Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 18-05-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Waarom het nieuwe hotelconcept Zoku een succes wordt

Verslag van CELTH at Work

Waarom het nieuwe hotelconcept Zoku een succes wordt

Amsterdam krijgt in het najaar van 2015 een nieuw hotelconcept voor global nomads, de Zoku. Deze internationale kenniswerkers verblijven nu veelal in b&b’s, appartementen of hotelkamers maar zijn daar eigenlijk niet gelukkig. Het plan voor de Zoku komt van Hans Meyer die eerder betrokken was bij de ontwikkeling van het CitizenM hotel. Hij lichtte zijn plannen toe op de tweede CETH at Work bijeenkomst eind 2014 in Amsterdam. Deze bijeenkomst had als thema Verdienmodellen en Waardecreatie. Dit verslag mocht pas na de presentatie van Zoku in mei 2015 breed worden gepubliceerd.


De Zoku is een ecosysteem voor internationale kenniswerkers waar ze kunnen wonen en werken. Deze global nomads werken op projectbasis steeds een korte periode (3-5 maanden) op één plek. Volgens Meyer zijn ze vooral op zoek een lokaal sociaal leven en dat wil hij met Zoku faciliteren. Zijn doelgroep is ondernemender, internationaler dan gemiddeld, 24/7 connected en mixt werken en leisure continu door elkaar. We spreken dat ook wel van de bleisure generatie.


Bedenker CitizinM ontwikkeld nieuw concept

Wie CitizenM kent, weet dat daar op een bijzondere manier met ruimte en de gast wordt omgegaan. CitizinM-hotelkamers zijn niet groter dan een scheepscontainer maar doen niet klein aan terwijl ze wel alle functionaliteiten bevatten en luxe uitstralen. Ook de bejegening van de gasten en de publieke ruimten doen nauwelijks aan een hotel denken. Zonder dat Meyer het CitizinM principe heeft gekopieerd naar Zoku zie je wel duidelijk de invloeden in dit nieuwe concept. Ook hier is het efficiënte gebruik van de ruimte weer essentieel. Dat is noodzakelijk als je op een centrumlocatie een dergelijk model financieel wil laten slagen.


Wonen, werken en recreëren vloeit in elkaar over

Meyer vroeg zich tijdens de bijeenkomst openlijk af hoeveel ruimte we als mens eigenlijk nodig hebben. "Onze huizen zijn steeds groter geworden en die zetten we dan vol met troep.” Ook de manier waarop wij ons leven hebben ingericht vindt hij maar bizar. We leven in huizen, die we verlaten om te gaan werken. Die huizen staan dus 10 uur per dag leeg. Dan gebruiken we kantoren die dan weer ’s avonds leeg staan. Daartussenin staan we in de file. Als je het zo bij elkaar zet, hebben we een bizarre wereld ingericht. Meyer is een groot voorstander van het in elkaar laten overvloeien van wonen, werken en recreëren. Ook de sharing economie kan op zijn sympathie rekenen. "Jongeren zijn niet meer geïnteresseerd in bezit.” 



Vijf jaar ontwikkeltijd

Meyer is bij de ontwikkeling van Zoku niet over één nacht ijs gegaan. Met zijn nieuwe bedrijf HotelsAhead werkt hij al vijf jaar aan het nieuwe concept. Waar veel nieuwe initiatieven uitgaan van een gebouw of een structuur ontwikkelt Meyer zijn concepten vanuit het gebruik. De gebruiker staat centraal en om er achter te komen wat de wensen zijn van internationale kenniswerkers heeft hij meer dan 250 gesprekken gevoerd en zelf een half jaar over de wereld gewerkt. Deze global nomads verblijven tussen de drie en vijf maanden in een stad en voelen zich vaak behoorlijk eenzaam. De collega’s die in Nederland wonen, vertrekken om vijf uur naar huis en daar zit je dan in je eentje op een onpersoonlijke hotelkamer.


Op zoek naar een surrogaatfamilie

Naast een goede woon- en werkomgeving zijn deze global nomads dus vooral op zoek naar andere internationale kenniswerkers. Ze zoeken in feite een surrogaatfamilie waarmee ze samen kunnen optrekken. Zoku moet een ‘thriving neighbourhood worden voor global nomads’ waar het comfortabel wonen en efficiënt werken is.


Minihuisje op 25m2

Maar het ontwerpen van deze zogenaamde smart lofts waar wonen en werken kan worden gecombineerd was niet eenvoudig. Net als bij CitizinM wilde Meyer op een centrumlocatie zijn Zoku realiseren met 133 eenheden. De uitdaging was op 24m2 een minihuisje te bouwen met een woon- en werkplek inclusief een goed tweepersoonsbed, een douche en een keuken. Door functies te stapelen is dat gelukt en kunnen de bewoners gasten ontvangen zonder zicht op het bed en de persoonlijke leefruimte. Daarvoor waren wel vier prototypes nodig. Om de gasten zich thuis te laten voelen mogen ze de kunstcollectie op de gang wisselen met die op de kamer. Personeel is geen personeel maar stelt zich op als personal assistent van de gasten. 



Optimale mix tussen social en private leven

Het gaat in het concept van Meyer om een optimale mix tussen een social en een private leven. In het publieke gedeelte van de Zoku is ruimte voor een bar, een huiskamer, een bibliotheek en een woonkeuken. Coworkerspaces complementeren het geheel. De bewoners kunnen elkaar in de Zoku ontmoeten, netwerken gaat fysiek of via een app waar bewoners andere bewoners rechtstreeks kunnen benaderen: "Wie wil vanavond mee naar de film?” Door de slimme inrichting van de appartementen en het geringe ruimtegebruik outperformt dit concept volgens Meyer elk ander longstay concept. Zoku voegt namelijk waarde toe door het creëren van een sociale structuur. 



