Geplaatst op: 07-10-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Opvallend vitale verblijfsrecreatie in de Achterhoek

Opvallend vitale verblijfsrecreatie in de Achterhoek
Fotograaf Stan Bouman

Het gaat goed met de verblijfsrecreatie in de Achterhoek, zo blijkt uit onderzoek van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd. Het onderzoek is in opdracht van de Achterhoekse gemeenten en in samenwerking met Achterhoek Toerisme, RECRON en Koninklijke Horeca Nederland uitgevoerd. Uit de analyse bleek dat 72% van 120 onderzochte bedrijven bestempeld kan worden als vitaal, waarvan 12% zich zelfs voorloper in de sector mag noemen. Daarmee doet de Achterhoek het ten opzichte van andere regio’s opvallend goed. Aandachtspunt is ook het eenzijdige aanbod zodat er meer keuze is voor de consument.


Marijke van Haaren, voorzitter van Achterhoek Toerisme en voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Vrijetijdseconomie Achterhoek: "De economische betekenis van dag- en verblijfstoerisme groeide sterk de afgelopen jaren, er werd meer overnacht en de markt is volop in ontwikkeling. Om als sector goed voorbereid te zijn op de toekomst wilden we graag weten hoe de verblijfsrecreatie in de Achterhoek ervoor staat en welke kansrijke ontwikkelmogelijkheden zijn er voor de sector. Dit hebben we laten onderzoeken.”

Gezonde sector


Uit het onderzoek komt naar voren dat de sector over het algemeen erg vitaal is. Circa 120 grotere verblijfsaccommodaties (waaronder campings, hotels en groepsaccommodaties) zijn door het onafhankelijke bureau beoordeeld op onderwerpen als gasttevredenheid, onderhoud, eigentijdsheid, ondernemerschap, en investeringsplannen en financiële situatie. Uit de analyse bleek dat 72% van onderzochte bedrijven bestempeld kan worden als vitaal, waarvan 12% zich zelfs voorloper in de sector mag noemen. Toch zit 28% van de bedrijven in de gevarenzone. Lichtpuntje is dan wel dat slechts 4% eigenlijk geen toekomstperspectief heeft.


Figuur 1: Vitaliteit verblijfsrecreatie Achterhoek


Bron: Bureau Ruimte en Vrije Tijd

Vitale bedrijven en ondernemers


Jan Jaap Thijs van het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd: "Het grootste deel van de ondernemers is bezig met gasttevredenheid, veranderingen in de markt en doelgroepen. Ze ontvangen redelijk tot goede gastoordelen online. Het onderhoud van het bedrijf en het ondernemerschap zijn goed. Het merendeel van de bedrijven wordt niet uitgepond, er vindt geen permanente bewoning plaats en er worden geen arbeidsmigranten gevestigd. De bezetting in 2018 was goed, de bedrijfsresultaten zijn stijgend en de ondernemers kijken positief naar de toekomst. Er wordt geïnvesteerd door de bedrijven of er worden kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd.”

Ook aandachtspunten


Toch komen er uit het onderzoek wel een aantal aandachtspunten voor de sector naar voren. Circa 28% van de bedrijven heeft te maken met achterblijvende kwaliteit of een ongunstig toekomstperspectief. Thijs: "Op dit moment gaat het soms nog wel goed met deze bedrijven, maar er is een groot risico dat deze bedrijven zonder vernieuwende impuls verder zullen afglijden. Slechts een heel klein aandeel (4%) van deze groep staat er dusdanig slecht voor dat er voor deze bedrijven weinig toekomst is als toeristische onderneming. Als we dit vergelijken met andere regio’s waar een vitaliteitsonderzoek is uitgevoerd, is dat een heel laag percentage. Van grote problematiek zoals die in andere regio’s speelt, waarbij men te maken heeft met vele uitgeponde vakantieparken, is in de Achterhoek dus geen sprake.” 

Diversiteit


Een ander aandachtspunt dat uit het onderzoek naar voren komt is de diversiteit van het aanbod. Voor maar liefst 300 bedrijven heeft het onderzoeksbureau gekeken naar de aantrekkelijkheid voor verschillende doelgroepen. Uitkomst? Het aanbod lijkt wel erg veel op elkaar. Juist daar liggen kansen voor de sector om te ontwikkelen: meer onderscheidend aanbod, met keuzemogelijkheden voor de consument. Vooral voor mensen die op zoek zijn naar bijzonder, inspirerend of back-to-basic aanbod is er maar weinig aanbod in de regio, net als voor de consument die juist op zoek is naar unieke, stijlvolle en luxere accommodaties.

Nieuwe Vrijetijdsagenda Achterhoek


De Achterhoekse gemeenten zijn inmiddels in gesprek met de sector over wat de sector nodig heeft om verder te ontwikkelen. Van Haaren: "Moeten innovaties bijvoorbeeld beter gefaciliteerd worden, is er behoefte aan ondernemerscoaching of financieringsfondsen en hoe voorkomen we verdere achteruitgang van de bedrijven met achterblijvende kwaliteit? De uitkomsten van deze gesprekken zullen worden meegenomen in de nieuwe gezamenlijke Vrijetijdsagenda van de Achterhoekse gemeenten, die begin 2020 zal ingaan.”

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, groepsaccommodaties, bungalowparken, Gelderland, vitale vakantieparken

CELTH
 





||| Nieuws |||

29/03/24
Exclusief voor leden
Winstgevendheid Vlaamse logissector omhoog
Mooi onderzoek van onze zuiderburen. De helft van de Vlaamse logiesaccommodaties schreef in 2023 zwarte cijfers. Voor 2024 verwacht bijna de helft van de uitbaters dat de prijzen van de logies zullen stijgen.
29/03/24
Exclusief voor leden
Dierentuinen scoren hoger op bezoekersloyaliteit dan attractieparken
Attractieparken scoren lager op bezoekersloyaliteit dan dierentuinen. De top acht qua loyaliteit telt zeven dierentuinen.
29/03/24
Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) doneert 8.000 bomen
De NKC heeft bijna 4 voetbalvelden met bomen gedoneerd voor de Nederlandse bossen. Op deze manier wil de NKC bijdragen aan de toekomstige weerbaarheid van de bossen en de biodiversiteit versterken.
29/03/24
Exclusief voor leden
De meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders
Wat zijn de meest favoriete kampeerbestemmingen van Nederlanders? Reis- en boekingsportal camping.info dook in haar data en komt met de resultaten.
29/03/24
Exclusief voor leden
Uitstoot Europese luchtvaart groeit met 16%
De CO2-voetafdruk van de luchtvaart in Europa is in 2023 met 16% gegroeid. Dat is 4% van de totale CO2-voetafdruk die in Europa wordt gegenereerd.
29/03/24
Geopark Schelde Delta erkend als UNESCO Geopark
Het gebied van de Schelde en de Scheldemonding is geologisch, cultuurhistorisch en landschappelijk uniek. Zo uniek zelfs, dat de regio zich voortaan een UNESCO Global Geopark mag noemen.
29/03/24
Dirk Beljaarts vertrekt bij Koninklijke Horeca Nederland
Na een periode van ruim negen jaar vertrekt Dirk Beljaars voor de zomer als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
29/03/24
Nieuwe waterspeeltuin voor Burgers’ Zoo
De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft een nieuwe waterspeeltuin geopend. Centraal staat een kabbelend beekje waar in en rondom kan worden gespeeld.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...