Geplaatst op: 30-06-2017
Auteur: Ko Koens
CELTH
Publicatie: Recreatie & Toerisme juni 2017

Academische wereld en praktijk verbonden in jaarcongres European Cities Marketing

Noodzaak voor duurzame stedelijke toerismeontwikkeling

Academische wereld en praktijk verbonden in jaarcongres European Cities Marketing

Ieder jaar organiseert ‘European Cities Marketing’ (ECM), een bijna 30 jaar bestaand netwerk van grote stedendestinaties, tijdens hun jaarvergadering een conferentie. Hier komen Europese steden samen om kennis te delen over de trends en ontwikkelingen binnen toerisme en wordt gekeken hoe bestemmingen hiermee om kunnen gaan. Dubrovnik was de locatie van de conferentie die dit jaar van 31 mei tot en met 2 juni gehouden werd.


Het thema dit jaar was "DistUrbance in Urban Tourism” plaats. De steeds sneller gaande ontwikkelingen in de reisindustrie kunnen een bedreig vormen voor bestemmingen in de toekomst, maar tegelijkertijd bieden ze ook enorme kansen. Om te kunnen anticiperen op deze kansen is het nodig om zoveel mogelijk kennis samen te brengen. Mede om deze reden nam CELTH het initiatief om met European Tourism Futures Institute en MODUL Privat University gezamenlijk een zogenaamd ‘Academic Track’ te organiseren. Door deze samenwerking kon kennis uit de academische wereld en de industrie worden gedeeld met de kennis van bestemmingen. Academici werden uitgenodigd in het hoofdprogramma en konden hun kennis ook delen voor een kleiner publiek in zogenaamde ‘Academic Conversations’ sessies.


Verstoring van de markt

Meer dan 20 vooraanstaande academici gaven acte de presence. Onder anderen Dianne Dredge van Aalborg Universeit, Jürgen Schmude van de Ludwig-Maximilians University in München, Albert Postma van Stenden/ETFI en Paulo Russo van de Rovira Universiteit in Tarragona presenteerden resultaten van hun onderzoek. John Kester van UNWTO was op verzoek van CELTH gekomen om zijn kennis te delen van over huidige en toekomstige verstoringen op basis van hun jarenlange monitoring en ervaring in vele destinaties. In samenwerking met de European Tour Operators Association (ETOA) had CELTH tevens Viljam Kvelic , CEO van een grote touroperator in Slovenië uitgenodigd om het perspectief van touroperators op verstoringen in de markt te geven.


New Normal Manifesto

De tijd dat DMO’s succes uitsluitend relateerden aan groei, lijkt voorgoed voorbij. Dit kwam al naar voren in de eerste presentatie waarin Peter Rømme Hansen en Manolis Psorros (CEO Toposophy ) het ‘New Normal Manifesto’ van ECM presenteerden , waarin opgeroepen wordt tot een nieuwe rol van DMO’s in het vinden van nieuwe waarden in steden in relatie tot bezoekersstromen in een sterk veranderde markt. In plaats van een nadruk op economische groeifactoren, werd in meerdere presentaties op het behouden van het sociale welzijn in steden, met name ook voor de bewoners, en een duurzame stedelijke toerismeontwikkeling.


Sociaal welzijn in steden met name ook voor de bewoners

Dit betekent overigens niet dat groei voorbij is. Fabrice Valentin van Airbus blies de zaal omver met zijn dynamische presentatie met gerichte voorspellingen over de grote groei van het internationale toerisme, mede door de opkomst van long-haul low cost carriers en de opkomst van nieuwe groepen toeristen. Fazal Bahadeen van CrescentRating scheen zijn licht over een van deze nieuwe groepen - de Halal reizigers. Deze groei van deze markt is zeer groot. In 2000 waren er nog maar 25 miljoen Halal toeristen, terwijl dit in er in 2016 al 121 miljoen waren, waarvan de gemiddelde leeftijd bovendien een stuk lager ligt dan vergelijkende groepen.


Big data stuurt festival

Om een duurzame groei te bereiken kan technologie en big data mogelijk helpen. Per Ostergaard Jacobsen besprak het gebruik van Big Data bij Roskilde Festival – een tijdelijke stad van 120.000 inwoners. Door het gebruik van big data konden zij vraag en aanbod beter sturen en het festival beter schoon houden. Door GPS informatie en sociale media te combineren, wordt een goed inzicht verkregen in de activiteiten van mensen. Dit kan helpen bij het voorkomen van sociale problemen door toerisme. Echter, hij gaf de uitdrukkelijke waarschuwing dat je de gegevens uit big data goed moet gebruiken. Uit zichzelf doen ze namelijk niets. Dit sloot aan bij de presentatie van Jessika Weber (NHTV) , die besprak hoe binnen het internationale CELTH project ‘Smart City Hospitality’ serious gaming wordt gebruikt om abstracte data bruikbaar te maken om verschillen belanghebbenden bij stedelijk toerisme bij elkaar te brengen.


Data brengt verschillen belanghebbenden bij elkaar

Uiteraard kwamen ook de deeleconomie aan bod en de grote internationale boekingplatforms aan bod. Joanna Bunker vertelde over AirBnB Trips, waarmee bewoners niet alleen hun huis aan bieden, maar ook zelf informatie over activiteiten kunnen delen, of zelfs als gids kunnen dienen voor toeristen. Gaat de organisatie hiermee de markt voor lokale tour operators en gidsen net zo opschudden als de accommodatiemarkt?


Professor Dianne Dredge gaf een breder overzicht van de deeleconomie. Hoewel de grote commerciële platforms vaak de meeste aandacht krijgen, is het mogelijk ook nuttig om te focussen op lokale, non-commerciële initiatieven die net even iets minder makkelijk te vinden zijn, maar veel gebruikt worden door studenten en anderen die langer in een destinatie verblijven. Ook wees zij op het bestaan van zogenaamde ‘eco-tribes’ - mensen die virtueel een gezamenlijke interesse delen, op basis hiervan hun bestemming kiezen en vaak bij elkaar verblijven. Deze vormen van de deeleconomie lenen zich sterk voor een versterkte integratie tussen toerist en bewoner en kunnen en kunnen zo mogelijk problemen met te hoge bezoekersdruk voorkomen.


Een ander thema, wat helaas alleen maar actueler wordt, was dat van terrorisme en veiligheid. Zowel Professor Jürgen Schmude als Peter Singleton (Stenden University) gaven krachtige presentaties over dit onderwerp en hoe hier mee om te gaan als destinaties. Geopolitieke ontwikkelingen en veiligheidspercepties hebben een grote invloed op de aantrekkelijkheid van bestemmingen, maar zijn zeer moeilijk te voorspellen. Dit is een uitgelezen plek waar onderzoekers van verschillende achtergronden samen zouden kunnen werken om te komen tot oplossingen van deze zeer moeilijke problematiek.


Bundeling perspectieven leidden tot interessante discussies

Volgens vele deelnemers kan worden gezegd dat het inbrengen van academici in de jaarlijkse conferentie van European Cities Marketing zeker een succes was. Het slaan van bruggen tussen deze werelden is zeker niet altijd gemakkelijk en vereist begrip tussen beide werelden, maar kan wel leiden wel tot nieuwe inzichten en oplossingen. Met name de academische sessies van het hoofdprogramma werden goed bezocht en met name de vragen aan het einde van de presentaties, waar de verschillende perspectieven samen kwamen, leidden tot zeer interessante discussies.

Ook tijdens het avondprogramma, traditioneel een sterk punt van de jaarlijkse ECM conferenties, werd uitgebreid genetwerkt en ontstonden nieuwe connecties tussen mensen uit de praktijk en academici.


Trefwoorden: stedelijk toerisme, duurzaam toerisme

||| Blogs |||

25/02/21
Voorwaarts Mars!
Voorwaarts Mars!
25/02/21 · Reis & vervoer · Marcel Baltus | Lees meer
Het begon zo rond mijn voortgezet onderwijsperiode. De verslaving waarvan ik nimmer meer afkickte. N...
03/01/21
2021 wordt een mooi(er) jaar!
2021 wordt een mooi(er) jaar!
03/01/21 · · Menno Stokman | Lees meer
2020 was een bijzonder jaar. Getekend door de start van een pandemie, met stille Amsterdamse grachte...
09/12/20
Brood en betaald voetbal
Brood en betaald voetbal
09/12/20 · Sport · Harm IJben | Lees meer
In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde...
30/10/20
Open brandbrief
Open brandbrief
30/10/20 · Reis & vervoer · Toerisme · Marcel Baltus | Lees meer
Beste reisindustrie collega,Je kent hem vast wel  – Atlas, de krachtpatser op de achterg...
05/10/20
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
Van overtoerisme naar ondertoerisme?
05/10/20 · Toerisme · Jasper Heslinga | Lees meer
Waar tot maart dit jaar de discussie nog volop ging over té veel toeristen, hoe om te gaan me...

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

03/03/21
Te veel plannen voor camperplaatsen in Limburg
Het aantal camperplaatsen in de provincie Limburg kan de komende jaren nog bescheiden groeien. Daarmee kan de groeiende populariteit van campers goed worden opgevangen. Om Limburg als camperprovincie op de kaart te zetten moeten de Limburgse DMO’s aan de slag. Ook ondernemers moeten werken aan kwaliteitsverbetering en prijsdifferentiatie.
03/03/21
Wonen op een vakantiepark met huurtoeslag
Een bijzondere situatie: tijdelijke bewoners van recreatieparken kunnen huurtoeslag aanvragen. Tenminste, wanneer door de gemeente tijdelijke bewoning wordt toegestaan of gedoogd. Dat meldt Vitale Vakantieparken in haar nieuwsbrief.
03/03/21
Exclusief voor leden
Gespecialiseerd vervoer voor WK shorttrack in Dordrecht
Ondanks alle coronamaatregelen zijn de ogen van sportliefhebbers gericht op een groots evenement in Dordrecht. Van 5 tot en met 7 maart 2021 vindt het WK shorttrack plaats in de Sportboulevard. Het is voor de shorttrackers het belangrijkste evenement van 2021, in aanloop naar de Winterspelen van Beijing 2022. Munckhof heeft de opdracht deelnemers, begeleiding en officials van het toernooi coronaproof te vervoeren . De coronaprotocollen met de internationale groep mensen vragen om extra zorgvuldigheid. Alle bubbels moeten bewaard blijven en dat vraagt veel logistieke aandacht.
03/03/21
Exclusief voor leden
Gedeeltelijke kwijtschelding huur panden gemeente Rotterdam
Omdat de coronapandemie en de strenge coronamaatregelen voortduren, heeft het College besloten de verschuldigde huur van gemeentelijk vastgoed gedeeltelijk kwijt te schelden. Met een concrete regeling kan een huurder van gemeentelijk vastgoed per 1 april kwijtschelding aanvragen over de huurachterstand van het afgelopen jaar. Voorwaarde is dat de huurder door de coronacrisis geen of substantieel minder inkomsten heeft.
03/03/21
Exclusief voor leden
Zandvoort evenementen virtueel beleven
Vanaf zaterdag 27 maart kunnen wandelaars, fietsers en hardlopers virtueel meedoen aan één van de Zandvoort evenementen. Sportorganisatie Le Champion wil met deze virtuele editie het gevoel van de 30 van Zandvoort, Omloop van Zandvoort en Zandvoort Circuit Run naar de mensen thuis brengen. Helaas is het ook dit jaar niet mogelijk om in Zandvoort te genieten van het meest afwisselende parcours van Nederland.
02/03/21
Draagvlak voor verplichte vaccinatie bij reizen is groot maar er is ook weerstand
Ruim acht op de tien Nederlanders die dit jaar met vakantie willen naar het buitenland is bereid zich te laten vaccineren tegen Covid-19 als dit verplicht wordt gesteld. Bijna driekwart van de reizigers vindt ook dat zo’n vaccinatie verplicht zou moeten worden voor iedereen die in het buitenland op vakantie gaat, blijkt uit een poll uitgezet door reisorganisatie Zoover. Er is ook weerstand.
02/03/21
 Horecamedewerkers veel meer besmet
Een forse tegenvaller voor de horeca. Juist op de dag dat ze actievoeren voor het openen van de terrassen komt de GGD West-Brabant met verontrustend nieuws.
02/03/21
Gaat alle toegezegde 150 miljoen euro steun echt naar de culturele sector?
Onrust is ontstaan in de culturele sector dat niet de volledige toegezegde 150 miljoen euro steun daadwerkelijk in de sector blijft. De labeling van het geld is niet helder en dan mag een gemeente het geld ook op een andere manier besteden.