Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 01-02-2017

Horeca en Fries onderwijs werken beter samen

Horeca en Fries onderwijs werken beter samen
Foto: Shutterstock

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Fryslân heeft de Alliantie Onderwijsgroep Friesland opgericht. De Alliantie heeft als doel het niveau van de leerlingen en stagiaires te verbeteren via een intensieve samenwerking tussen horecabedrijven. Vanuit deze alliantie worden ook activiteiten georganiseerd om het imago van werken in de horeca te verbeteren. "De horeca heeft een grote behoefte aan gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers”, aldus KHN voorzitter in Fryslân, Corné van de Erve. "Als bedrijven willen we daar onze verantwoordelijkheid in nemen en er zelf actief aan meewerken.”


In de alliantie zijn negental horecabedrijven verenigd: Restaurant het Spijshuys, Restaurant de Vrijheid, Restaurant Onder de Linden, Hotel Restaurant Tjongervallei, Restaurant Tandjong Priok, Grand Café het Gerecht, Rederij Doeksen, Restaurant-Wijnbar ONS en Eetcafé Spinoza.


"Door samen te werken in een alliantie kunnen de bedrijven eenvoudiger leerlingen uitwisselen. Op die manier zorgen we voor een passende leerervaring. Daar zijn zowel de leerlingen als de horecabedrijven bij gebaat”, aldus Corné van Erve.

"In het ene bedrijf leert de leerling timemanagement, in de ander leert de leerling bijvoorbeeld een haas uitbenen. Zo leert de leerling de diverse werkzaamheden kennen en kan zich een goed beeld vormen van zijn talenten.” 


In de aangesloten bedrijven worden ook workshops aan groepen leerlingen aangeboden. Dat is een aanvulling op de leerervaringen die zij als individu opdoen. De horecabedrijven in de Alliantie hopen dat alle activiteiten ervoor zorgen dat de leerlingen enthousiast zijn en blijven over hun praktijkervaring en ambassadeurs worden voor het werken in de horeca. 


De alliantie kenmerkt zich door een diversiteit aan bedrijven. "We hebben goede afspraken gemaakt over de uniforme manier waarop we met de leerlingen werken. Je kunt dan denken aan de regels voor de leerling”, aldus Van Erve. "En het mooie is dat wij de leerlingen zo opleiden dat zij via het grote netwerk van onze bedrijven later eenvoudiger een passende baan vinden.”

Topics:Horeca
Trefwoorden: horeca, gastvrijeheideconomie, hospitality, Friesland

CELTH



||| Nieuws |||

27/06/25
Exclusief voor leden
Wordt Groningen de AI-stad van Nederland?
Kunstmatige intelligentie (AI) is de technologie die onze economie, veiligheid en manier van leven de komende jaren gaat bepalen. Maar op dit moment komen de belangrijkste innovaties uit de Verenigde Staten en China. Dat maakt Europa, en dus ook Nederland, te afhankelijk van anderen. In Groningen moet een AI-fabriek komen die in 2027 operationeel wordt.
27/06/25
Exclusief voor leden
Gratis handbagage in aantocht
De Europese Unie wil nieuwe regels invoeren die luchtvaartmaatschappijen verplichten om passagiers gratis een handbagagekoffer toe te staan, naast een persoonlijk item zoals een handtas of laptoptas. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij.
27/06/25
Nieuwe borden markeren Van Gogh Nationaal Park langs Brabantse snelwegen
Reizigers die begin juli over de A2, A58, A50 en N65 rijden, zullen het meteen merken: de bruine Groene Woud-borden maken plaats voor nieuwe exemplaren die het Van Gogh Nationaal Park markeren. De vervanging volgt op de toekenning van de status Nationaal Park in oktober 2024.
27/06/25
DierenPark Amersfoort lanceert zomers familie-evenement
Deze zomervakantie verandert DierenPark Amersfoort in een bruisend festivalbos. Van 23 tot en met 26 juli vindt de eerste editie van het ZOOmer Festival plaats. Bezoekers kunnen genieten van livemuziek, entertainment en zomerse lekkernijen.
27/06/25
Exclusief voor leden
Hoge prijzen zetten Nederlandse kusttoerisme onder druk
De Nederlandse kust dreigt binnen- en buitenlandse toeristen kwijt te raken door oplopende prijzen. Een dagje strand kost al snel 100 euro. Dat zet de concurrentiepositie van de Nederlandse kustregio’s onder druk. De kust kan aantrekkelijk blijven als horecaondernemers inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Dat stelt sectorspecialist Services & Leisure Sjuk Akkerman van ING.
26/06/25
Rotterdam ontvangt internationale experts voor advies over cultuur
Van 2 tot en met 5 juli ontvangt Rotterdam tien internationale experts, vanuit alle windstreken, om mee te denken over de culturele toekomst van Rotterdam.
26/06/25
VVKR ontvangt 500ste lid
De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) verwelkomt met trots haar 500ste lid: Tuktuk Reis Sri Lanka.
26/06/25
Exclusief voor leden
Wat zijn de best gewaardeerde Europese en Nederlandse stranden?
De zomer van 2025 staat voor de deur en strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Maar waar kunnen ze het best hun handdoekje leggen? Vakantieplatform Holidu analyseerde de Google Maps-recensies. Beste Europese strand is Spiaggia dei Conigli op Lampedusa in Italië. Voor het beste Nederlandse strand moet je naar dat van Renesse in Zeeland.

||| Agenda |||

27/06/25
27/06/25 t/m 27-06-25: Beleidsmakersdag
De Beleidsmakersdag staat zo vlak voor de vakanties in het teken van 'Vooruitwerken em verbinden ric...
27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
22/09/25
22/09/25 t/m 22-09-25: Toerisme Top 2025
De Toerisme Top wordt dit jaar op maandag 22 september in Noord-Holland georganiseerd. Het thema is ...