Geplaatst op: 07-10-2019
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Recreatieve fietsers besteden relatief veel in Brabant

Recreatieve fietsers besteden relatief veel in Brabant

Fietsers in Brabant stoppen meer dan gemiddeld bij een horecagelegenheid en zijn bovengemiddeld tevreden over het aantal horecapunten onderweg. De bestedingen per recreatieve fietstocht liggen in Brabant, met 4,50 euro per activiteit, bovendien 36% boven het landelijk gemiddelde van 3,30 euro. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Provinciale Rapportage Recreatief Fietsen Noord-Brabant 2019, vandaag bekendgemaakt door Stichting Landelijk Fietsplatform.


In de provinciale rapportage zijn ook nieuwe cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek (CVO) en het Continu Vrijetijdsonderzoek (CVTO) van NBTC-NIPO Research meegenomen. Volgens het rapport zijn in 2018 in Brabant 28,6 miljoen recreatieve fietstochten ondernomen. Dit is 15% van alle recreatieve fietstochten die Nederlanders maken. Alleen in Zuid-Holland wordt meer gefietst, maar deze provincie heeft ook meer inwoners.

Brabant goed voor een vijfde van de nationale bestedingen


De bestedingen per recreatieve fietstocht liggen in Brabant, met 4,50 euro per activiteit, ruim een derde boven het landelijk gemiddelde van 3,30 euro. In totaal is in 2018 circa 129 miljoen euro uitgegeven aan recreatieve fietstochten in Brabant. Dat is meer dan een vijfde van het totale bedrag van 629 miljoen euro, dat in heel Nederland door Nederlanders werd uitgegeven aan recreatieve fietstochten. Meer dan de helft van deze uitgaven ging naar consumpties en ruim een derde werd in winkels uitgegeven.


Recreatieve fietsers zijn de afgelopen jaren bovendien een stuk meer gaan besteden. Ter vergelijking: in 2015 werd 2,09 euro per activiteit uitgegeven in Brabant, ten opzichte van 4,50 euro in 2018. De sterke stijging hangt waarschijnlijk samen met de economische groei in deze periode. Het rapport zegt ook dat fietsers in Brabant bovengemiddeld tevreden zijn over het aantal horecapunten onderweg. In Brabant wordt méér dan gemiddeld gestopt bij een horecagelegenheid en juist minder dan gemiddeld gebruikgemaakt van picknickbankjes en rustplaatsen onderweg.

Themaroutes nodigen uit om af te stappen


"De cijfers laten een heel positief beeld zien van onze prachtige provincie. De bestedingen aan recreatief fietsen springen er echt uit”, zegt Heleen Huisjes, directeur van VisitBrabant, waarvan het Routebureau onderdeel uitmaakt. "De cijfers onderschrijven de ingezette strategie van VisitBrabant, gericht op het verhogen van bestedingen en de kansen van routerecreatie voor ondernemers. Met belevingsroutes zoals de Van Gogh Fietsroute en de nieuwe Liberation Route Brabant verleiden we bezoekers bijvoorbeeld tot het maken van mooie dagtochten in Brabant. Routes die alle reden geven af en toe ook juist eens af te stappen. Ondernemers stimuleren we om hierop aan te haken en mee te profiteren.”


Landelijk geven recreatieve fietsers jaarlijks ruim 2,4 miljard euro uit aan hun hobby. Ruim 1,2 miljard euro daarvan wordt onderweg in de regio besteed. "Investeren in goede recreatieve voorzieningen stimuleert niet alleen de vrijetijdseconomie, het draagt ook bij aan een prettige leef- en verblijfsomgeving. Het maakt steden, dorpen of regio’s aantrekkelijk om in te wonen”, concludeert Eric Nijland, directeur van het Landelijk Fietsplatform.

Kwaliteit kan beter


Kwaliteit fietsroutenetwerkGemiddeld beoordeelt de Nederlander zijn laatste recreatieve fietstocht in Brabant met een 7,7. Dit ligt net eentiende onder het landelijk gemiddelde van 7,8. Het gaat in deze beoordeling om aspecten zoals de kwaliteit van fietspaden, kwaliteit van bewegwijzering, drukte op fietspaden en bezienswaardigheden onderweg. Fietsen in Brabant tijdens de vakantie wordt met een 8,3 beoordeeld, vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde.


In de Kwaliteitsmonitor 2019 van het Landelijk Fietsplatform scoort de kwaliteit van het recreatieve aanbod voor fietsers in Brabant een uitstekende 4,5 sterren. VisitBrabant Routebureau, de beheerder van het Brabantse fietsknooppuntennetwerk, zet de komende jaren met haar partners verder in op het hoog houden van de kwaliteit van Brabantse fietsknooppuntroutes, om de topscore van 5-sterren te bereiken.

Trefwoorden: dagrecreatie, fietsen, fietsroutes, routenetwerk, fietsroutenetswerk, bestedingen, noord-brabant

||| Blogs |||

08/09/20
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief
Het nieuwe normaal maakt nieuwsgierig en creatief Wat is het nieuwe normaal? Deze vraag heb ik ...
28/07/20
Waarom Pinterest voor bedrijven in toerisme & recreatie zo’n geweldig promotiemiddel is
Veel mensen denken bij Pinterest aan hobbyprojecten. Maar wist je dat 1 miljoen Nederlandse gebruikers op Pinterest zoeken naar inspiratie voor reizen en dagjes uit? Pinterest is dus bij uitstek geschikt voor bedrijven in toerisme & recreatie.
28/07/20
I am the greatest!
I am the greatest!
28/07/20 · Reis & vervoer · Vakanties · Marcel Baltus | Lees meer
Marcel Baltus wil met zijn blog de nieuwsredacties eens opschudden. Zij kiezen steevast voor de grote bedrijven als de reisbranche in de actualiteit staat. De vele duizenden kleine reisbedrijven krijgen geen aandacht terwijl zij het kloppend hart zijn van de branche.
14/07/20
Destinatiemarketing in coronatijd
Hoe werk je als DMO aan een toekomstbestendige positionering, ontwikkeling en zichtbaarheid van het toeristische product in je regio? Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe deelt graag haar inzichten.
30/06/20
De serieuze business achter prikbordjes
De serieuze business achter prikbordjes
30/06/20 · · Yvonne van den Nieuwenhuizen | Lees meer
Pinterest wordt in Nederland door bedrijven nauwelijks ingezet. Dat is jammer want je kunt er gratis meer dan 3,5 miljoen consumenten mee bereiken. Hoe? Dat lees je in het blog van Yvonne.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/09/20
Rotterdam bereidt Eurovisie Songfestival voor met 4 scenario's
In de eerste maanden van het nieuwe jaar wordt bepaald hoe het 65ste Eurovisie Songfestival in Rotterdam er precies uit zal zien.
18/09/20
Exclusief voor leden
Keukenhof verwacht 800.000 bezoekers in 2021
Het park wordt gewoon geplant zoals dat al 71 jaar gebeurt: met 7 miljoen bloembollen waar bezoekers in 2021 van 20 maart tot en met 9 mei van kunnen genieten.
18/09/20
Dwingelderveld is het ‘Stilste gebied van Nederland‘
Het Dwingelderveld in de provincie Drenthe is het ‘Stilste gebied van Nederland’. Dat maakte bos...
18/09/20
Europa wil wel belasting heffen op kerosine
Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie wil dat Europa vergaande maatregelen neemt om het klimaat te beschermen.
17/09/20
KHN: horeca sluiten na 24:00 is geen oplossing
KHN vindt dit een slecht plan en legt uit waarom.
17/09/20
Gasten en medewerkers maken zaterdag kust schoon
Het is de derde maal dat Roompot aan de World Cleanup Day deelneemt.
17/09/20
Exclusief voor leden
Groninger Museum presenteert eerste kinderbiënnale van Nederland
Het Groninger Museum organiseert van 24 april tot en met 31 oktober 2021 als eerste museum in Nederland een kinderbiënnale
16/09/20
Exclusief voor leden
Eenvijfde Nederlanders loopt corona op in vrijetijdssector
In hoeverre is de vrijetijdsbranche verantwoordelijk voor het oplopend aantal besmettingen? Met de epidemologische rapporten van het RIVM vanaf 1 juli analyseert de redactie van NRIT de situatie.