Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 29-05-2018
Auteur: Marc Gerlings

3 kernpunten actieplan bereikbaarheid Utrecht

Utrecht zoekt verbetering mobiliteit op korte termijn bij fiets en datainzet

3 kernpunten actieplan bereikbaarheid Utrecht

Bereikbaarheid is voor steden van levensbelang, ook als het gaat om toerisme. Je wilt bezoekers een goede ervaring bieden en de reis er naartoe verloopt dan ook het liefst vlekkeloos. Utrecht presenteert een fors actieplan om de bereikbaarheid te verbeteren. Prioriteiten op korte termijn zijn fietsroutes, inzet van data om mobiliteit beter te sturen en consumenten veranderen zodat ze de spits mijden.

Op de langere termijn is onder meer nog een groot station nodig, naast het net verbouwde Utrecht Centraal Station. Dat kan om een nieuw station gaan maar ook het uitbouwen van een van de bestaande stations is een optie. In de modellen wordt duidelijk ingespeeld op cirkels rondom de stad, voor zowel gemotoriseerd vervoer als het openbaar vervoer.

De kernpunten van het plan:

1. Op korte termijn wil Utrecht fietspaden, OV en wegen in stad en regio slimmer benutten door nieuwe mobiliteitsdiensten, deelconcepten voor vervoermiddelen en slim datagebruik. Vanaf 2018 wordt gewerkt aan het verder verdichten van wonen en werken bij bestaande OV-knooppunten. Ook worden nieuwe mobiliteitsdiensten ontwikkeld. Hier geldt: hoe dichter bij de stad, hoe meer fiets en OV worden gestimuleerd. Verder is het nodig dat er minimaal 14.000 extra spitsmijdingen in de periode 2019-2023 komen als gevolg van het stimuleren van ander gedrag en het gebruik van ander vervoer.


2. Keuzes maken voor nieuwe woningbouwlocaties èn voor het OV- netwerk om gezond te kunnen groeien. Bijvoorbeeld door uitbreiding van OV langs het bestaande netwerk; een nieuwe ring van OV rondom de stad Utrecht met nieuwe of bestaande knooppunten die worden uitgebreid of een verder van de stad afliggend regionaal netwerk. Bij de keuze voor het ringmodel kan Utrecht op termijn een tweede intercitystation krijgen om de druk van Utrecht Centraal op te vangen en reizigers slimmer van A naar B te brengen. Op dit moment reizen de meeste studenten en werknemers die naar het groeiende Utrecht Science Park (USP) willen via Utrecht Centraal en vervolgens door de stad terwijl zij grotendeels van buiten de stad komen en het USP, waar dagelijks 45.000 mensen naartoe reizen, ook aan de rand van de stad ligt. Zie onderstaande afbeeldingen ter verduidelijking.


3. Onderzoek of Utrecht kan blijven functioneren als nationaal knooppunt. Daarvoor wordt het effect van de maatregelen (uit 1 en 2) gemeten en bekeken welke aanvullende maatregelen nodig zijn voor weg en spoor. Op basis van de huidige groeicijfers is uitbreiding nodig voor alle vervoersmodaliteiten: lopen, fiets, OV en auto. Hier wordt ook gekeken naar doorontwikkeling van de toplocaties voor wonen en werken in de regio en naar de ontwikkelingen in de Metropoolregio’s Amsterdam, Rotterdam-Den Haag en Eindhoven.

Trefwoorden: verkeer, mobiliteit, bereikbaarheid, stad, steden, citymarketing, toerisme, leisure

CELTH



||| Nieuws |||

11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
10/07/25
Andere Tijden viert 25-jarig jubileum met aflevering over vrije tijd
Het geschiedenisprogramma Andere Tijden bestaat 25 jaar. Al een kwart eeuw brengt het programma bijzondere verhalen uit de recente geschiedenis, met oog voor de actualiteit, verrassende invalshoeken, onbekende feiten en unieke beelden. De eerste aflevering op 22 juli gaat over vrije tijd.
09/07/25
CELTH Industry Day brengt wetenschap en praktijk samen tijdens World Leisure Congress
Op woensdag 27 augustus 2025 organiseert het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) de Industry Day tijdens het World Leisure Congress in Breda. Deze dag vormt de brug tussen wetenschap en praktijk in de leisure-, toerisme- en hospitalitysector.
09/07/25
Mag je dat souvenir meenemen?
Vakantiegangers zijn zich er vaak niet van bewust dat souvenirs van beschermde soorten afkomstig kunnen zijn, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Denk bijvoorbeeld aan sieraden gemaakt van schelpen, tassen van slangenleer, cactussen of kaviaar.
08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.