Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 07-06-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Veel nieuwe restaurants en hotels in Nederlands straatbeeld

Veel nieuwe restaurants en hotels in Nederlands straatbeeld
Bron: Shutterstock
De horeca profiteert volop van de economische groei in Nederland en de ons omringende landen. De omzetvolumes stijgen dit jaar met 5 procent doordat consumenten vaker buiten de deur drinken, eten en slapen. Dat schrijft ING in haar nieuwste Vooruitzicht Horeca.


Ondernemers putten vertrouwen uit vier opeenvolgende jaren van groei wat leidt tot een hausse van nieuwe eetgelegenheden en hotels. In vijf jaar tijd steeg het aantal restaurants met ruim 15% en het aantal hotels met bijna 25%. De horeca is daardoor steeds prominenter aanwezig in ons straatbeeld. In 2016 heeft de horeca 6,5 procent meer omgezet (incl. prijzen) dan een jaar eerder. Dat was de grootste omzetgroei in 16 jaar tijd. Gecorrigeerd voor prijsverhogingen bedroeg de omzetgroei 3,9 procent in 2016. De verwachting voor 2017 van 5 procent van ING is nog veel positiever dan het al positieve 2016.



Volop nieuw aanbod

Door de positieve ontwikkeling van de bestedingen draait de horeca op volle toeren. Het aantal restaurants en eetgelegenheden voor een snelle hap groeit snel en beide branches doorbreken dit jaar de grens van 15.000 vestigingen. Voor de hotellerie komt de grens van 5.000 vestigingen gestaag dichterbij, terwijl de groei van het particuliere aanbod via platforms als Airbnb ook al fors is. Alleen de cafés vallen uit de toon. Door veranderend consumentengedrag zijn er namelijk steeds minder cafés en hun aantal krimpt richting de 10.000. De cafés die overblijven hebben onderling wel weer wat meer omzet te verdelen.


Grote regionale verschillen

Thijs Geijer, sectoreconoom Leisure: "Consumenten krijgen meer keuzemogelijkheden, waarbij er wel flinke regionale verschillen zijn. Zo stijgt het aantal restaurants in de regio’s Amsterdam en Haarlem het sterkst terwijl in Drenthe en Zeeland juist sprake is van een gematigd groeitempo.”


Klandizie neemt toe

"Veel horecaondernemers zien de klandizie toenemen", stelt Thijs Geijer. "Voor minder dan 1 op de 10 bedrijven is een gebrek aan gasten momenteel nog een belemmering, vier jaar terug had nog 1 op de 3 bedrijven daar nog last van."



5 procent groei in 2017

Na een sterk begin van 2017 verwacht het ING Economisch Bureau dat het omzetvolume in de horeca dit jaar met 5 procent groeit. Consumenten eten, drinken en slapen weer vaker buiten de deur en zijn bereid om per bezoek meer uit te geven. Het aantal horecaondernemers dat een gebrek aan klandizie nog als belemmering noemt, is sinds 2008 niet meer zo laag geweest. Vooral bij restaurants stijgt het aantal verkochte maaltijden en consumpties sterk, bij cafés is sprake van een meer bescheiden groei.

Link: https://www.ing.nl/zakelijk/kennis-over-de-economie/uw-sector/ondernemen-in/horeca.html
Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, omzet, vooruitzicht, toekomstverkenning

CELTH



||| Nieuws |||

16/07/25
Ga mee op inspiratiereis naar Montpellier – beleef de Europese recreatiesector van binnenuit
Van 3 t/m 6 november 2025 organiseert HISWA-RECRON samen met France-Compagnie opnieuw een unieke inspiratiereis voor recreatieprofessionals. Inmiddels hebben 23 ondernemers en managers uit de Nederlandse recreatiesector zich aangemeld voor deze exclusieve reis. Wil jij er ook bij zijn? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
16/07/25
Eerste podhotel van Nederland opent in hartje Den Haag
In het centrum van Den Haag is De Lola Podshotel officieel geopend, het eerste volwaardige podhotel van Nederland. Gevestigd in de voormalige Foodhallen aan de Haagsche Bluf, introduceert het hotel een innovatief slaapconcept met 80 compacte slaapunits.
16/07/25
Exclusief voor leden
Hoe gaat Nederland last minute op vakantie?
Een deel van de vakantiegangers hoopt op een last minute. Maar wat weten we eigenlijk van ze? Wat voor type vakantie boeken ze, waar vertrekken ze en hoeveel zijn ze bereid te betalen. De VakantieDiscounter dook in haar data en komt met interessante bevindingen. We zetten ze in 6 punten op een rijtje.
16/07/25
Exclusief voor leden
Dagattracties kunnen sleutelrol spelen in verduurzaming reisgedrag
Dagattracties zoals pretparken, dierentuinen en musea kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan duurzamer reisgedrag van hun bezoekers. Dat blijkt uit een onderzoek van reizigersvereniging Rover.
16/07/25
Merlin investeert 70 miljoen pond in ruimtevaartthema
Merlin Entertainment heeft op 15 juli de eerste details onthuld van het ruimtevaartthema dat wordt ontwikkeld in LEGOLAND Resorts in Florida en Californië, met onder meer indoor achtbanen.
16/07/25
Aantal bezoekers VVV's Noordwijk stijgt fors
Een recordaantal van 23.904 bezoekers in VVV Noordwijk en Noordwijkerhout in de eerste helft van 2025. Voor VVV Noordwijk betekent dat een stijging van 34% ten opzichte van 2024, voor Noordwijkerhout een stijging van 16%.
15/07/25
Boekingsplatform Vipio lanceert rubriek 'Bekend van TV'
Vipio heeft een speciale categorie gelanceert in de nieuwe rubriek over accommodaties die eerder te zien waren in populaire televisieprogramma's.
15/07/25
Laadnetwerk voor elektrische vliegtuigen naar Lelystad
Duurzame luchtvaartstartup NRG2fly heeft een investering opgehaald voor de uitrol van een laadnetwer...