Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 09-03-2015
Auteur: Marc Gerlings

Twintigers veranderen levensstijl

Twintigers veranderen levensstijl

De twintiger van nu is niet te vergelijken met die van tien jaar geleden. Deze groep mensen verandert in de keuze van studie, werk en relaties. Langer studeren, later werken en dat heeft zeker invloed op het kopen van weekendjes weg en vakanties.

Tegenwoordig settelen twintigers zich op latere leeftijd dan tien jaar geleden. Deze ‘flexgeneratie’ volgt langer onderwijs, komt op latere leeftijd op de arbeidsmarkt en kiest ook later voor vastigheid in hun liefdesleven.

De minst gesettelde groep twintigers, die onderwijs volgt en geen vaste relatie heeft, is in 2014 meer dan twee keer zo groot als de meest gesettelde groep met een vaste baan en een vaste relatie. Tien jaar geleden waren beide groepen bijna even groot. Dit presenteerde het CBS afgelopen week in de publicatie over twintigers oftewel Generatie Flex.


Twintigers later vastigheid
Twintigers van nu hebben minder vastigheid in hun leven dan de twintigers van tien jaar geleden. Zo volgt deze generatie langer onderwijs, heeft op latere leeftijd een vaste baan en begint later aan een vaste relatie. Al deze veranderingen hangen met elkaar samen.

Economie beïnvloedt direct keuzes
Een minder gunstige arbeidsmarkt doet jongeren wellicht besluiten om verder te studeren. Daarnaast is de kans tegenwoordig groter dat je start in een flexibele baan, wat een reden kan zijn om het samenwonen of trouwen uit te stellen.

Familiekeuzes meer bij dertigers
Een huis kopen en het krijgen van kinderen, het ultieme settelen, lijkt meer iets voor de dertigers dan de twintigers: op 1 januari 2013 woonde van de 29-jarigen 47 procent in een koophuis en had een derde één of meer kinderen. Over het algemeen geldt dat vrouwen eerder settelen dan mannen. De mannen zijn vaak een paar jaar ouder dan hun partner. Dit is in de afgelopen tien jaar niet veranderd.


In 10 jaar is laagopgeleide veranderd
Vooral van de laag- en middelbaaropgeleide twintigers heeft nu een kleiner aandeel een vaste relatie en woont juist een groter aandeel alleen vergeleken met tien jaar geleden. Middelbaar opgeleiden wonen ook vaker thuis bij hun ouders. Daarnaast hebben laagopgeleiden tegenwoordig minder vaak al voor hun dertigste een kind dan toen. Het moment waarop hoogopgeleiden een vaste relatie hebben, samenwonen en kinderen krijgen is in de afgelopen tien jaar minder veranderd.

Niet-westerse allochtone twintigers zijn in hun relatiegedrag meer gaan lijken op autochtone twintigers: ze wonen nu minder vaak samen, vaker alleen en veel vaker nog bij hun ouders. Deze verschuiving heeft er onder andere mee te maken dat niet-westers allochtone twintigers van nu vaker van de tweede generatie zijn.


30% nog weinig vastigheid

Het leven van Generatie Flex kenmerkt zich door de vele keuzes die twintigers maken waardoor hun leven verandert en steeds ‘vaster’ wordt. Er zijn grofweg zes groepen twintigers te onderscheiden: van de groep die onderwijs volgt en geen relatie heeft tot de groep met vast werk en een vaste relatie. De groep die nog aan het begin staat van de weg naar vastigheid is het grootst: een op de drie twintigers volgt nog onderwijs en heeft geen vaste relatie. Deze groep is meer dan twee keer zo groot als de groep die juist de meeste vastigheid kent (14 procent). Tien jaar geleden waren beide groepen met respectievelijk 26 en 22 procent nog bijna even groot.
Link: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2015/4317-twintigers-minder-huisje-boompje-beestje-dan-eerdere-generatie.htm
Trefwoorden: twintiger, levenstijl, leisure

CELTH



||| Nieuws |||

11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.
10/07/25
Exclusief voor leden
Madurodam opent grootste attractie ooit: De Windjager
Madurodam in Den Haag heeft vandaag haar nieuwste en grootste overdekte attractie geopend: De Windjager. Deze innovatieve dark ride laat bezoekers op meeslepende wijze ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut.
10/07/25
RBT Heuvelrug & Vallei heeft veel bereikt in 2024 maar ook uitdagingen in jubileumjaar
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een prima 2024 achter de rug. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten