Geplaatst op: 01-11-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

Laatste maand Culturele Hoofdstad van Europa geen einde maar een begin

ReOpening toont in november dynamiek nieuwe Fryslân

Laatste maand Culturele Hoofdstad van Europa geen einde maar een begin

Met een drieweeks programma in november zetten Leeuwarden en Fryslân de kroon op Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De laatste maand van het Culturele Hoofdstad-programma is in geen enkel opzicht een einde, maar juist een begin. De 'ReOpening' toont de nieuwe dynamische kant van Fryslân; een dynamiek die al tot zoveel bijzondere projecten en samenwerkingen leidde.


 Dat doen we met een programma dat rondom de drie grote novemberfestivals is opgebouwd: het Noordelijk Film Festival, kunstenfestival Explore the North en lichtfestival Luna. Ze dienen als omlijsting voor een raamwerk dat boordevol bijzondere en vaak spraakmakende manifestaties zit. Conchita, Europa’s beroemdste drag artist, trapt het programma op 3 november af in De Harmonie als hoofdact van het Love For All Festival. De 'ReOpening' eindigt op zondag 25 november met onder meer een grote feestelijke talkshow, live gestreamd, vanaf het Oldehoofsterkerkhof.


Greep uit het programma
Het kunstenaarscollectief Voorheen de Gemeente (VHDG) verrast bezoekers met internationale beeldende kunst, met onder meer een metrostation op een Leeuwarder rotonde. Medio november begint het Media Art Festival en de Leeuwarder Oosterstraat transformeert tot Eritrea Town. Kunstenaar Henk Hofstra bouwt samen met 77 dorpen een kunstinstallatie op het Oldehoofsterkerkhof en in Drachten bezorgt de Spaanse theatergroep Luzinterruptus het publiek verbazingwekkende en sprookjesachtige ervaringen. Het Oostenrijkse gezelschap Liquid Loft danst in de Westerkerk en Japanse muzikanten treden samen op met Friese dichters.


Writer’s Block levert prachtige graffitikunst op de lege muren van de stad op in een bijzondere samenwerking tussen Friese en internationale kunstenaars. Jonge documentairemakers schitteren in New Generation op het witte doek en in het laatste weekeinde van de 'ReOpening' begint de nieuwe blockbuster-tentoonstelling in het Fries Museum: Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw. Iepen Up manoeuvreert zich in november door het programma met confronterende interventies, zoals op het Waagplein in Leeuwarden waar een meterslange lijst met namen van 34.361 overleden vluchtelingen, asielzoekers en migranten te zien is.


De 'ReOpening' is de afsluiting van het Culturele-Hoofdstadjaar waarin we hebben laten zien dat Fryslân tot heel veel in staat is. Met uitblinkers op alle terreinen, met jonge en oude makers die nieuwe ideeën en samenwerkingen smeedden en onze provincie zoveel diepgang en betekenis brengen.


We hebben meer te bieden dan sûkerbôlle en skûtsjesilen en we gaan niet allemaal schaatsend naar ons werk... Fryslân is het land van De Reuzen, 8ste Dag en Under de Toer en van de vele honderden projecten in dorpen en steden, zoals het Ferhalefjoer van Friese basisschoolkinderen. En van DaDa in Drachten, de Drie Iconen van Witmarsum en Talant, die mensen met een beperking glorieus op het podium tilt. En 2018 was nog maar het begin. De 'ReOpening' markeert het startpunt van een mooie toekomst.

Link: https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad/programma/reopening
    

||| Blogs |||

08/07/19
Worden zonvakanties te heet onder onze voeten?
Het weer. Waarschijnlijk na seks het meest gebruikte zoekwoord op Google. Zeker deze week zijn de tr...
18/06/19
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
Van Industrieel Erfgoed en Ultra moderne Ski Centrum
18/06/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 3 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We gaan op bezoek bij het Bernepark waar het bezoekerscentrum in een oude waterzuivering is gebouwd. Je kunt er zelfs slapen in rioolbuizen. Ook bezoeken we Ski Resort Alpenpark- Neuss en slapen daar in Hotel Fire & ICE.
12/06/19
Slapen in een gevangenis over de grens!
Slapen in een gevangenis over de grens!
12/06/19 · Horeca · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag deel 2 van mijn vijfdaags avontuur bij onze Oosterburen. We laten ons vermaken en slapen bij het Road Stop Motel in Dortmund.
11/06/19
Ik google, jij googlet en wij googlen
Ik google, jij googlet en wij googlen
11/06/19 · Marketing · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Afgelopen week bracht ik een bezoek aan Google in Amsterdam. Ik was altijd al nieuwsgierig naar de m...
28/05/19
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
Op de Duitse Tour langs toeristische Hot Spots
28/05/19 · Attractieparken · Dagrecreatie · Horeca · Toerisme · Vakanties · Verblijfsrecreatie · Hans van Leeuwen - Trendwatcher, Adviseur & Concept Ontwikkelaar Recreatie & Toerisme | Lees meer
Vandaag start ik met een vijfdaags avontuur voor de ultieme short stay-bestemming bij onze Oosterburen in Noordrijn-Westfalen, een economisch zeer sterke regio met veel inwoners en unieke toeristische hot spots!

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

19/07/19
Nieuwe fietskaarten van Brabant bieden 5.000 kilometer fietsplezier
Vijfduizend kilometer aan prachtige fietsroutes in Brabant, overzichtelijk weergegeven door middel v...
19/07/19
Centrum voor Groepsaccommodaties overgenomen door Otium Leisure
Per 18 juli 2019 is het Centrum voor Groepsaccommodaties (CVG), de organisatie achter Groepen.nl, ov...
19/07/19
De Groene Koepel lanceert app Cultuurrijk
Wandelen door de Nederlandse geschiedenis, dat kan met de nieuwe app Cultuurrijk! Bijzondere plekken...
19/07/19
Wat betekenen cultuur en media voor de Nederlandse economie?
De bijdrage van cultuur en media aan de Nederlandse economie (bbp) bedraagt 3,7 procent. Dit gaat gepaard met een aandeel van 4,5 procent in de totale werkgelegenheid.
19/07/19
Exclusief voor leden
Jongeren minder, ouderen juist gelukkiger
Hoe hebben geluk en tevredenheid van de Nederlandse bevolking zich tussen 1997 en 2018 ontwikkeld?
19/07/19
Turkish Airlines voegt Bali toe aan netwerk
Turkish Airlines heeft vandaag de inaugurele vlucht uitgevoerd van thuishaven Istanbul naar Bali, In...
18/07/19
Exclusief voor leden
easyJet: derde kwartaal 2019 in lijn met verwachting
CEO Johan Lundgrun: "easyJet’s resultaten in het derde kwartaal waren robuust en, ondanks lastiger...
18/07/19
Exclusief voor leden
Verstedelijking dwingt Rotterdam tot nieuwe keuzes
Wethouder Bas Kurvers schuift vier ontwikkelgebieden naar voren. Daar komen veel leisure ontwikkelingen bij.
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk