-zwemveiligheid-2020-2024
Trefwoorden: zwemveilig, zwemvaardig, waterveilig, nationaal plan

CELTH



||| Nieuws |||

14/07/25
Groene Hart Visie: Recreatie is geen bedreiging, maar een kans – mits goed georganiseerd
Het Groene Hart staat op scherp. In de nieuwste editie van het digitale magazine Groene Hart Visie wordt duidelijk dat recreatie in dit kwetsbare landschap niet alleen spanning oproept, maar ook richting kan geven.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
02/07/25
Exclusief voor leden
Forse impact van btw-verhoging op logiessector
De btw-verhoging op logies leidt tot een vraagafname tot 30%, een 8,5% lagere omzet uit toeristische overnachtingen en flinke gevolgen voor budgethotels en de logiessector in de grensstreek. Toch wil het kabinet de btw-verhoging niet terugdraaien.
30/06/25
Metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk in ontwikkeling
De bestaande fietsroute vanuit Westland naar het centrum van Delft wordt ontwikkeld tot metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk.