Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 27-11-2019

Concrete maatregelen om zwemveiligheid te vergroten met Nationaal Plan Zwemveiligheid

Concrete maatregelen om zwemveiligheid te vergroten met Nationaal Plan Zwemveiligheid

Vandaag heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2020 – 2024 aan de Tweede Kamer gestuurd. Het plan is een initiatief van de Nationale Raad Zwemveiligheid, waarin een groot aantal partijen uit de zwembranche samenwerkt. Doel van het plan is dat iedereen waterveilig opgroeit en meedoet in ‘Nederland waterland’. Dit willen de betrokken partijen bereiken door ervoor te zorgen dat inwoners zwemvaardiger worden, door zwemomgevingen veiliger te maken en door inwoners bewuster te maken van risico’s op verdrinking.


Marriët Mittendorff, voorzitter van de Nationale Raad Zwemveiligheid, is blij met het Nationaal Plan Zwemveiligheid: "De afgelopen jaren is hard gewerkt om meer kennis over zwemveiligheid te verzamelen binnen het kennisproject NL Zwemveilig. Met deze nieuwe kennis kunnen we nog betere maatregelen nemen om veilig te genieten bij en in het water. Om het aantal verdrinkingen te beperken, gaan we samenwerken met alle betrokkenen. Dus met de partners in de zwembranche en met overheden. En laten we dan niet vergeten dat ieder mens kan helpen, en wij kunnen hen daar meer bewust van maken.”

Het Nationaal Plan Zwemveiligheid bevat drie inhoudelijke pijlers waaronder meerdere thema’s zijn uitgewerkt:

  1. Leren en blijven zwemmen: meer kinderen voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (niveau van Nationaal Zwemdiploma C), stimuleren dat kinderen na de zwemlessen regelmatig blijven zwemmen, goede informatievoorziening naar ouders, scholen activeren en vergroten zwemvaardigheid van kinderen uit arme gezinnen.
  2. Omgevingen veiliger maken: vergroten veiligheid bij plekken met (zwem)water (met name bij open water), ondersteunen van lifeguards.
  3. Meer risicobewustzijn: voorlichting over risico’s bij specifieke omstandigheden en het juist inschatten van de eigen zwemvaardigheid (met nadruk op groepen mensen met verhoogd risico op verdrinking).

Aan elk thema zijn organisaties gekoppeld die dat thema samen kunnen oppakken. Zo neemt de Nationale Raad Zwemveiligheid het voortouw bij het thema ‘kwaliteit van het zwemonderwijs’, de KNZB bij ‘blijven zwemmen’ en Reddingsbrigade Nederland bij ‘open water’. De partijen in de zwembranche nemen hiermee het initiatief om de zwemveiligheid in Nederland naar een hoger plan te krijgen. Maandag 2 december 2019 vindt een wetgevingsoverleg plaats in de Tweede Kamer waar het plan op de agenda staat. De partijen hopen begin 2020, met ondersteuning van de overheid, te starten met de uitvoering van het Nationaal Plan Zwemveiligheid.

Link: https://www.nlzwemveilig.nl/kennisbank-zwemonderwijs/kennisbank/25059/nationaal-plan-zwemveiligheid-2020-2024
Trefwoorden: zwemveilig, zwemvaardig, waterveilig, nationaal plan

CELTH



||| Nieuws |||

28/05/25
1 miljoen stekkerauto's
Aan het eind van het eerste kwartaal van 2025 telde Nederland voor het eerst iets meer dan 1 miljoen stekkerauto’s. Daarmee is nu ruim een op de tien personenauto’s een stekkerauto.
28/05/25
Exclusief voor leden
Fietsersbond wil overbodige paaltjes weg
Paaltjes op wegen en fietspaden zijn bedoeld om auto’s van het fietspad te houden, maar in de praktijk zorgen ze juist voor gevaar voor fietsers. Elk jaar raken duizenden fietsers gewond door een botsing met een paaltje. Daarom lanceert de Fietsersbond de Paaltjesmelder.
28/05/25
Exclusief voor leden
Méribel kiest bureau Hopscotch
Méribel, het hart van het Franse Les 3 Vallées, heeft Hopscotch Tourism Netherlands aa...
27/05/25
Dagattractie Top 50: Dierentuinen noteren sterkste groei
De grootste Nederlandse dagattracties hebben vorig jaar 2% meer bezoekers geteld. Dierentuinen deden het relatief beter dan attractieparken en musea. De Zaanse Schans is in 2024 gestegen naar de tweede plaats op de ranglijst van best bezochte dagattracties in Nederland.
27/05/25
Exclusief voor leden
Kamperen in Nederland in 2025: Prijzen stijgen licht, maar blijven betaalbaar
Kamperen blijft ook in de zomer van 2025 een relatief betaalbare vakantieoptie, al stijgen de prijzen licht. Volgens de jaarlijkse prijsanalyse van PiNCAMP, het kampeerplatform van onder andere de ANWB, betalen kampeerders in Nederland dit jaar gemiddeld €55 per nacht voor een gezin van drie personen. Dat is een stijging van ongeveer 6 procent ten opzichte van vorig jaar.
27/05/25
Exclusief voor leden
Maastricht populairste gemeente van Nederland in 2025
Voor het eerst in veertien jaar is niet Amsterdam, maar Maastricht de favoriete gemeente van Nederland. Ook Flevoland scoort heel verrassend sterk.
27/05/25
Exclusief voor leden
Instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie
Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de instructieregel voor bewoning recreatiewoningen in consultatie gedaan. De instructieregel heeft een looptijd van 10 jaar.
26/05/25
Exclusief voor leden
Moons wordt voorzitter Van Gogh Nationaal Park
Met ingang van 1 juni 2025 start Annemarie Moons als voorzitter van Van Gogh Nationaal Park.

||| Agenda |||

05/06/25
05/06/25 t/m 05-06-25: Nationaal Congres Citymarketing
Hoe draagt city- en regiomarketing bij aan brede welvaart, leefbaarheid en de binding met inwoners? ...
10/06/25
10/06/25 t/m 10-06-25: Online sessie: Handreiking ‘Gedragsstrategie honden aanlijnen’?
Een nieuwe handreiking biedt terreinbeheerders en andere partijen nieuwe inzichten en strategieën o...
24/06/25
24/06/25 t/m 24-06-25: Vakbeurs Vakantiehuis van de Toekomst
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert op dinsdag 24 juni 2025 de vakbeurs 'V...
25/06/25
25/06/25 t/m 25-06-25: Vakbeurs Family Entertainment Centers
Pleisureworld organiseert op woensdag 25 juni 2025 de Vakbeurs Family Entertainment Centers op ...
27/06/25
27/06/25 t/m 27-06-25: Beleidsmakersdag
De Beleidsmakersdag staat zo vlak voor de vakanties in het teken van 'Vooruitwerken em verbinden ric...