Eerste Zoku in Amsterdam

De eerste Zoku komt in Amsterdam in het lege Metropoolgebouw aan de Weesperstraat. Het coworkgedeelte wordt ingevuld door de Amerikaanse keten WeWork. Op elke etage komen 25 units. Het publieke gedeelte is op het dak compleet met stadspark en kas waar zelf eten wordt gekweekt. In alle ruimten zijn de barrières tussen gasten en personeel verdwenen. Meyer wil hiermee het ultieme thuisgevoel creëren. Wie verwacht voor een dubbeltje op de eerste rang te slapen, komt van een koude kermis thuis. Zoku krijgt een 4 sterren plusniveau tegen een driesterrenprijs.


Extreme nieuwsgierigheid

Waar Meyer met zijn CitizinM het traditionele hotelconcept volledig onderuitschoffelde mogen we verwachten dat dit concept een revolutie in het longstayconcept teweeg zal brengen. Helaas voor de internationale kenniswerker en positief voor Meyer is wel dat zijn concepten zo goed zijn uitgedacht dat eenvoudig kopiëren niet makkelijk zal blijken te zijn. Want hoe revolutionair CitizinM ook was en is, de uitbouw naar een grote internationale keten bleek best lastig.


Meyer gaf de aanwezigen nog wel een inkijkje in zijn werkwijze. Volgens Meyer moet je om dit soort concepten te ontwikkelen extreem nieuwsgierig zijn, beschikken over een zowel geestelijk als financieel uithoudingsvermogen en je realiseren dat je er nooit bent. Je moet blijven nadenken en innoveren.


Samenvattend

De presentatie van Hans Meyer was een inspirerende vorm van waardecreatie die perfect past in de context waarop CELTH zich concentreert en was onderdeel van een succesvolle CELTH@Work bijeenkomst op 18 november 2014. Op deze bijeenkomst werden diverse lopende CELTH-projecten en nieuwe leisureconcepten besproken tussen, onderzoekers, docenten en werkveld. Dat leverde nieuwe contacten en samenwerking op tussen de deelnemers. Toeristisch bedrijfsleven of culturele instellingen die willen delen en discussiëren met sprekers en vakspecialisten uit het onderwijs en bedrijfsleven kunnen aan deelnemen de @Work-reeks. Ze kunnen zich melden bij CELTH en ontvangen dan een uitnodiging voor de volgende bijeenkomst.


CELTH

Binnen CELTH is Graciella Karijomedjo (Stenden) verantwoordelijk voor de taskforce ‘Business Concepten en Waardecreatie’. Wilt u samen met CETH op zoek naar nieuwe business concepten en waardecreatie? Neem dan contact op met Graciella Karijomedjo.

Link: http://livezoku.com/
Topics:CELTH, Horeca
Trefwoorden: horeca, hotels, concepten, appartementen

CELTH



||| Nieuws |||

16/07/25
Merlin investeert 70 miljoen pond in ruimtevaartthema
Merlin Entertainment heeft op 15 juli de eerste details onthuld van het ruimtevaartthema dat wordt ontwikkeld in LEGOLAND Resorts in Florida en Californië, met onder meer indoor achtbanen.
16/07/25
Aantal bezoekers VVV's Noordwijk stijgt fors
Een recordaantal van 23.904 bezoekers in VVV Noordwijk en Noordwijkerhout in de eerste helft van 2025. Voor VVV Noordwijk betekent dat een stijging van 34% ten opzichte van 2024, voor Noordwijkerhout een stijging van 16%.
15/07/25
Boekingsplatform Vipio lanceert rubriek 'Bekend van TV'
Vipio heeft een speciale categorie gelanceert in de nieuwe rubriek over accommodaties die eerder te zien waren in populaire televisieprogramma's.
15/07/25
Laadnetwerk voor elektrische vliegtuigen naar Lelystad
Duurzame luchtvaartstartup NRG2fly heeft een investering opgehaald voor de uitrol van een laadnetwer...
15/07/25
Royal Den Haag viert de vrijheid
Het is inmiddels een traditie. Den Haag viert Royal September. Dit jaar kleurt de hofstad in de aanloop naar Prinsjesdag feestelijk oranje. Deze 10-daagse staat in het teken van vrijheid.
15/07/25
Vernieuwde fietsroute 'Duits Lijntje' laat je de historie van een Europese spoorlijn beleven
Fietsers kunnen vanaf 14 juli de rijke geschiedenis van de bijzondere spoorlijn het 'Duits Lijntje' ervaren via een nieuwe themaroute.
15/07/25
Sal weer in winteraanbod Corendon
Touroperator Corendon voegt het Kaapverdische eiland Sal weer toe aan het winteraanbod. Vanaf november 2025 vliegen reizigers drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) met Corendon Dutch Airlines vanaf Amsterdam naar Sal.
15/07/25
Exclusief voor leden
Jaarbeurs stroomlijnt registratie tot leadgeneratie
Koninklijke Jaarbeurs bundelt haar krachten met het internationale eventmanagementplatform Visit by GES. Met deze stap brengt de Utrechtse evenementenorganisatie al haar registratie, ticketing, matchmaking en leadgeneratie onder in één centraal platform.