Geplaatst op: 31-07-2019
Auteur: Ton Vermeulen
PleisureWorld NRIT

Goede eerste vakantiemaand voor Limburg

Goede eerste vakantiemaand voor Limburg

Na de eerste vakantiemaand maakt Belgisch Limburg de balans op en die ziet er positief uit want de gasten blijven langer en kwamen massaal af op de nieuwe fietsattractie Fietsen door de bomen. 


Naar schatting 150.000 gasten hebben in Limburg ingecheckt. Samen goed voor bijna 725.000 overnachtingen, zelfs nog een lichte stijging van vijf procent tegenover juli 2018. Zo zorgde het verblijfstoerisme de voorbije maand voor een omzet van ruim 70 miljoen euro. Gemiddeld hadden de logies een bezetting van bijna 70 procent. De vakantieparken en de jeugdlogies (dankzij de zomerkampen) waren met 90 tot 92 procent bezetting bijna volledig volzet. Maar ook de hotels lagen met een bezettingsgraad van 72 procent goed vol. Door het wisselende weer keken gasten vaker dan vorig jaar de kat uit de boom. Zo kreeg 20 procent van de ondernemers  meer last-minute boekingen dan in juli 2018.

Wie komen er naar Limburg?

  

Zestig procent van de logiesuitbaters ontving de voorbije maand voornamelijk Vlaamse gasten. De populairste herkomstregio blijft West-Vlaanderen. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar verbleven de gasten gemiddeld iets langer in Limburg. Bijna vijf in plaats van vier nachten. Dat komt omdat Limburg de laatste jaren sterker inzet op het verbinden van haar toeristische troeven, onder andere via de Limburg Vakantiegids. "Dat zorgt ervoor dat onze gasten langer blijven en dus ook meer uitgeven”, zegt Igor Philtjens gedeputeerde en voorzitter van Toerisme Limburgn. Ook de gezelschapsgrootte is met één persoon toegenomen naar vier persoenen. Logiesuitbaters ontvingen hoofdzakelijk stelletjes zonder kinderen en gezinnen met kinderen.Half miljoen fietsers mede dankzij nieuwe belevingen

Welke activiteiten ondernemen ze?

  

Fietsen blijft dé favoriete activiteit van verblijfsgasten. Limburg kon de voorbije maand – ondanks hitterecords – rekenen op bijna een half miljoen fietsers op het fietsroutenetwerk. Nationale feestdag 21 juli was met 36.000 fietstoeristen de absolute topdag. Vooral de fietsbelevingen waren erg in trek. Maar liefst 61.000 fietsers kwamen het pas geopende ‘Fietsen door de Bomen’ in juli ontdekken. Dat brengt het totaal op 102.000 fietsers sinds de opening net voor de zomer. Deze attractie is een waardige opvolger voor ‘Fietsen door het Water’ waar in juli 41.000 fietsers passeerden, in totaal bijna 700.000 sinds de opening. Op de bekende online fietsrouteplanner RouteYou was ‘Fietsen door het Water’ zelfs de populairste route in juli, met de eerste etappe van de Tour de France in Brussel op de tweede en ‘Fietsen door de Bomen’ op de derde plaats. Igor Philtjens: "Niet alleen Limburgers, maar fietstoeristen uit alle windstreken komen naar onze fietsbelevingen. Samen versterken ze de vrijetijdseconomie en brengen ze een multiplicatoreffect teweeg voor héél Limburg.”

Welke attracties bezoeken ze?

  

Door het wisselende weer – van gematigd zomers tot uitzonderlijk heet – konden zowel binnen- als buitenattracties vrij goed meeprofiteren in juli.Enkel de waterattracties beleefden hoogdagen tijdens de hittegolf. Bokrijk kon dankzij de Bruegelexpo rekenen op een breed publiek van 45.000 bezoekers in het openluchtmuseum. Het volledige park overschreed de kaap van 140.000 bezoekers in juli.

En wat verwachten de ondernemers van augustus?

  

De Limburgse toeristische sector blikt volgens de steekproef van Toerisme Limburg over het algemeen tevreden terug op de voorbije maand en is optimistisch voor augustus. Volgens acht op de tien logiesuitbaters en zeven op de tien uitbaters van grote attracties is juli even goed of zelfs beter verlopen dan vorig jaar. Acht op de tien uitbaters in de sector ziet ook augustus positief tegemoet.

 
Topics:Toerisme
Trefwoorden: toerisme, België, Vlaanderen, Limburg
    

||| Blogs |||

03/09/19
Duurzame bestemmingen; hoe doe je dat? Op zoek naar ‘pareltjes’ uit de Oostenrijkse Alpen
Veel toeristische bestemming willen het zijn of willen het worden in de toekomst; een duurzame beste...
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!
14/02/19
Iamst(erdam)upid
Iamst(erdam)upid
14/02/19 · Beleid · Toerisme · Han Verheijden | Lees meer
Begin december 2018 zijn de rood-witte "Iamsterdam’ letters van het Museumplein gehaald. Het is ge...
14/02/19
Het belang van een organisatorisch eco-systeem
Terugkijkend op 2018 hebben de meeste toeristische bedrijven uitstekende zaken gedaan. Niet voor nik...
14/01/19
Oude strijder
Oude strijder
14/01/19 · Attractieparken · Beleid · Dagrecreatie · Duurzaam toerisme · Horeca · Leisure · Marketing · Natuur · Retail · Sport · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Watersport · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

16/09/19
Texelse Hoge Berg icoonlandschap
Tijdens Open Monumentendag afgelopen 14 september is de Texelse Hoge Berg uitgeroepen tot Icoonlands...
12/09/19
Marketing D-Day: van een zoeker naar een boeker
Donderdag 3 oktober vindt in de inspirerende omgeving van Emesa (Amsterdam) de vakdag Marketing D-Da...
12/09/19
Toeristen besteden 1,7 miljard euro in Drenthe
In de Drentse vrijetijdseconomie werd het afgelopen jaar 1,7 miljard euro uitgegeven Dat maakte Marketing Drenthe bekend op een werkbezoek van Provinciale Statenleden afgelopen.
11/09/19
180 miljoen euro voor regionale opgaven
Vanaf maandag 9 september 2019 kunnen er opnieuw voorstellen worden aangemeld voor de Regio Deals. H...
11/09/19
Exclusief voor leden
Concept freestyle cruisen twintig jaar oud
Tafelschikking, vaste dinertijden, dat zijn een paar onderdelen die cruisemaatschappij Norwegian Cru...
10/09/19
Europa-Park voor zesde keer op rij verkozen tot beste attractiepark ter wereld
Zaterdagavond vond in het Amerikaanse attractiepark 'Silverwood' in Idaho de uitreiking van de 'Gold...
09/09/19
Wie winnen de Award ‘Het leukste dagje uit over de grens’?
Tijdens de Belevingvakbeurs – Welt der Freizeit in het alom bekende Wunderland Kalkar – Duitsland vindt het eerste congres plaats van recreatieondernemers uit Duitsland en Nederland en dan speciaal uit de grensregio
06/09/19
Reacties Gastvrij Nederland en NBTC op Rli advies
De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur constateert dat de aandacht voor toerisme in het beleid ...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk