Geplaatst op: 01-11-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Laatste maand Culturele Hoofdstad van Europa geen einde maar een begin

ReOpening toont in november dynamiek nieuwe Fryslân

Laatste maand Culturele Hoofdstad van Europa geen einde maar een begin

Met een drieweeks programma in november zetten Leeuwarden en Fryslân de kroon op Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De laatste maand van het Culturele Hoofdstad-programma is in geen enkel opzicht een einde, maar juist een begin. De 'ReOpening' toont de nieuwe dynamische kant van Fryslân; een dynamiek die al tot zoveel bijzondere projecten en samenwerkingen leidde.


 Dat doen we met een programma dat rondom de drie grote novemberfestivals is opgebouwd: het Noordelijk Film Festival, kunstenfestival Explore the North en lichtfestival Luna. Ze dienen als omlijsting voor een raamwerk dat boordevol bijzondere en vaak spraakmakende manifestaties zit. Conchita, Europa’s beroemdste drag artist, trapt het programma op 3 november af in De Harmonie als hoofdact van het Love For All Festival. De 'ReOpening' eindigt op zondag 25 november met onder meer een grote feestelijke talkshow, live gestreamd, vanaf het Oldehoofsterkerkhof.


Greep uit het programma
Het kunstenaarscollectief Voorheen de Gemeente (VHDG) verrast bezoekers met internationale beeldende kunst, met onder meer een metrostation op een Leeuwarder rotonde. Medio november begint het Media Art Festival en de Leeuwarder Oosterstraat transformeert tot Eritrea Town. Kunstenaar Henk Hofstra bouwt samen met 77 dorpen een kunstinstallatie op het Oldehoofsterkerkhof en in Drachten bezorgt de Spaanse theatergroep Luzinterruptus het publiek verbazingwekkende en sprookjesachtige ervaringen. Het Oostenrijkse gezelschap Liquid Loft danst in de Westerkerk en Japanse muzikanten treden samen op met Friese dichters.


Writer’s Block levert prachtige graffitikunst op de lege muren van de stad op in een bijzondere samenwerking tussen Friese en internationale kunstenaars. Jonge documentairemakers schitteren in New Generation op het witte doek en in het laatste weekeinde van de 'ReOpening' begint de nieuwe blockbuster-tentoonstelling in het Fries Museum: Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Iepen Up manoeuvreert zich in november door het programma met confronterende interventies, zoals op het Waagplein in Leeuwarden waar een meterslange lijst met namen van 34.361 overleden vluchtelingen, asielzoekers en migranten te zien is.


De 'ReOpening' is de afsluiting van het Culturele-Hoofdstadjaar waarin we hebben laten zien dat Fryslân tot heel veel in staat is. Met uitblinkers op alle terreinen, met jonge en oude makers die nieuwe ideeën en samenwerkingen smeedden en onze provincie zoveel diepgang en betekenis brengen.


We hebben meer te bieden dan sûkerbôlle en skûtsjesilen en we gaan niet allemaal schaatsend naar ons werk... Fryslân is het land van De Reuzen, 8ste Dag en Under de Toer en van de vele honderden projecten in dorpen en steden, zoals het Ferhalefjoer van Friese basisschoolkinderen. En van DaDa in Drachten, de Drie Iconen van Witmarsum en Talant, die mensen met een beperking glorieus op het podium tilt. En 2018 was nog maar het begin. De 'ReOpening' markeert het startpunt van een mooie toekomst.

Link: https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma/reopening

||| Blogs |||

24/10/18
Toeristen verleiden wordt het nieuwe belijden
Amsterdam puilt uit van de toeristen. Goed voor de economie, maar minder aangenaam voor veel inwone...
04/10/18
Segregatie of integratie?
Eind juni vond bij mij in de buurt de Champions Trophy voor nationale hockeyteams plaats. Een mooi...
25/09/18
En Footzy is (W)elke Plek
Het aantal kwalificaties in bijna 40 jaar noeste arbeid dat mij is opgespeld groeit nog steeds met...
06/09/18
Van marketing naar mattering
Van marketing naar mattering
06/09/18 · Cultuur · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Column van Hanita van der Schaaf over Culturele Hoofdstad van Europa 2018, Leeuwarden
24/07/18
Time Out
Time Out
24/07/18 · Leisure · Han Verheijden | Lees meer
Zoals ik in mijn vorige column schreef, heb ik afgelopen winter een skiongeluk gehad. Hierdoor was...
||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/11/18
Nu ook tropisch eiland op Recreatie Vakbeurs 2018
Zowel Happy Camping als het tropisch eiland maken deel uit van het concept van de zeventiende editie van Recreatie Vakbeurs op 27, 28 en 29 november in Evenementenhal Hardenberg.
21/11/18
Uitstel van betaling voor Bovo Tours
Het najaar eist in onze branche een tweede grote slachtoffer. Touringcarbedrijf Bovo Tours uit Roelo...
21/11/18
Breda University organiseert workshop inclusief toerisme bij Efteling
Breda University of Applied Sciences en Newscat maken zich sterk voor inclusief toerisme. Tijdens een workshop in de Efteling laten ze zien hoe Nederlandse toeristische sector toegankelijker kan worden voor toeristen met beperking.
20/11/18
Transavia pakt ruimte op Eindhoven na sluiting basis Ryanair
De Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft hiermee een deel van de vrijgekomen ruimte opgevuld na het besluit van Ryanair om de Eindhovense basis te sluiten.
20/11/18
Exclusief voor leden
easyJet vliegt met recordaantal passagiers in 2018
Een recordaantal passagiers is vervoerd in de vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij easyJet: 88,5 miljoen.
20/11/18
Exclusief voor leden
Utrecht sluit jaar Cultureel Erfgoed
De provincie Utrecht vierde de sluiting van ‘Jaar van het Cultureel Erfgoed’ met een dichtbunde...
20/11/18
Video Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018
Gisterenmiddag is tijdens Trendrapport Live bij het CBS in Den Haag het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 gepresenteerd. De middag werd opgewarmd met de video Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 in 50 Trends.
19/11/18
Zelfportret Rembrandt sinds 1727 terug in Nederland
Het Fries Museum krijgt een bijzonder schilderij van Rembrandt van Rijn in bruikleen. Zelfportr...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk