Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 29-06-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Giro 2016 start in Gelderland

Giro 2016 start in Gelderland
De Tour de France is nog niet in Utrecht van start gegaan en Nederland haalt alweer een top wielerevenement binnen. In 2016 start de Giro d'Italia 2016 in Gelderland. Dat heeft organisator RCS Sports bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Milaan. Uit haalbaarheidsonderzoek van Sports Economics Research Centre van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen blijkt dat de provincie 460.000 bezoekers en een economische impuls van 11,25 miljoen euro kan verwachten.

De provincie Gelderland en de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen hebben samen het wielerevenement naar Nederland gehaald. De Giro d’Italia zal Gelderland aandoen in het Hemelvaartweekend, 6, 7 en 8 mei 2016. De ploegenpresentatie en eerste etappe vinden plaats in Apeldoorn. De dag erna start de Giro d’Italia in Arnhem en finisht via Renkum, Tiel, West Maas en Waal en Groesbeek in Nijmegen. De laatste en derde dag wordt er gestart in Nijmegen en gefinisht in Arnhem. Doorkomstgemeenten zijn dan Berkelland en Rheden.


"Ik ben trots de Giro d’Italia volgend jaar in Gelderland te ontvangen. Het geeft mij de kans om aan heel de wereld te laten zien hoe mooi en divers Gelderland is. We gaan er samen een geslaagd en succesvol evenement van maken. Ik heet de ‘doorkomstgemeenten’ van harte welkom bij de Giro Gelderland."


Gelderse gedeputeerde Sport Jan Markink

Evenement past in beleid provincie
Een Girostart past goed bij het bestaande beleid van de provincie Gelderland ten aanzien van sport en evenementen en de ambities van de provincie gericht op de promotie van Gelderland in het kader van de vrijetijdseconomie. Met 800 miljoen kijkers in 175 landen is de Giro d’Italia één van de grootste sportevenementen van de wereld. De start van de Giro d’Italia betekent voor Gelderland een flinke economische impuls. Een evenement als dit levert bezoekers, bestedingen en bekendheid op. Uit de start van eerdere grote wielerrondes in Nederland is gebleken dat er ook op lange termijn gunstige effecten zijn voor de economie, werkgelegenheid en naamsbekendheid. Gelderland beschikt over voldoende faciliteiten, infrastructuur en overnachtingsmogelijkheden voor de organisatie, de wielerploegen, media en bezoekers. Het organiseren van een evenement als de Girostart brengt wel risico’s met zich mee op het gebied van veiligheid van deelnemers en bezoekers en voor de financiën van de betrokken overheden. De risico’s lijken beheersbaar, mits zij goed worden gemanaged vanuit een compacte en slagvaardige evenementenorganisatie.

Side-events
Naast de economische effecten, geeft het ook een impuls aan sport, recreatie en toerisme. Ook het bedrijfsleven, verenigingen en het onderwijs kunnen ‘meefietsen’ met de Giro Gelderland. Bijvoorbeeld door het organiseren van speciale activiteiten zoals een ladiestour, een fietsbeurs, Giro-arrangementen met diner of overnachtingen, een zeepkistenrace, culturele activiteiten in het teken van Italië, rose of wielrennen zoals een toer voor mensen met een beperking.

Haalbaarheidsonderzoek

Voor het besluit om de start van de Giro naar Gelderland te halen heeft de provincie Gelderland de sporteconomen van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gevraagd een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren. Onderzoeker Willem de Boer over het onderzoek: "Wij denken dat er op de drie etappes afzonderlijk 460.000 toeschouwers zullen afkomen, waarvan 8 procent uit het buitenland. De Girostart levert de Gelderse economie een extra impuls op van 11,25 miljoen euro. Daarnaast lijkt er ook een groot draagvlak voor de komst van de Giro te zijn onder de plaatselijke bevolking. "Van de Gelderse bevolking vindt 68 procent de komst van een grootschalig wielerevenement een goed initiatief. Ruim 40 procent zou er zelf ook aan willen bijdragen met gemiddeld 10 euro per persoon.”


