Geplaatst op: 01-11-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Laatste maand Culturele Hoofdstad van Europa geen einde maar een begin

ReOpening toont in november dynamiek nieuwe Fryslân

Laatste maand Culturele Hoofdstad van Europa geen einde maar een begin

Met een drieweeks programma in november zetten Leeuwarden en Fryslân de kroon op Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De laatste maand van het Culturele Hoofdstad-programma is in geen enkel opzicht een einde, maar juist een begin. De 'ReOpening' toont de nieuwe dynamische kant van Fryslân; een dynamiek die al tot zoveel bijzondere projecten en samenwerkingen leidde.


 Dat doen we met een programma dat rondom de drie grote novemberfestivals is opgebouwd: het Noordelijk Film Festival, kunstenfestival Explore the North en lichtfestival Luna. Ze dienen als omlijsting voor een raamwerk dat boordevol bijzondere en vaak spraakmakende manifestaties zit. Conchita, Europa’s beroemdste drag artist, trapt het programma op 3 november af in De Harmonie als hoofdact van het Love For All Festival. De 'ReOpening' eindigt op zondag 25 november met onder meer een grote feestelijke talkshow, live gestreamd, vanaf het Oldehoofsterkerkhof.


Greep uit het programma
Het kunstenaarscollectief Voorheen de Gemeente (VHDG) verrast bezoekers met internationale beeldende kunst, met onder meer een metrostation op een Leeuwarder rotonde. Medio november begint het Media Art Festival en de Leeuwarder Oosterstraat transformeert tot Eritrea Town. Kunstenaar Henk Hofstra bouwt samen met 77 dorpen een kunstinstallatie op het Oldehoofsterkerkhof en in Drachten bezorgt de Spaanse theatergroep Luzinterruptus het publiek verbazingwekkende en sprookjesachtige ervaringen. Het Oostenrijkse gezelschap Liquid Loft danst in de Westerkerk en Japanse muzikanten treden samen op met Friese dichters.


Writer’s Block levert prachtige graffitikunst op de lege muren van de stad op in een bijzondere samenwerking tussen Friese en internationale kunstenaars. Jonge documentairemakers schitteren in New Generation op het witte doek en in het laatste weekeinde van de 'ReOpening' begint de nieuwe blockbuster-tentoonstelling in het Fries Museum: Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Iepen Up manoeuvreert zich in november door het programma met confronterende interventies, zoals op het Waagplein in Leeuwarden waar een meterslange lijst met namen van 34.361 overleden vluchtelingen, asielzoekers en migranten te zien is.


De 'ReOpening' is de afsluiting van het Culturele-Hoofdstadjaar waarin we hebben laten zien dat Fryslân tot heel veel in staat is. Met uitblinkers op alle terreinen, met jonge en oude makers die nieuwe ideeën en samenwerkingen smeedden en onze provincie zoveel diepgang en betekenis brengen.


We hebben meer te bieden dan sûkerbôlle en skûtsjesilen en we gaan niet allemaal schaatsend naar ons werk... Fryslân is het land van De Reuzen, 8ste Dag en Under de Toer en van de vele honderden projecten in dorpen en steden, zoals het Ferhalefjoer van Friese basisschoolkinderen. En van DaDa in Drachten, de Drie Iconen van Witmarsum en Talant, die mensen met een beperking glorieus op het podium tilt. En 2018 was nog maar het begin. De 'ReOpening' markeert het startpunt van een mooie toekomst.

Link: https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma/reopening

||| Blogs |||

14/02/19
Iamst(erdam)upid
Iamst(erdam)upid
14/02/19 · Beleid · Toerisme · Han Verheijden | Lees meer
Begin december 2018 zijn de rood-witte "Iamsterdam’ letters van het Museumplein gehaald. Het is ge...
14/02/19
Het belang van een organisatorisch eco-systeem
Terugkijkend op 2018 hebben de meeste toeristische bedrijven uitstekende zaken gedaan. Niet voor nik...
28/01/19
Overtoerisme dankzij of ondanks DMO’s?
Het was weer lachen in het vuistje in het najaar met pijn in de portemonnee! Wie op Black Friday no...
24/01/19
Is het vijf voor twaalf voor de Vakantiebeurs?
Volgend jaar viert de Vakantiebeurs zijn 50-jarig bestaan. Dat dit concept een 100-jarig jubileum niet gaat halen, mag duidelijk zijn.
14/01/19
Oude strijder
Er waren mij de laatste jaren al heel wat kwalificaties opgespeld en toch heb ik er weer een nieuw...
||| Twitter |||

||| Nieuws |||

20/02/19
WO I-herdenking trekt 3 miljoen bezoekers naar Westhoek
In het laatste herdenkingsjaar van Wereldoorlog I ontving de Belgische regio Westhoek ruim 540 duizend bezoekers die speciaal voor de herdenking kwamen. Voor de hele herdenkingsperiode (2014 tot 2018) noteerde het kenniscentrum van Westtoer 2,8 miljoen WO I-herdenkingsbezoekers. Waar kwamen ze vandaan en hoe gaat Toerisme Vlaanderen nu verder met dit thema?
19/02/19
Nieuwe accommodaties op Camping Bakkum
Vanaf april 2019 staan er twee nieuwe type accommodaties op Camping Bakkum; Duinroos en Duinzicht. E...
19/02/19
Wolven vestigen zich op de Veluwe
Op de Noord-Veluwe zijn nu ook DNA-sporen gevonden van een mannetjeswolf.
19/02/19
Infocentrum WO2 Nijmegen op 23 februari open
Op 23 februari 2019 opent het Infocentrum WO2 Nijmegen vanaf 13.30 uur de deuren voor het grote publiek.
19/02/19
Exclusief voor leden
Merknaam Carlson Wagonlit Travel vereenvoudigd naar CWT
In het vakgebied werd al vaak de naam CWT gebruikt maar nu is het ook officieel de merknaam.
18/02/19
Exclusief voor leden
Fletcher neemt drie Golden Tulip hotels over in Limburg en Brabant
Fletcher Hotels opent de deuren van drie sportief georiënteerde hotels in de steden Kerkrade, Eindhoven en Weert, door de overname van drie Golden Tulip hotels.
18/02/19
Exclusief voor leden
ArcheoRoute Limburg zet modernste technieken in
Roermond gaat met een ArcheoRoute haar geschiedenis terugbrengen in het straatbeeld. De gemeente Roermond haakt hiermee in op het programma van de Provincie Limburg: ‘ArcheoRoute Limburg’, waarin bezoekers met behulp van een app en website kennismaken met de archeologie op historische plekken.
18/02/19
Fors minder bezoekers voor MOTORbeurs 2019
Ruim 80.000 motorliefhebbers kwamen af op de jubileumeditie van MOTORbeurs Utrecht die van 14 tot en met 17 februari plaatsvond in de Jaarbeurs in Utrecht.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk