Geplaatst op: 07-10-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Recreatieve fietsers besteden relatief veel in Brabant

Recreatieve fietsers besteden relatief veel in Brabant

Fietsers in Brabant stoppen meer dan gemiddeld bij een horecagelegenheid en zijn bovengemiddeld tevreden over het aantal horecapunten onderweg. De bestedingen per recreatieve fietstocht liggen in Brabant, met 4,50 euro per activiteit, bovendien 36% boven het landelijk gemiddelde van 3,30 euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Provinciale Rapportage Recreatief Fietsen Noord-Brabant 2019, vandaag bekendgemaakt door Stichting Landelijk Fietsplatform.


In de provinciale rapportage zijn ook nieuwe cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) en het Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) van NBTC-NIPO Research meegenomen. Volgens het rapport zijn in 2018 in Brabant 28,6 miljoen recreatieve fietstochten ondernomen. Dit is 15% van alle recreatieve fietstochten die Nederlanders maken. Alleen in Zuid-Holland wordt meer gefietst, maar deze provincie heeft ook meer inwoners.

Brabant goed voor een vijfde van de nationale bestedingen


De bestedingen per recreatieve fietstocht liggen in Brabant, met 4,50 euro per activiteit, ruim een derde boven het landelijk gemiddelde van 3,30 euro. In totaal is in 2018 circa 129 miljoen euro uitgegeven aan recreatieve fietstochten in Brabant. Dat is meer dan een vijfde van het totale bedrag van 629 miljoen euro, dat in heel Nederland door Nederlanders werd uitgegeven aan recreatieve fietstochten. Meer dan de helft van deze uitgaven ging naar consumpties en ruim een derde werd in winkels uitgegeven.


Recreatieve fietsers zijn de afgelopen jaren bovendien een stuk meer gaan besteden. Ter vergelijking: in 2015 werd 2,09 euro per activiteit uitgegeven in Brabant, ten opzichte van 4,50 euro in 2018. De sterke stijging hangt waarschijnlijk samen met de economische groei in deze periode. Het rapport zegt ook dat fietsers in Brabant bovengemiddeld tevreden zijn over het aantal horecapunten onderweg. In Brabant wordt méér dan gemiddeld gestopt bij een horecagelegenheid en juist minder dan gemiddeld gebruikgemaakt van picknickbankjes en rustplaatsen onderweg.

Themaroutes nodigen uit om af te stappen


"De cijfers laten een heel positief beeld zien van onze prachtige provincie. De bestedingen aan recreatief fietsen springen er echt uit”, zegt Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant, waarvan het Routebureau onderdeel uitmaakt. "De cijfers onderschrijven de ingezette strategie van VisitBrabant, gericht op het verhogen van bestedingen en de kansen van routerecreatie voor ondernemers. Met belevingsroutes zoals de Van Gogh Fietsroute en de nieuwe Liberation Route Brabant verleiden we bezoekers bijvoorbeeld tot het maken van mooie dagtochten in Brabant. Routes die alle reden geven af en toe ook juist eens af te stappen. Ondernemers stimuleren we om hierop aan te haken en mee te profiteren.”


Landelijk geven recreatieve fietsers jaarlijks ruim 2,4 miljard euro uit aan hun hobby. Ruim 1,2 miljard euro daarvan wordt onderweg in de regio besteed. "Investeren in goede recreatieve voorzieningen stimuleert niet alleen de vrijetijdseconomie, het draagt ook bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Het maakt steden, dorpen of regio’s aantrekkelijk om in te wonen”, concludeert Eric Nijland, directeur van het Landelijk Fietsplatform.

Kwaliteit kan beter


Kwaliteit fietsroutenetwerkGemiddeld beoordeelt de Nederlander zijn laatste recreatieve fietstocht in Brabant met een 7,7. Dit ligt net eentiende onder het landelijk gemiddelde van 7,8. Het gaat in deze beoordeling om aspecten zoals de kwaliteit van fietspaden, kwaliteit van bewegwijzering, drukte op fietspaden en bezienswaardigheden onderweg. Fietsen in Brabant tijdens de vakantie wordt met een 8,3 beoordeeld, vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde.


In de Kwaliteitsmonitor 2019 van het Landelijk Fietsplatform scoort de kwaliteit van het recreatieve aanbod voor fietsers in Brabant een uitstekende 4,5 sterren. VisitBrabant Routebureau, de beheerder van het Brabantse fietsknooppuntennetwerk, zet de komende jaren met haar partners verder in op het hoog houden van de kwaliteit van Brabantse fietsknooppuntroutes, om de topscore van 5-sterren te bereiken.

Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, fietsroutes, routenetwerk, fietsroutenetswerk, bestedingen, noord-brabant

||| Blogs |||

22/10/19
Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Autistische Amerikaan klaagt Disney aanDe Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Auti...
10/10/19
Thoma Cook Failliet. Wie volgt?
Wat kan de Nederlandse taal toch gortdroog zijn. Kil en koel. Terwijl de aankondiging van de onderga...
10/09/19
WARNING – VAKANTIESCHAAMTE!
De Wereld Draait Door gaat weer van start. De files zwellen aan. De scholen zijn weer begonnen. De meteorologische zomer is beëindigd. Dan weet je dat het jaarlijkse ritueel van massale volksverhuizingen wederom achter de rug ligt: de vakanties zijn voorbij. Toch zit daar ook een negatief kantje aan.
06/09/19
Drie misvattingen bij het opzetten van een actie
Consumenten hebben steeds meer behoefte aan een totale beleving en willen hun vrije tijd optimaal be...
03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...||| Twitter |||

||| Nieuws |||

14/11/19
Exclusief voor leden
Ondernemersvertrouwen daalt sterk
Het ondernemersvertrouwen in Nederland is het afgelopen kwartaal sterk gedaald. De daling van het vertrouwen is in de meeste bedrijfstakken terug te zien. In de horeca daalde het ondernemersvertrouwen van 7.4 naar 1.9 en is daarmee nog net positief. Ondernemers in de reisbranche zijn positiever.
14/11/19
Gedragscode voor zonneparken
Nederland heeft een gedragscode voor zonneparken.
13/11/19
Andelsch Broek biedt meer voor recreanten (+video uitbreiding natte natuur)
Na de aanleg van nieuwe waterberging in het gebied Andelsch Broek, zetten Brabants Landschap en Wate...
13/11/19
Sponsor voor Invictus Games Den Haag
Lockheed Martin is ‘official supporter’ geworden van de Invictus Games Den Haag 2020, gepresente...
13/11/19
Reis & Co groeit met 700 vierkante meter
Op 11 en 12 januari 2020 vindt de zesde editie plaats van Reis&Co Event. Deze consumentenbeurs i...
13/11/19
Veranderingen in winterzonbestemmingen
Egypte is dit jaar wederom in populariteit gestegen ten opzichte van vorig jaar als het gaat om reiz...
12/11/19
Trendrapport Live: Gratis kennismiddag rond Trendrapport
Op maandagmiddag 25 november 2019 organiseren CBS, NBTC Holland Marketing, CELTH en PleisureWorld NRIT bij het CBS in Den Haag het jaarlijkse event Trendrapport Live.
12/11/19
Sophie van den Top wint TUI CELTH Sustainable Tourism Thesis Award 2019
Sophie van den Top, student Tourism Management aan Saxion Hogeschool in Deventer, heeft vrijdag 8 no...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk