Geplaatst op: 17-10-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Paul Beck van directeur Efteling, Endemol, Autostadt, Floriade en Sochi Park naar missionaris voor Stichting Tekenbeetziekten

“Lyme is een sluipmoordenaar die elk jaar weer terrein wint”

Paul Beck van directeur Efteling, Endemol, Autostadt, Floriade en Sochi Park naar missionaris voor Stichting Tekenbeetziekten

Paul Beck, vooral bekend als directeur van de Efteling en de Floriade in Venlo, is in Nederland al enige tijd voor vakgenoten buiten beeld. Dat had een vervelende reden want Beck heeft de ziekte van Lyme opgelopen die hem zelfs enige tijd in de rolstoel bracht. Hij is inmiddels weer op de been en geeft zijn tomeloze energie aan de Stichting Tekenbetenziekte die meer bekendheid wil geven aan de risico’s en preventie van tekenbeten en onderzoek ondersteund naar betere diagnose en behandeling.


Paul Beck heeft Hogere Hotelschool gestudeerd en is tot zijn dertigste jaar hoteldirecteur geweest. Omdat hij zich meer een mensen-mens voelt, is hij algemeen directeur geworden van een verpleeghuis in Nijmegen. Daarna werd hij vanuit zijn netwerk gevraagd als algemeen directeur van de Efteling. Een bijzondere vraag want hij was nog nooit in de Efteling geweest. Hij heeft daar met veel genoegen acht jaar mogen werken; het bedrijf van een stichting naar een BV gebracht, diverse attracties en het hotel gebouwd. Daarna is hij naar Endemol gegaan als directeur Live Entertainment en vervolgens naar Volkswagen in Duitsland waar hij Autostadt heeft gebouwd. Hij is toen teruggekomen naar Nederland omdat het Duitse avontuur lastig met zijn gezin te combineren was dat in Nederland waren gebleven. Na diverse interim klussen werd hij directeur van de Floriade in Venlo en na de afronding daarvan vertrok Beck naar Rusland om in Sochi directeur te worden van Sochi Park. In 2015 kwam hij terug naar Nederland met de ziekte van Lyme. Hij werd zelfs rolstoelafhankelijk maar is inmiddels weer op de been en voelt zich voor 95% hersteld. Ondanks zijn pensionering zit Paul weer in het hotelvak, wel heel bescheiden met thuis 1 kamer. Het kleinste hotel denkbaar dat tussen de vakanties door 160 maal per jaar vol zit met een rating van een 9,8.  We spreken af in het centrum van Breda waar een oud nonnenklooster is verbouwd tot 4-sterrenhotel met restaurant.

Hoe heb je de ziekte van Lyme opgelopen?


"Een tekenbeet loop je normaal gesproken buiten op. Die beesten zitten overal en ik weet niet waar of wanneer ik het heb opgelopen. Het heeft bij mij lang geduurd voordat de ziekte zich heeft gemanifesteerd.” 

Hoe kunnen ze de ziekte van Lyme aantonen of is dat gelijk een van de pijnpunten?


"De ziekte van Lyme is nog maar 20 jaar bekend in ons landen heeft zich over Nederland verspreid. Jaarlijks krijgen Nederlanders 1 tot 1,5 miljoen tekenbeten. Per jaar worden daarvan 2.500 mensen chronisch ziek door Lyme. Op dit zijn moment als gevolg daarvan zeker zo’n 25.000 mensen ernstig ziek.”  

Hoe is Lyme bij jou ontdekt?


"Het ontdekken van Lyme bij mij was heel erg moeilijk. Ik ben zelfs in het ziekenhuis opgenomen maar ook daar hebben ze het niet ontdekt. Nu was het zo dat een van mijn paarden al hele lange tijd erg moe was. De veearts heeft in het bloed van het paard antistoffen van Lyme ontdekt. Toen zei mijn vrouw dat ik me ook op Lyme moest laten onderzoeken en bleek ik Lyme te hebben.” 

Wat is dan de behandeling?


"Ziekenhuizen weten er eigenlijk nog maar heel weinig van. De meest voor de hand liggende behandeling is antibiotica maar die sloeg bij mij niet aan. De Nederlandse vervolgbehandeling is het injecteren van medicijnen in de rug. Toen dat in de publiciteit kwam heeft de tekenbeetstichting mij gebeld en die behandeling afgeraden. Ze adviseerden me naar Duitsland te gaan omdat ze daar veel verder zijn in de behandeling van Lyme. Zij hebben me met andere antibiotica en voedselpreparaten geholpen. Ik voel me nu weer prima.”