Overheden hebben kosten deels zelf in de hand

De totale kosten van een Girostart worden geraamd op 10,0 miljoen euro (met een variatie van 1,65 miljoen euro). De fee die betaald moet worden aan de Giro-organisatie is hier bij inbegrepen. De overige kosten van de start van de Giro zijn echter omgeven door veel onzekerheden. De betrokken partijen hebben echter een groot deel daarvan zelf in de hand, bijvoorbeeld bij de opzet van de organisatie, het marketingbudget en de parcourskeuze.


Verwachte economische impact 11,25 miljoen

Het SESS verwacht een positieve directe economische impact van een Girostart voor de provincie Gelderland van zo’n 11,25 miljoen euro. Het gaat hier om extra netto-bestedingen in Gelderland ten opzichte van de situatie dat de Giro elders start. Van deze impact zal het leeuwendeel bij de horeca terechtkomen. Daarnaast leidt een Girostart tot zeer veel publiciteit, waardoor er veel kansen ontstaan voor het imago van Gelderland, de toeristische sector en het bedrijfsleven. Side-events kunnen helpen om de betrokkenheid van bevolking en het bedrijfsleven, maar ook de maatschappelijke impact te vergroten. De onderzoekersverwachtenook dat de economische impact van de start van de Giroop vrijdag tot en met zondag (11, 25 miljoen euro) substantieel meer economische impact met zich mee zal brengen dan van zaterdag tot en met maandag (9 miljoen euro). Er zullen in het eerste geval meer bezoekers komen, die gemiddeld langer blijven en vaker overnachten.



Link: http://www.sporteconomie.nl/wp-content/uploads/2015/06/Verkenning-haalbaarheid-Giro-2016-Gelderland-update.pdf
Trefwoorden: sport, evenementen, sportevenementen, wielrennen

CELTH



||| Nieuws |||

03/07/25
Zomervakantie start met bijna 8% meer nieuwe caravans en campers
Aan de vooravond van de zomervakantie is de kampeerbranche in Nederland flink gegroeid. In de eerste helft van 2025 zijn er 6.256 nieuwe caravans en campers afgeleverd, een stijging van 7,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2024.
03/07/25
Exclusief voor leden
Minder spanning op arbeidsmarkt gastvrijheidssector
De Landelijke Data Alliantie heeft de nieuwste kwartaalupdate van de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector online gezet. Zien we daar de eerste tekenen van een trendbreuk naar een minder overspannen arbeidsmarkt in de gastvrijheidssector?
03/07/25
Steeds meer reizigers kiezen voor budgetmaatschappijen
Het aantal passagiers dat via Nederlandse luchthavens met een budgetmaatschappij vliegt, is in twintig jaar tijd verdrievoudigd. In 2024 maakten 27,8 miljoen reizigers gebruik van een prijsvechter, tegenover 9,3 miljoen in 2004.
02/07/25
Exclusief voor leden
Starbucks met 180 zitplaatsen opent op Schiphol
Centraal gelegen in de vernieuwde Lounge 1 van Schiphol is geopend een grote Starbucks-locatie van 500 vierkante meter. De herontwikkeling is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Schiphol, Avolta AG en Starbucks.
02/07/25
Minder Nederlanders deze zomer op vakantie
Volgens de meest recente ANWB Vakantiemonitor kiest een kleiner percentage van de Nederlanders – 57% vergeleken met 73% vorig jaar – ervoor om in juli en augustus op vakantie te gaan. Deze verschuiving kenmerkt zich door een duidelijke voorkeur voor dichterbij huis. Vakanties binnen Europa en in eigen land winnen terrein, wat resulteert in de auto als meest gekozen vervoermiddel.
02/07/25
Exclusief voor leden
Forse impact van btw-verhoging op logiessector
De btw-verhoging op logies leidt tot een vraagafname tot 30%, een 8,5% lagere omzet uit toeristische overnachtingen en flinke gevolgen voor budgethotels en de logiessector in de grensstreek. Toch wil het kabinet de btw-verhoging niet terugdraaien.
02/07/25
Exclusief voor leden
Versnelling gebruik AI
Van chatbots en sociale media campagnes tot en met werkprocessen in de horeca, AI is niet meer weg te denken uit de sector leisure. Het gebruik van AI maakt een versnelling mee in onze maatschappij.
30/06/25
Metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk in ontwikkeling
De bestaande fietsroute vanuit Westland naar het centrum van Delft wordt ontwikkeld tot metropolitane fietsroute Delft - Naaldwijk.