Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 18-11-2016

Ambitie: Meer superjachten onder Nederlandse vlag

Ambitie: Meer superjachten onder Nederlandse vlag
Minister Melanie Schultz van Haegen van het ministerie Infrastructuur en Milieu heeft tijdens de METSTRADE met een flinke stoot van een scheepshoorn Flying the Dutch flag on superyachts officieel gelanceerd. Hiermee moeten meer superjachten onder de Nederlandse vlag gaan varen. Brancheorganisatie HISWA heeft zich hier enorm voor ingezet.


Flying the Dutch flag is de populaire vertaling van het Commercial Cruising Vessel-project en omvat een aantrekkelijke wettelijke regeling voor vanuit Nederland commercieel geëxploiteerde superjachten. HISWA Vereniging maakte zich als brancheorganisatie van de (super)jachtbouw en watersportindustrie – samen met KVNR en Havenbedrijf Amsterdam - hard om deze regeling voor elkaar te krijgen.


HISWA toonde ambitie en lef

In haar speech benadrukte de minister de inzet van HISWA Vereniging: "HISWA toont ambitie, lef en ondernemingszin met het Commercial Cruising Vessel-project. Meer superjachten onder de Nederlandse vlag leidt tot meer werk in Nederland. Het Rijk schept een ondernemersklimaat door het scheepsregister te verbeteren en ‘Large Yacht Code 3’ in te voeren. Zo wordt het makkelijker om jachten onder de Nederlandse vlag te brengen.”


Eenvoudiger, transparanter en veiliger traject

Maar liefst 10% van de aanschafwaarde van een superjacht wordt besteed aan het in de running houden van een jacht. Denk aan registratie, fiscale issues en bemanning. Een superjacht is te beschouwen als een bedrijf: er werkt personeel, er worden materialen ingekocht en de papieren moeten in orde zijn. Met de aantrekkelijke service van Flying the Dutch flag wordt dit traject veel eenvoudiger, transparanter en veiliger.


Nieuwe service-industrie

Geert Dijks, directeur bij HISWA Vereniging, haalde in zijn speech aan dat de Nederlandse superjachtbouw internationaal een toppositie inneemt. "We staan in het buitenland uitstekend bekend om ons vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. Dankzij onze rijke maritieme historie ontwikkelden we veel expertise in het bouwen van jachten. Daarnaast kent Nederland een sterk in de keten samenwerkend cluster van gespecialiseerde bedrijven. Naast de nieuwbouw zetten we met Flying the Dutch flag een geheel nieuwe service-industrie op.”


Duidelijke afspraken

De randvoorwaarden ervoor zijn inmiddels rond, zoals heldere fiscale afspraken, implementatie van internationale technische regelgeving in de Nederlandse schepenwet en acceptatie van de internationale MCA-certificering voor bemanningen. HISWA Vereniging rolt in 2017 het project verder uit en hoopt daarmee de service-industrie rond superjachten daadwerkelijk naar ons land te halen.


Achtergrondinformatie Flying the Dutch flag

Flying the Dutch flag on superyachts omvat ‘one stop shop’ voor het bouwen, registreren en bemannen van een superjacht. Het transparante en complete servicepakket neemt jachtmanagers en bouwbegeleiders veel onnodige rompslomp uit handen. Met Flying the Dutch flag wordt het managen van een superjacht op een hoger niveau getild. Varen onder de Nederlandse vlag staat internationaal bekend als betrouwbaar, professioneel en veilig.

Link: http://www.hiswa.nl/voor-bedrijven/hiswa-kennisbank/projecten/www-hiswa-nl/dutchflag
Topics:Watersport
Trefwoorden: watersport, jachten, superjachten

CELTH



||| Nieuws |||

27/06/25
Exclusief voor leden
Wordt Groningen de AI-stad van Nederland?
Kunstmatige intelligentie (AI) is de technologie die onze economie, veiligheid en manier van leven de komende jaren gaat bepalen. Maar op dit moment komen de belangrijkste innovaties uit de Verenigde Staten en China. Dat maakt Europa, en dus ook Nederland, te afhankelijk van anderen. In Groningen moet een AI-fabriek komen die in 2027 operationeel wordt.
27/06/25
Exclusief voor leden
Gratis handbagage in aantocht
De Europese Unie wil nieuwe regels invoeren die luchtvaartmaatschappijen verplichten om passagiers gratis een handbagagekoffer toe te staan, naast een persoonlijk item zoals een handtas of laptoptas. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij.
27/06/25
Nieuwe borden markeren Van Gogh Nationaal Park langs Brabantse snelwegen
Reizigers die begin juli over de A2, A58, A50 en N65 rijden, zullen het meteen merken: de bruine Groene Woud-borden maken plaats voor nieuwe exemplaren die het Van Gogh Nationaal Park markeren. De vervanging volgt op de toekenning van de status Nationaal Park in oktober 2024.
27/06/25
DierenPark Amersfoort lanceert zomers familie-evenement
Deze zomervakantie verandert DierenPark Amersfoort in een bruisend festivalbos. Van 23 tot en met 26 juli vindt de eerste editie van het ZOOmer Festival plaats. Bezoekers kunnen genieten van livemuziek, entertainment en zomerse lekkernijen.
27/06/25
Exclusief voor leden
Hoge prijzen zetten Nederlandse kusttoerisme onder druk
De Nederlandse kust dreigt binnen- en buitenlandse toeristen kwijt te raken door oplopende prijzen. Een dagje strand kost al snel 100 euro. Dat zet de concurrentiepositie van de Nederlandse kustregio’s onder druk. De kust kan aantrekkelijk blijven als horecaondernemers inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Dat stelt sectorspecialist Services & Leisure Sjuk Akkerman van ING.
26/06/25
Rotterdam ontvangt internationale experts voor advies over cultuur
Van 2 tot en met 5 juli ontvangt Rotterdam tien internationale experts, vanuit alle windstreken, om mee te denken over de culturele toekomst van Rotterdam.
26/06/25
VVKR ontvangt 500ste lid
De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) verwelkomt met trots haar 500ste lid: Tuktuk Reis Sri Lanka.
26/06/25
Exclusief voor leden
Wat zijn de best gewaardeerde Europese en Nederlandse stranden?
De zomer van 2025 staat voor de deur en strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Maar waar kunnen ze het best hun handdoekje leggen? Vakantieplatform Holidu analyseerde de Google Maps-recensies. Beste Europese strand is Spiaggia dei Conigli op Lampedusa in Italië. Voor het beste Nederlandse strand moet je naar dat van Renesse in Zeeland.