Geplaatst op: 07-10-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Opvallend vitale verblijfsrecreatie in de Achterhoek

Opvallend vitale verblijfsrecreatie in de Achterhoek
Fotograaf Stan Bouman

Het gaat goed met de verblijfsrecreatie in de Achterhoek, zo blijkt uit onderzoek van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd. Het onderzoek is in opdracht van de Achterhoekse gemeenten en in samenwerking met Achterhoek Toerisme, RECRON en Koninklijke Horeca Nederland uitgevoerd. Uit de analyse bleek dat 72% van 120 onderzochte bedrijven bestempeld kan worden als vitaal, waarvan 12% zich zelfs voorloper in de sector mag noemen. Daarmee doet de Achterhoek het ten opzichte van andere regio’s opvallend goed. Aandachtspunt is ook het eenzijdige aanbod zodat er meer keuze is voor de consument.


Marijke van Haaren, voorzitter van Achterhoek Toerisme en voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Vrijetijdseconomie Achterhoek: "De economische betekenis van dag- en verblijfstoerisme groeide sterk de afgelopen jaren, er werd meer overnacht en de markt is volop in ontwikkeling. Om als sector goed voorbereid te zijn op de toekomst wilden we graag weten hoe de verblijfsrecreatie in de Achterhoek ervoor staat en welke kansrijke ontwikkelmogelijkheden zijn er voor de sector. Dit hebben we laten onderzoeken.”

Gezonde sector


Uit het onderzoek komt naar voren dat de sector over het algemeen erg vitaal is. Circa 120 grotere verblijfsaccommodaties (waaronder campings, hotels en groepsaccommodaties) zijn door het onafhankelijke bureau beoordeeld op onderwerpen als gasttevredenheid, onderhoud, eigentijdsheid, ondernemerschap, en investeringsplannen en financiële situatie. Uit de analyse bleek dat 72% van onderzochte bedrijven bestempeld kan worden als vitaal, waarvan 12% zich zelfs voorloper in de sector mag noemen. Toch zit 28% van de bedrijven in de gevarenzone. Lichtpuntje is dan wel dat slechts 4% eigenlijk geen toekomstperspectief heeft.


Figuur 1: Vitaliteit verblijfsrecreatie Achterhoek


Bron: Bureau Ruimte en Vrije Tijd

Vitale bedrijven en ondernemers


Jan Jaap Thijs van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd: "Het grootste deel van de ondernemers is bezig met gasttevredenheid, veranderingen in de markt en doelgroepen. Ze ontvangen redelijk tot goede gastoordelen online. Het onderhoud van het bedrijf en het ondernemerschap zijn goed. Het merendeel van de bedrijven wordt niet uitgepond, er vindt geen permanente bewoning plaats en er worden geen arbeidsmigranten gevestigd. De bezetting in 2018 was goed, de bedrijfsresultaten zijn stijgend en de ondernemers kijken positief naar de toekomst. Er wordt geïnvesteerd door de bedrijven of er worden kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd.”

Ook aandachtspunten


Toch komen er uit het onderzoek wel een aantal aandachtspunten voor de sector naar voren. Circa 28% van de bedrijven heeft te maken met achterblijvende kwaliteit of een ongunstig toekomstperspectief. Thijs: "Op dit moment gaat het soms nog wel goed met deze bedrijven, maar er is een groot risico dat deze bedrijven zonder vernieuwende impuls verder zullen afglijden. Slechts een heel klein aandeel (4%) van deze groep staat er dusdanig slecht voor dat er voor deze bedrijven weinig toekomst is als toeristische onderneming. Als we dit vergelijken met andere regio’s waar een vitaliteitsonderzoek is uitgevoerd, is dat een heel laag percentage. Van grote problematiek zoals die in andere regio’s speelt, waarbij men te maken heeft met vele uitgeponde vakantieparken, is in de Achterhoek dus geen sprake.” 

Diversiteit


Een ander aandachtspunt dat uit het onderzoek naar voren komt is de diversiteit van het aanbod. Voor maar liefst 300 bedrijven heeft het onderzoeksbureau gekeken naar de aantrekkelijkheid voor verschillende doelgroepen. Uitkomst? Het aanbod lijkt wel erg veel op elkaar. Juist daar liggen kansen voor de sector om te ontwikkelen: meer onderscheidend aanbod, met keuzemogelijkheden voor de consument. Vooral voor mensen die op zoek zijn naar bijzonder, inspirerend of back-to-basic aanbod is er maar weinig aanbod in de regio, net als voor de consument die juist op zoek is naar unieke, stijlvolle en luxere accommodaties.

Nieuwe Vrijetijdsagenda Achterhoek


De Achterhoekse gemeenten zijn inmiddels in gesprek met de sector over wat de sector nodig heeft om verder te ontwikkelen. Van Haaren: "Moeten innovaties bijvoorbeeld beter gefaciliteerd worden, is er behoefte aan ondernemerscoaching of financieringsfondsen en hoe voorkomen we verdere achteruitgang van de bedrijven met achterblijvende kwaliteit? De uitkomsten van deze gesprekken zullen worden meegenomen in de nieuwe gezamenlijke Vrijetijdsagenda van de Achterhoekse gemeenten, die begin 2020 zal ingaan.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, groepsaccommodaties, bungalowparken, Gelderland, vitale vakantieparken
     

||| Blogs |||

22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...
10/10/19
Thoma Cook Failliet. Wie volgt?
Wat kan de Nederlandse taal toch gortdroog zijn. Kil en koel. Terwijl de aankondiging van de onderga...
10/09/19
WARNING – VAKANTIESCHAAMTE!
De Wereld Draait Door gaat weer van start. De files zwellen aan. De scholen zijn weer begonnen. De meteorologische zomer is beëindigd. Dan weet je dat het jaarlijkse ritueel van massale volksverhuizingen wederom achter de rug ligt: de vakanties zijn voorbij. Toch zit daar ook een negatief kantje aan.
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

22/10/19
Samenwerkingsintentie Kennisnetwerk Destinatie Nederland en Landelijk Overleg Tourism Management
Tijdens het TRENDCONGRES toerisme & vrije tijd op donderdag 31 oktober in Rotterdam ondertekenen...
22/10/19
Exclusief voor leden
Eerste grootschalige handhavingsactie Waddenzee
Het Samenwerkingsverband Inspectie Waddenzee (SIW) organiseert op dinsdag 22 oktober en woensdag 23 ...
22/10/19
Exclusief voor leden
Nederland in Top 10 van Lonely Planet
Nederland staat op plaats 7 in de top 10 van landen die je volgens de Lonely Planet in 2020 moet bezoeken. Een paar plekjes hoger staat Aruba op de vierde positie. Bhutan voert de lijst aan.
21/10/19
Pak de regie in je regio – maak bewuste keuzes voor de natuur
Afgelopen juli maakte Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten bekend, dat ...
21/10/19
Kamerleden willen meer regie op toerisme
Een groot verhaal bij de NOS vandaag is dat toerisme vanuit het Rijk te weinig aandacht krijgt.
21/10/19
Exclusief voor leden
Veel samenwerkingen bij wandelevenement Amsterdam
Zaterdag 19 oktober stonden 12.000 wandelaars aan de start van de 6e editie van de Amsterdam City Wa...
21/10/19
Iran bakermat van de beschaving wint tentoonstellingsprijs 2019
Vrijdag 18 oktober 2019 is in Kunstmuseum Den Haag de winnaar van de Museumtijdschrift Tentoonstelli...
18/10/19
Vanaf 1 april 2020 geen rookruimte meer in horeca
Vanaf 1 april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Eind september 201...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk