Geplaatst op: 01-10-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Aantal tieners daalt komende 10 jaar, maar stijgt in Randstad

Aantal tieners daalt komende 10 jaar, maar stijgt in Randstad

Het aantal tieners in Nederland zal de komende tien jaar naar verwachting met 160.000 afnemen. Dat signaleert het CBS in de bevolkingsprognose. In 2025 zouden er dan bijna 1,9 miljoen 10- tot 20-jarigen in ons land wonen. Vooral het aantal 10- tot 15-jarigen neemt sterk af ten opzichte van 2014. Volgens de regionale prognose van het CBS en het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) zal het aantal tieners toenemen in een groot deel van de Randstad, terwijl de grootste afname wordt verwacht voor enkele regio’s aan de rand van ons land.


Vooral afname aantal 10- tot 15-jarigen

Volgens de meest recente bevolkingsprognose daalt het aantal 10- tot 20-jarigen in Nederland naar minder dan 1,9 miljoen in 2025. Deze afname is in grote lijnen een afspiegeling van de daling in het aantal geboorten sinds de millenniumwisseling. De daling volgt op een periode waarin, na een toename vanaf midden jaren negentig, het aantal tieners in ons land lange tijd op ongeveer 2 miljoen bleef steken. De verwachting is dat het aantal 10- tot 15-jarigen zal dalen van ruim 1 miljoen naar 904 duizend. Dit komt neer op een afname van 11 procent. De verwachte daling onder 15- tot 20-jarigen is met bijna 5 procent aanzienlijk minder. Hun aantal neemt af van 995 duizend in 2014 naar 947 duizend in 2025.


Alleen nog groei in Randstad

Bijna alle gebieden in Nederland krijgen te maken met de verwachte daling in het aantal tieners tot 2025. De grootste daling vindt plaats in de kop van Noord-Holland, De Achterhoek, Zeeuws-Vlaanderen, Delfzijl en omgeving en Zuid-Limburg. Alleen in een vijftal Randstedelijke regio’s wordt nog een groei van het aantal tieners verwacht, namelijk in de agglomeratie Den Haag, Groot-Amsterdam, agglomeratie Haarlem, Zaanstreek, Delft en het Westland. In Utrecht en de agglomeratie Rotterdam wordt een daling van het aantal tieners verwacht.


Verband met vergrijzing

De verschillen tussen regio’s in de ontwikkeling van het aantal tieners hebben vooral te maken met verschillen in het aantal geboortes per regio. Naarmate regio’s sterker vergrijsd zijn, neemt het aantal geboortes uiteraard af. Daarnaast spelen verhuizingen van jongeren naar studentensteden een rol. Deze regionale verschillen in het verwachte aantal tieners zal de komende jaren op regionaal niveau gevolgen hebben voor de benodigde capaciteit van onder meer vervolgopleidingen, sport- en recreatievoorzieningen.

Link: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4134-wm.htm

Gerelateerde berichten:

 • Geen gerelateerde berichten.
 • Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

  Plaats een reactie:

  Naam:Verplicht
  E-mailadres:Verplicht
  Bericht:Verplicht
   

  Reload Image


   

  ||| Blogs |||

  30/03/20
  VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
  Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
  26/03/20
  De wederopbouw van de vrijetijdssector
  Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
  24/03/20
  Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
  En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
  09/03/20
  Pleasure for all!; overprikkelde dagattracties in Nederland …?
  Goed nieuws voor 20 procent van de wereldbevolking die overprikkeld is: ‘Six Flags’ 26 theme par...
  26/02/20
  HAL-lelujah – what’s in a name?
  What’s in a name? Met deze gevleugelde uitspraak in Romeo en Juliet wilde Shakespeare aangeven dat...

  ||| Twitter |||

  ||| Nieuws |||

  03/04/20
  Honderden miljoenen omzetverlies voor Zeeuwse toeristische bedrijven
  De Zeeuwse toeristische sector leidt tot 10 mei een direct omzetverlies van 220 miljoen euro. Als de maatregelen na 10 mei worden voortgezet, loopt de schade nog verder op tot mogelijk 841 miljoen euro. Dan verdampt meer dan 60% van de jaaromzet.
  03/04/20
  De kracht van online vermaak tijdens de coronacrisis
  Hoe kun je jonge gasten aan je binden als je bedrijf is gesloten? Richard Otten van Team Animation geeft je heel veel praktische tips zodat je voor de doelgroep zichtbaar blijft.
  03/04/20
  Recreatie kan venster op het landschap verbeteren
  Nederland zit nog volop in de coronacrisis maar Stichting Groene Koepel zet al wel een congres uit v...
  31/03/20
  Je nu alvast voorbereiden op de nieuwe NOW-regeling
  Bedrijven kunnen waarschijnlijk vanaf 6 april een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Vandaag heeft minister Koolmees van Sociale Zaken de voorwaarden van deze Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW) bekend gemaakt.
  31/03/20
  Ons virtueel prikbord van hoop en inspiratie
  Naast ons coronadossier met actualiteiten willen we in deze nare tijden ook hoop en inspiratie bieden.
  31/03/20
  Bijzondere samenwerking Museum De Lakenhal en Fries Museum in coronacrisis
  Kunstenares Claudy Jongstra vindt tijdens de coronacrisis tijdelijk een werkplaats in het Fries Muse...
  30/03/20
  Wat adviseert Alfa Accountants de leisurebranche tijdens coronacrisis
  Wat betekenen de verschillende economische steunmaatregelen die het kabinet heeft genomen in verband met de coronacrisis voor de leisurebranche? Wim Kappers, directeur van Alfa in Hardenberg en Nijverdal en specialist in de recreatiesector, zet het op een rijtje.
  29/03/20
  Hoe gaan de DMO’s in het land om met de coronacrisis?
  Hoe gaan de DMO's in Zeeland, Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Groningen om met de coronacrisis? Deel 2.