Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 07-11-2018
Auteur: Redactie
PleisureWorld NRIT

Nederlandse reisbranche meest diervriendelijk

Nederlandse reisbranche meest diervriendelijk
ANVR is de meest diervriendelijke reisbrancheorganisatie ter wereld. Slechts 3 van de 62 onderzochte koepelorganisaties in de reisbranche heeft richtlijnen voor dierenwelzijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Surrey (UK), in opdracht van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection (voorheen WSPA).


Het overgrote deel van de internationale brancheorganisaties doet niets om dieronvriendelijke praktijken in het toerisme te voorkomen. Voor het onderzoek werden 62 brancheorganisaties onder de loep genomen. Slechts 21 daarvan hadden een webpagina over duurzaam toerisme. Hiervan communiceerden maar zes organisaties over dierenwelzijn. Alarmerend is het feit dat 16 koepelorganisaties op diverse kanalen foto’s tonen van wilde dieren als toeristische attractie – in veel gevallen in direct contact met toeristen.


Er is een groeiende beweging die vindt dat wilde dieren niet misbruikt moeten worden voor toeristisch vermaak. Ruim 1,6 miljoen mensen tekenden een belofte van World Animal Protection om diervriendelijk te reizen en meer dan 200 reisorganisaties stopten al met de verkoop van tickets en promotie van kampen waar olifantenritten of -shows worden aangeboden.


Nederland loopt voorop

De Nederlandse ANVR is, naast de Britse ABTA en internationale GSTC, een van de slechts drie organisaties die wel inhoudelijke dierenwelzijnsrichtlijnen en -criteria hebben. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er bij alle drie nog wel ruimte is voor verbetering. Zo blijkt dat met name ABTA’s richtlijnen worden gezien als de geldende industriestandaard, maar tegelijkertijd bevatten ze inconsistenties en vage bewoordingen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor verschillende interpretaties en worden onderdelen betwist. ANVR is de énige organisatie die leden monitort op het naleven van richtlijnen.


Karin Bilo, campagnemanager bij World Animal Protection: "Het is geweldig dat de Nederlandse reisbranche voorop loopt als het gaat om dierenwelzijn. De ANVR heeft samen met haar leden diervriendelijk toerisme op de kaart gezet. Dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen; er blijft ruimte voor verbetering. Zo geven de richtlijnen van ANVR leden de ruimte om nog steeds dolfijnenshows aan te bieden omdat deze wrede attractie niet expliciet genoemd wordt als onacceptabel.”


ANVR: Dierenwelzijn onderdeel van verantwoord toerismeprogramma

Frank Oostdam, directeur van ANVR, is trots op de erkenning van koploper op het gebied van dierenwelzijn. "Diervriendelijke vakanties zijn onderdeel van onze jarenlange gemeenschappelijke inspanningen voor Better Holidays; het verantwoord toerismeprogramma van de reissector. Het sterkt ons in onze overtuiging dat verantwoorde, waaronder ook diervriendelijke, vakanties, beter en leuker zijn voor mens, natuur en dier en de totale vakantiebeleving. We zijn op de goede weg, maar er liggen nog vele uitdagingen.”


Misbruik van wilde dieren

Wereldwijd worden meer dan 550.000 wilde dieren in gevangenschap gehouden voor toeristisch vermaak: van dolfijnen om mee te zwemmen, olifanten om op te rijden tot luiaards en tijgers om ‘selfies mee te maken. Vaak worden deze dieren uit het wild gehaald, hardhandig ‘getraind’ en onder erbarmelijke omstandigheden gehuisvest. Vervolgens worden ze hun leven lang misbruikt voor entertainment. De gevolgen: verwondingen, ziektes, stress, chronische pijn en psychologische trauma’s.


Link: https://www.worldanimalprotection.nl/sites/default/files/lowres_associated_with_cruelty_final_embargo_6nov.pdf
Trefwoorden: reisbranche, verantwoord reizen, dierenwelzijn

CELTH



||| Nieuws |||

04/07/25
Exclusief voor leden
ZooParc Overloon opent nieuw expeditiegebied Ngyuwe
ZooParc Overloon heeft vandaag het langverwachte expeditiegebied Ngyuwe geopend voor abonnementhouders. Dit nieuwe deel van het park staat volledig in het teken van Tropisch Afrika en is vanaf 11 juli toegankelijk voor alle bezoekers.
04/07/25
Nieuwe erfgoedroute-app brengt Limburgs verleden tot leven
Onder grote belangstelling is de gratis app Erfgoed Route Limburg gelanceerd. De app biedt wandelaars en fietsers een unieke manier om het erfgoed van Noord- en Midden-Limburg te beleven via audio- en videoverhalen op locatie.
04/07/25
Nieuw regionaal Limburgs congresbureau zet in op internationale kenniscongressen
Limburg krijgt een provinciebreed opererend congresbureau dat zich richt op het aantrekken van internationale meerdaagse congressen, met een focus op wetenschap en innovatie. Het vernieuwde bureau is een doorontwikkeling van het Maastricht Convention Bureau (MCB).
04/07/25
Nieuwe fietsroute rond het IJsselmeer met veerverbindingen
De veerverbindingen tussen Enkhuizen, Stavoren, Urk en Medemblik zijn voortaan onderdeel van de fiets- en wandelnetwerken van Noord-Holland, Friesland en Urk. Dit maakt het eenvoudiger om recreatieve routes over het IJsselmeer te plannen.
04/07/25
Nieuwe tool brengt toeristisch aanbod regio in kaart
Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (TVAN) heeft op 3 juli de Destination Data Monitor gelanceerd: een interactieve tool die inzicht geeft in het toeristisch aanbod per gemeente of regio.
04/07/25
Exclusief voor leden
Petitie: informeer passagiers over tromboserisico
De Trombosestichting is een petitie gestart om luchtvaartmaatschappijen te bewegen passagiers beter te informeren over het risico op trombose tijdens lange vluchten.
04/07/25
Exclusief voor leden
Opening nieuwe camperplaats in hart van Emmen
Emmen verwelkomt camperreizigers met een gloednieuwe camperplaats aan het Westeind.
04/07/25
Toeristische bestedingen in Zuid-Limburg stijgen naar recordhoogte
Zuid-Limburg heeft in 2023 een indrukwekkende groei doorgemaakt als toeristische bestemming. Uit onderzoek in opdracht van Visit Zuid-Limburg blijkt dat toeristen en recreanten samen maar liefst €1,59 miljard uitgaven in de regio. Deze groei onderstreept het belang van toerisme als economische motor voor de regio.