Geplaatst op: 21-11-2019
Auteur: Marc Gerlings

Innovatie in horeca: van herbruikbare kopjes tot spraaksturing

Innovatie in horeca: van herbruikbare kopjes tot spraaksturing
De winnaar van 2019: Deliverct. Fotograaf Floris Heuer / Horecava
Volledig herbruikbare kopjes van koffiedrap, diervriendelijke ganzenlever, een oven die het product herkent dat erin gaat, gasten die zelf hun bestelling plaatsen middels spraaksturing, of met hun eigen smartphone, na scannen van een QR code. Het is slechts een selectie uit de genomineerde innovaties voor Horecava Innovation Award 2020. 

Een onafhankelijke jury selecteerde uit ruim 170 inzendingen in vier categorieën, zestien kanshebbers op de titel. Op de openingsdag van de 64ste Horecava, maandag 13 januari 2020 in RAI Amsterdam, worden de categoriewinnaars, overall winnaar en winnaar van de Duurzaamheid Award Karel de Vos bekend gemaakt. De overall winnaar mag rekenen op een fraaie wisselbeker, eeuwige roem en volop aandacht in de media.

Verreweg de meeste innovaties vielen traditiegetrouw in de categorie Food & Beverage. Opvallend veel alternatieven voor vlees en veganistische producten, waarvan sommige verrassend smakelijk. De jury is verheugd dat op dit terrein grote stappen worden gemaakt, want plant-based koken lijkt de toekomst te hebben. Ook veel diervriendelijke vleesproducten en gezonde, eiwitrijke maaltijdcomponenten kwamen op de proeftafel. Opvallend weinig nieuwe snacks dit jaar, wel veel creatieve oplossingen voor situaties waarbij de kok zelf niet aanwezig kan zijn in de keuken.

Circulair denken krijgt voet aan de grond in de categorie Concepts, Interior & Design, in de vorm van producten die in hun geheel kunnen worden hergebruik. Verrassend creatief zijn diverse ingezonden totaalconcepten voor foodservice en hotellerie. Bij Equipment & Services inspireert de krapte op de arbeidsmarkt tot ontwikkeling van zelfdenkende en tijdbesparende apparatuur. Verder creatieve oplossingen voor koken en afwassen op de vierkante meter onder de inzenders. Bij Digital, Apps & Social Media doet het voice gestuurd bestellen en geven van opdrachten zijn intrede. Augmented Reality (AR) wordt ingezet om bijvoorbeeld virtueel zelf het servies te ontwerpen bij je eigen gerechten.

Na een lange dag zorgvuldig proeven, keuren en testen kwam de onafhankelijke jury, bestaande uit ondernemers, deskundigen en vakjournalisten, tot zestien veelbelovende genomineerden.

Nominaties Horecava Innovation Award 2020


Categorie Concepts, Interior & Design
- The Lucky Cup, fraai vormgegeven koffieservies van koffiedrab, duurzaam en volledig her te gebruiken. You Lucky Bird
- Creative Taste Terminal by Didess, Inspiratie terminal in een zeecontainer, voor chefs en inkopers. Didess
- Bunk Hotels, budget hotelconcept voor leegstaande kerken. Met luxe kamers en goedkope cabines. Bunk Hotels
- Joint the Pipe City Water, elegante drinkfles van duurzaam suikerriet met City thema. Gevuld met ons schone kraanwater. Join the Pipe

Categorie Digital, Apps & Social Media
- Gangmakers, platform en app waarmee ondernemers kunnen zorgen voor gangmakers in de zaak in de stille openingsuren. Partystarters BV
- Q-Voice, device in de tafel, waarmee gasten spraak gestuurd hun bestellingen kunnen doorgeven en de rekening vragen. Q-Voice
- SupriSeat, verrassingsdiner-platform om restaurantbezoek te booken, zonder te weten waar je naartoe gaat. SupriSeat BV
- Studio RAW 3D, configurator met Augmented Reality. Virtueel je eigen servies ontwerpen en bestellen. Stylepoint

Categorie Equipment & Services
- A.I. Combi oven worldwide, met camera en sensor. Herkent het product dat erin gaat en selecteert het juiste bereidingsprogramma. Devapo
- HOBART TLW, two level doorschuif vaatwasmachine. Twee keer zoveel vaat wassen op hetzelfde oppervlak, met minder water en energie. HOBART
- booq QR-Bestellen, Gasten kunnen, na scannen van OQ code met eigen smartphone, zelf bestellingen plaatsen en afrekenen. Geen app nodig. Eijsink
- BLANCO COOK I-flex, compacte, mobiele kook-unit met geïntegreerde inductietechnologie en rookafzuiging. BLANCO

Categorie Food & Beverage
- Basis Vegan Mix, droge mixen om zelf smakelijke veganistische gehaktbasis te maken en daaruit zelf eindproducten te creëren. Apollo- Solina
- Pulled Oats®, plantaardig alternatief voor vlees. Vezelrijk, daardoor in hoge mate smaak-absorberend, met vlezige bite. Paulig
- Pépites, koolhydraat vervangende parels van gemalen groenten en peulvruchten. Decoratief, makkelijk en smakelijk. Bonduelle Foodservice
- Jonnie en Oos Foie Royale, diervriendelijke ganzen- en eendenlever. Als eerlijk alternatief voor de traditionele. Kesbeke

Het Octrooicentrum Nederland (overheidsinstelling) staat de jury en alle genomineerden bij met advies.

Duurzaamheid Award Karel de Vos

Duurzaamheid Award Karel de Vos gaat naar de meest duurzame innovatie, die nieuwe kansen biedt voor ondernemers. Alle inzendingen maken kans. De fraaie Vostrofee is vernoemd naar de in 2012 overleden eerste juryvoorzitter van de Horecava Innovation Award. Hij nam exact 20 jaar geleden, in opdracht van RAI, het initiatief voor deze belangrijke en nog steeds hyper-actuele innovatiewedstrijd voor de Horeca.
Topics:Horeca, Leisure
Trefwoorden: horeca, innovatie, horecava

CELTH
 






||| Nieuws |||

26/04/24
MagSafe accessoires voor Samsung
Er zijn tegenwoordig nog weinig mensen die zonder hun smartphone de deur uitgaan, laat staan dat ze op vakantie gaan zonder smartphone. Waarbij eerder de trend rondom iPhone en MagSafe accessoires zeer groot was, is deze trend nu ook te zien bij Samsung gebruikers.
26/04/24
Beerze Bulten viert 75-jarig bestaan met blik op de toekomst
In 75 jaar Beerze Bulten is er heel veel veranderd, maar het park blijft zich ontwikkelen. Van een huuske en een waterpomp op een kale zandvlakte, naar een 5-sterren Vakantiepark met luxe faciliteiten.
26/04/24
SEA LIFE Scheveningen opent interactieve tentoonstelling ‘Kracht van de Natuur’
SEA LIFE opent een nieuwe interactieve tentoonstelling over het windpark Hollandse Kust Zuid dat voor de kust van het Scheveningse aquarium ligt. Kinderen leren van de karakters Milly en Windston meer over het onderwaterleven in de Noordzee, de bouw van een windpark en over onderzoek om ecologie te versterken.
26/04/24
Nieuwe borden bij UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies
De informatieborden bij de forten en andere water- en verdedigingswerken zijn vernieuwd om de bijzondere status van UNESCO Werelderfgoed Hollandse waterlinies onder de aandacht te brengen.
26/04/24
Nieuwe webapplicatie Explore Gouda feestelijk in gebruik genomen
Vanaf nu kan jong en oud de stad Gouda te voet ontdekken met Explore Gouda, een webapplicatie met gesproken routeaanwijzingen die informatie geeft over interessante punten onderweg.
26/04/24
Kom naar Buuten in mei
Buuten, een nieuw merk voor het oostelijke natuur- en recreatiegebied in Leeuwarden. Het gebied biedt een scala aan buitenbelevenissen voor toeristen, dagjesmensen en inwoners van Leeuwarden en omgeving en is 365 dagen per jaar toegankelijk.
26/04/24
Provincie Groningen investeert in veilig en aantrekkelijk lopen
In de loopagenda 2024-2027 staat hoe de provincie de komende vier jaar met onderzoek, samenwerking en subsidies gaat bijdragen aan een veilige en aantrekkelijke provincie voor de voetganger.
26/04/24
Recreatie Vakbeurs 2024: eerste twee segmenten volgeboekt
De eerste twee segmenten Recreatietechniek en Digitalisering en Marketing in hal 3 en 4 zijn volledig volgeboekt tijden de jaarlijkse recreatie Vakbeurs in Evenementenhal Hardenberg. De belangstelling is groot.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...