Geplaatst op: 04-06-2018
Auteur: Redactie
NRIT Media

St. Maarten weer klaar voor toerisme

St. Maarten weer klaar voor toerisme

St. Maarten is weer klaar voor het toerisme. Nog niet op de manier als voor orkaan Irma, maar het eiland is opgeruimd en werkt hard aan de wederopbouw. De stranden zijn weer schoon, 29% van de hotelkamers is weer beschikbaar en de tijdelijke terminals op het vliegveld werken naar behoren.

Vluchten
Vanuit Amsterdam naar St. Maarten zijn er momenteel twee vluchten per week met KLM, op vrijdag en zondag. Vanaf juni wordt de frequentie van vluchten opgebouwd tot november, dan zijn er weer dagelijks vluchten naar St. Maarten met KLM en Air France.

Vliegveld
De tijdelijke aankomst- en vertrekhal op Princess Juliana International Airport werkt naar behoren. Het vliegveld ontvangt nu zo’n 20 vliegtuigen per dag. Tot april 2018 ontving St. Maarten zeker 12.000 passagiers per week. Daarnaast is 66 procent van de bedienende markten terug op de luchthaven.

De paviljoens zijn voorzien van vloerbedekking, airconditioning, een aantal winkels met eten en drinken, een bar en autoverhuur. De heropbouw van de hoofdterminal zal worden hervat nadat het orkaanseizoen is geëindigd. De verwachting is dat de hoofdterminal in 2019 weer klaar zal zijn waarna het vliegveld weer tot een van de modernste van de regio zal behoren.

Cruisehaven
De cruisehaven van St. Maarten is een ware toeristische trekpleister. Omdat de orkaan weinig schade heeft toegebracht in de haven, kon zij haar dagelijkse werkzaamheden vrij snel hervatten. Begin december kwamen de eerste cruiseschepen de haven van St. Maarten weer binnen. Daarmee was een terugkeer van het toerisme op St. Maarten een feit. Sinds januari 2018 liggen er dagelijks weer 2-4 cruiseschepen tegelijk in de haven. Van januari 2018 tot en met begin mei ontving de haven 502.000 cruisepassagiers van 177 cruiseschepen. Vanaf december 2018 zullen er ook weer cruises starten vanaf St. Maarten.

Stranden
St. Maarten staat bekend om haar 37 parelwitte stranden en azuurblauwe zee. Alle stranden op St. Maarten zijn weer schoon en veilig verklaard door de St. Maarten Nature Foundation.

Hotels
De hotels op het eiland zijn hard aan het werk om hun gasten weer te kunnen verwelkomen. Uit een hotelonderzoek van het St. Maarten Tourist Bureau blijkt dat in het eerste kwartaal van 2018 1.000 hotelkamers beschikbaar waren op het Nederlandse deel van St. Maarten. Dit is 27 procent van de capaciteit van voor de orkaan. In het tweede kwartaal zijn dat 1.309 kamers (34 procent), het derde kwartaal 1.619 kamers (42 procent) en het vierde kwartaal naar verwachting 2.088 kamers (54 procent).


De luxe hotels, Sonesta Ocean Point Resort zal op 15 november 2018 haar deuren weer openen en het familievriendelijke Sonesta Maho Beach Resort, Casino & Spa per 1 februari 2019. Voor beide hotels worden per 1 juni 2018 weer reserveringen aangenomen. Maho Village, de winkelpromenade en boulevard met uitgaansgelegenheden op slechts een steenworp afstand van deze resorts, ondergaat momenteel een enorme transformatie en zal deze zomer opnieuw worden geopend met een moderne nieuwe look.


Naast deze hotels zijn er op het Nederlandse deel van St. Maarten ook zeker 74 villa’s beschikbaar voor huur door toeristen.

Hospitality First
Een groep hotelondernemers zag de ontberingen waarmee veel van haar hospitality-medewerkers te maken kregen na orkaan Irma en lanceerden samen met andere betrokken industriegroepen Hospitality First, een initiatief van de St. Maarten Training Foundation (SMTF). Voor medewerkers die nu zonder baan zitten is - terwijl de resorts gesloten zijn en worden gerenoveerd - een lesprogramma opgezet om hun vaardigheden en kennis op het gebied van gastvrijheid bij te brengen. De medewerkers ontvangen een aanwezigheidsvergoeding tijdens het volgen van de cursussen, ze behouden hun baan, positie en arbeidsvoorwaarden zoals een medische verzekering voor wanneer de resorts weer open gaan. Dit met hulpgeld uit Nederland. Het levert aan beide kanten profijt op: ondernemers krijgen beter personeel en de medewerkers hebben een inkomen.

Samenwerking Frans toeristenbureau
In februari vond de eerste gezamenlijke toeristische persconferentie en de ondertekening van het eerste memorandum van overeenstemming (MOU) plaats tussen de toeristische bureaus van het Nederlandse St. Maarten en het Franse St. Martin. Doel van het memorandum is samenwerking en de gezamenlijke promotie van beide delen van het eiland. Op 12 mei volgde een tweede gezamenlijke persconferentie met de minister van Toerisme en Economische Zaken Cornelius de Weever, hoofd van het St. Maarten Tourist Bureau May-Ling Chun, eerste vicevoorzitter van het Collectivité en hoofd van het St. Martin Tourist Office Valérie Damaseau en Interim Directeur van het St. Martin Tourist Office Aida Weinum.

Restaurants, bars, winkels
Ook veel restaurants en bars rond Simpson Bay en Philipsburg hebben hard gewerkt en zijn inmiddels klaar om weer gasten te ontvangen. Daar kun je ervaren waarom St. Maarten ook wel de culinaire hoofdstad van de Caribbean wordt genoemd. Supermarkten zijn volledig bevoorraad en veel van de winkels in Philipsburg zijn heropend.


Momenteel zijn er 51 bedrijven die excursies aanbieden weer geopend. Dit is ongeveer 85% van het aantal voor de orkaan.


Link: http://www.vakantiestmaarten.nl
Trefwoorden: Heropbouw, orkaan, toerisme,

CELTH
 






||| Nieuws |||

23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.
19/04/24
Marketing Drenthe lanceert campagne om eigen omgeving te herontdekken
Twee weken lang gaan door heel Drenthe posters hangen in bushokjes om de inwoners van Drenthe te inspireren hun eigen omgeving te verkennen.
19/04/24
Onderzoek naar Europees vaarbewijs
De Europese Commissie wil weten wat de voor- en nadelen van een eventueel uniform vaarbewijs of vaar...
17/04/24
ANVR pleit voor flexibiliteit rondom schoolvakanties
De ANVR pleit voor meer flexibiliteit rondom schoolvakanties. Hiermee wordt vakantiedrukte beter gespreid op wegen en luchthavens, maar ook op de bestemmingen zelf, meent ANVR. Frank Oostdam reageert op het gemaakte position paper over de gewenste flexbiliteit.
15/04/24
Resort Lexmond van TopParken officieel geopend
Zaterdag 13 april vond de officiële opening van Resort Lexmond van TopParken plaats. Het vakantiepa...

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...