Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 05-09-2019
Auteur: Marc Gerlings

Museum De Fenix ontvangt prijs

Museum De Fenix ontvangt prijs

Museum De Fenix in de voormalige Fenixloods aan de Rijnhaven op Katendrecht in Rotterdam ontvangt de vierde Ranald MacDonald Prijs. Het museum is een initiatief van de Rotterdamse Stichting Droom en Daad en een ontwerp van het jonge Chinese architectenbureau MAD Architects. In het museum krijgt het begrip migratie, op zowel nationaal als internationaal niveau, een uitzonderlijke vorm, meent de jury.


Vanaf de Rotterdamse Wilhelminakade, aan de overkant van de Rijnhaven, vertrokken in de negentiende en twintigste eeuw miljoenen Europeanen naar de Verenigde Staten van Amerika. Anderzijds strandden tussen de twee wereldoorlogen op Katendrecht honderden Chinezen die als bemanning op Nederlandse schepen waren ingehuurd en geen kant op konden, zeker niet naar de Verenigde Staten waar de zo geheten Chinese Exclusion Act de immigratie van Chinezen aan banden legde. Op Katendrecht ontstond zo de eerste Chinatown op het vasteland van Europa. De Fenixloods stond letterlijk in het centrum van deze twee migratiegolven.


Voor het ontwerp van met name de eigentijdse uitbreidingen is het Chinese architectenbureau MAD Architects verantwoordelijk, de restauratie en verbouwing van de loods zijn in handen van Rotterdamse, Nederlandse en Belgische bedrijven en voor de invulling van het museum wordt nauw samengewerkt met instellingen in Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada.


Met de uitreiking van de prijs aan de Stichting Droom en Daad wordt uitdrukkelijk dit hele samenwerkingsverband beoogd. Museum De Fenix is het eerste museum dat de stichting bouwt. Lof verdient de stichting voor de keuze van Mad Architects, dat hiermee het eerste Chinese architectenbureau is dat in Europa een opdracht kreeg voor het ontwerp van een museum.


Wat is de Ranald MacDonald Prijs?

Deze internationale prijs wordt jaarlijks toegekend door het bestuur vanFriends of MacDonald • The Dutch Connection (FOM NL), een Nederlandse stichting zonder winstoogmerk. FOM NL is de zusterorganisatie van de Friends of MacDonald (FOM USA) en West of the Sun (FOM Japan). De stichting stelt zich ten doel het inzicht te bevorderen in de verhoudingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika in de brede zin, in het bijzonder door werk van jonge mensen te honoreren en te stimuleren. Hoofdactiviteit is het toekennen van de Ranald MacDonald Prijs aan een eerste werk dat waar, goed en schoon is en een nieuw venster op de wereld opent, met name op de verhoudingen tussen Azië, Europa en Noord-Amerika. De prijswinnaar ontvangt een geldbedrag van 5000 euro en een speciaal voor deze prijs vervaardigd kunstwerk, een wereldbolletje in een doosje, alles gesneden van hardhout uit Azië, Europa en Noord-Amerika.


De uitreiking vindt traditioneel plaats op 11 oktober 2019, in dit geval in De Fenix in Rotterdam.


Eerdere prijswinnaars

2016 - In the Light of What We Know(Farrar, Straus & Giroux, 2014), debuutroman van schrijver Zia Haider Rahman

Additionele oeuvreprijs voor Frederik L. Schodt, schrijver en vertaler in San Francisco, biograaf van Ranald MacDonald

2017 - With Our Own Hands(LM Publishers, 2015), non-fictie debuut van bioloog Frederik van Oudenhoven en etnograaf Jamila Haider

Additionele oeuvreprijs voor Hajime Narukawa, architect en ontwerper van de revolutionaire wereldkaartAuthaGraph

2018 - The Dawn of Eurasia(Penguin, 2018), non-fictie debuut van politicoloog Bruno Maçães

Trefwoorden: museum, Rotterdam, prijs

CELTH



||| Nieuws |||

16/05/25
Exclusief voor leden
Taiwan opent toeristisch informatiecentrum in Amsterdam
Met de officiële opening van het Taiwan Tourism Information Center (TTIC) in Amsterdam op 15 mei 2025 zet de Taiwan Tourism Administration (TTA) een grote stap om haar positie op de Nederlandse toeristische markt te versterken.
15/05/25
Exclusief voor leden
30% van de Nederlanders kan niet met vakantie zonder vakantiegeld
Komende week wordt het vakantiegeld weer overgemaakt naar miljoenen Nederlanders. Waar de één al koffers aan het pakken is, kijkt de ander of er nog geld overblijft voor een uitje ná het betalen van de vaste lasten.
13/05/25
Exclusief voor leden
Geopolitieke spanningen beïnvloeden boekingen reiswereld
Na het vroegboekseizoen 2025, waarin veel Nederlanders hun zomervakantie al vroeg in het jaar vastleggen, is nu het last minute seizoen aangebroken. Uit onderzoek van bureau iVOX, in opdracht van Sunweb onder 1000 Nederlanders, blijkt dat geopolitieke spanningen, natuurrampen en extreem weer een merkbare invloed hebben op de last minute vakantieplannen van Nederlanders.
13/05/25
Exclusief voor leden
Hoe gaan Nederlanders deze zomer op vakantie?
Deze zomer gaat de helft van de Nederlanders op vakantie. Ze gaan meer met het vliegtuig, boeken meer pakketreizen en geven meer uit dan vorig jaar. Opvallend is dat veel Nederlanders hun vakantie in 2025 anders dan eerder willen inrichten.
08/05/25
Prijsvergelijking en de populairste campings van Europa in 2025
Hoeveel betalen kampeerders voor een overnachting in Europa in 2025? Camping.info, een van Europa's beste campinggidsen, heeft de populairste campings voor meer dan 30 Europese landen geïdentificeerd.
08/05/25
Exclusief voor leden
Trend stedentrips: toerist wil minder uitgeven maar koopt duurdere vliegticket
Valencia staat in het voorjaar van 2025 bovenaan de lijst van populairste stedentripbestemmingen, vóór Barcelona en Lissabon. Vooral aan de onderkant van de top 10 wisselen de steden. De klant wil besparen in de uitgaven maar krijgt duurdere vliegtickets aangeboden.
07/05/25
Exclusief voor leden
Amsterdam verandert
Amsterdam bestaat 750 jaar. De stad met zijn vele grachten is een ware magneet voor toeristen. Hoe verandert deze toekomst na zijn verjaardag? Dat beeld kun je opstellen na de ToekomstTiendaagse.
02/05/25
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen stabiel met grote verschillen tussen bestemmingen
De vakantieboekingen zoals ANVR die maandelijks meet met Nielsen IO (voorheen GfK) laten in maart een hele lichte terugval zien. Wel met forse uitschieters. De VS als vakantiebestemming flink in de min en een forse groei voor de VS en Zweden. Over het eerste kwartaal bezien lopen de boekingen nog 3% achter op dezelfde periode in 2024.