Wat kan een gewone Nederlander doen om te voorkomen dat je door een teek wordt gebeten?


"In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat niet alle teken Lyme overbrengen. Ten tweede is het belangrijk dat, als je gebeten bent door een besmette teek, je ook niet altijd een rode kring krijgt, maar wel Lyme oploopt. Eigenlijk zou je als je door het gras of het bos hebt gelopen, altijd naar je lichaam moeten kijken of je een zwart stip ziet. Als dat onduidelijk is, moet je altijd naar de huisarts gaan. In veel gevallen valt het mee en kan Lyme met antibiotica bestreden worden. Maar de gevolgen kunnen ook heel ernstig zijn. Omdat huisartsen niet allemaal even goed op de hoogte van de problematiek rond de ziekte van Lyme, moet je als patiënt ook heel mondig zijn. Je kunt www.tekenbeetziekten.nl raadplegen om te kijken wat je kunt doen. Maar onderschat het niet, door de besmetting van een tekenbeet is er jaarlijks een grote toename van het aantal patienten.”

Moet je dan niet meer in de natuur gaan lopen of met hoge sokken in je broekspijpen?


"Voor mensen die in de natuur werken, is het zeker vanzelfsprekend zich te beschermen tegen teken. Ik zou als recreant niet op blote voeten door de hei en de bossen lopen. Overdrijf het niet maar ben er wel voorzichtig mee.” 

Met de eikenprocessierups en de besmette teken krijg ik het gevoel dat we als mensheid niet meer met de natuur om kunnen gaan.


"Laat ik vooropstellen dat de eikenprocessierups in vergelijking met Lyme veel onschuldiger is. Maar de opwarming van de aarde heeft daar zeker mee te maken. Je ziet dat de natuur verandert en dat zorgt ervoor dat dit soort insecten zich steeds meer vermenigvuldigt.”  

Wat zijn de symptomen van Lyme. Wat voel je als je vermoedt dat je Lyme hebt?


"Lyme is een infectieziekte en infecteert verschillende delen van je lichaam; je organen, je gewrichten, je ledematen, zelfs je oren kunnen schade oplopen. Je voelt na een paar weken met name moeheid. Hoofdpijn en tintelende vingers zijn ook symptomen. Als je Lyme verwaarloost, kun je gedeeltelijk verlamd raken, hersenbeschadiging krijgen of chronisch vermoeid raken. Ook kinderen krijgen Lyme en die zijn eigenlijk niet te genezen. Men zegt wel dat Lyme een equivalent is van Aids. Ook dat is een infectieziekte. Je gaat er niet (meer) direct aan dood maar je wordt er zo ziek van dat je kwaliteit van leven enorm achteruit gaat. We zien helaas ook veel suïcide bij patiënten.” 

Als je Lyme vermoedt, wat moet je dan doen?


"Ik zou gewoon naar de huisarts gaan. Die zou je moeten verwijzen naar de ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in Lyme zoals het AMC of het Radboud. Het probleem daarbij is dat de wachttijden megagroot zijn. In het buitenland zijn ook klinieken die daar heel goed mee om kunnen gaan maar helaas zijn er op deze markt ook heel veel kwakzalvers waarvoor je moet oppassen. Je zou kunnen bellen naar de informatielijn van de Lymevereniging die samen met ons een informatielijn heeft om daar informatie te krijgen.”

Wat doet jullie stichting?


"Het accent van de Stichting Tekenbeetziekten ligt op onderzoek en fondswerving. Onderzoek ten aanzien van preventie en behandeling van Lyme. Daarnaast doen we voorlichting en hebben we een facebookpagina waar we informatie geven en een webshop waar je een handige tool kunt kopen om teken te verwijderen. Wij hebben voor kinderen en chronisch zieken speciale fondsen die wij beheren. Ten slotte hebben we elk jaar een vakantiekamp voor kinderen met Lyme om de ouders en kinderen een meer dan fantastische week te geven. Daar komen ook de ouders met elkaar in contact om over de problematiek te praten.”

Is er nog veel onderzoek nodig?


"Er is enorm veel onbekendheid. Dat gaat van het zoeken naar de oorzaak maar zeker ook de diagnose en behandeling. We zijn op dit moment aan het kijken of we een drietal wetenschappelijke onderzoeken kunnen ondersteunen. Hiervoor moet veel geld gegenereerd worden.”

Wat moet je als recreatiebedrijf doen?


"Ten eerste zou ik bij ons een paar tekenkaart bestellen. Daarmee kun je die, mocht er een teek gesignaleerd worden, verwijderen. Vraag bij ons ook informatie op over de ziekte van Lyme en teken aan. Wij zouden ook het zeer op prijs stellen wanneer medewerkers worden geïnformeerd over Lyme en de risico’s. Er komen op recreatieparken gigantisch veel mensen en die moeten zich bewust worden van de risico’s. Zeker ouders met kinderen.” 

Is dat niet ingewikkeld. Ondernemers willen gasten juist blij maken.


"Dat is waar, maar aan de andere kant moeten ondernemers ook maatschappelijk verantwoord werken. Het ene sluit het andere niet uit. En als je het op een plezierige wijze communiceert, niet opdringerig, dan werkt dat prima. Het zou al veel helpen als de EHBO-ers op het park meer kennis van teken en tekenbeten hebben. Die tekenbeetkaart zou in elke EHBO-kit moeten zitten.  We zouden het ook heel fijn vinden als latente gevaren aangewezen worden in het park.”

Heb je nog een droom, een ultieme wens?


"Wij kunnen en willen veel meer doen. Het punt is dat er een gebrek is aan geld. De stichting draait volledig op vrijwilligers. Onderzoeken zijn kostbare zaken daar heb je geld voor nodig. Ik zou hopen dat we daar ook grotere ondernemingen achter kunnen scharen. Het kan iedereen overkomen. Natuurlijk er zijn heel veel goede doelen. Maar Lyme is een epidemie die steeds groter en groter wordt. Dat zie je pas als je deze mensen werkelijk meemaakt. Vergis je niet dat Lyme vanwege arbeidsongeschiktheid ook grote maatschappelijke schade oplevert.”

Trefwoorden: vakanties, dagrecreatie, ziekten

||| Blogs |||

28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.
30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.
29/06/20
Oost west thuis best
Oost west thuis best
29/06/20 · Marketing · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Vrijwel iedereen boven de 40 jaar kan zich de volgende situatie heel goed voor de geest halen. Het i...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/08/20
HAL vaart niet meer tot 15 december 2020
Net de sterke internationale positie van HAL stelt het bedrijf nu voor problemen.
12/08/20
Transavia stapt met Airtrade in pakketreizen
Transavia start met het aanbieden van pakketreizen. Met Transavia Holidays kunnen reizigers zelf een volledige vakantie samenstellen met een vlucht, accommodatie en optioneel een huurauto, transfer of activiteit. Daarvoor is een samenwerking aangegaan met Airtrade.
11/08/20
Kortlopende CAO tussen HISWA-RECRON, SZS Vereniging voor Zeilmakerijen en CNV Vakmensen
HISWA-RECRON, SZS Vereniging voor Zeilmakerijen en CNV Vakmensen hebben een nieuwe cao afgesloten vo...
11/08/20
Hof van Salland is beste Nederlandse vakantiepark
Vakantiepark Hof van Salland in Hellendoorn is door Zoover uitgeroepen tot beste vakantiepark van Nederland. Het park werd door de gasten op Zoover met een 9,8 beoordeeld.
11/08/20
Formele goedkeuring in België voor overname Corendon door Sunweb
Reisorganisatie Sunweb Group heeft formele goedkeuring gekregen van de Belgische Mededingingsautorit...
10/08/20
Prijs camping en bungalow fors omhoog
Onze sector had in juli een behoorlijke invloed op de inflatie in Nederland. Het huren van een accommodatie op een camping of bungalowpark werd flink duurder, pakketreizen naar het buitenland hadden juist een prijsdempend effect.
09/08/20
Geralt Ploegstra wil aandacht voor natuur met grooste speurtocht ter wereld
De coronacrisis maakt ook creatief. Geralt Ploegstra wil in deze tijd met social distanding de grootste speurtocht ter wereld organiseren. Hij wil daarmee aandacht vragen voor de mooie maar kwetsbare natuur. Dan moet hij wel het oude record van 14.580 mensen verbreken
09/08/20
Miljoen fietsers voor Fietsen door het Water
De Belgische fietsattractie ‘Fietsen door het Water’ heeft in vier jaar tijd een miljoen fietsers getrokken. Met fietsattracties zoals ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Bomen’ wil Belgisch Limburg zich als fietsprovincie op de kaart zetten.