Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 13-12-2013
Auteur: Jessy Janga
NRIT Media

Ondanks recessie toename aantal restaurants

Ondanks recessie toename aantal restaurants

Het restaurantaanbod in Nederland is ondanks de recessie toegenomen. Landelijk steeg het aantal restaurants de afgelopen 5 jaar met 3,1%. In de grote steden (alle steden met meer dan 100.000 inwoners) is de toename van het aantal restaurants relatief hoger, met groeicijfers van 6,6% en in de vier grootste steden zelfs van 7,7%. Dit blijkt uit het onderzoek naar de horeca-ontwikkelingen in de grote steden van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond.


Groei ‘overig Aziatische’ en ‘Zuid-Europese’ keukens
Utrecht kent over de afgelopen 5 jaar de sterkste stijging van het aantal restaurants, een toename van 16,5 procent. De groei zit met name in restaurants met een ‘overig Aziatische’ keuken (Japans, Thais, Indiaas) en restaurants met een ‘Zuid-Europese’ keuken (Spaans, Portugees, Grieks), met groeicijfers van respectievelijk 100 procent en 42 procent. Utrecht wordt gevolgd door Zoetermeer en Amersfoort, waar het aantal restaurants respectievelijk toenam met 16,3 procent en 13,4 procent. De restaurants met een ‘Italiaanse’, ‘overig Zuid-Europese’ en ‘overig Aziatische’ keuken namen overigens niet alleen in Utrecht in aantal toe.


Sterkste daling in Enschede
In Enschede is de sterkste daling geregistreerd met een afname van 7,4 procent. Ook in Den Bosch (-2,3%), en Maastricht (-0,6%) daalde het aantal restaurants. Dit zijn de enige steden waar het aanbod afnam en in al deze steden is de sterkste daling te zien bij restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken.


Toename aantal sterrenrestaurants
Ook het aantal sterrenrestaurants is de afgelopen 5 jaar toegenomen. Landelijk is sprake van een toename van 27 procent, maar in de grote steden is de groei gemiddeld 65 procent en in de vier grootste steden zelfs 138 procent. Amsterdam spant de kroon met toename van het aantal sterrenrestaurants met 267 procent, gevolgd door Rotterdam met een toename van 150 procent. Den Haag volgt met 50 procent groei en Utrecht zag recent haar laatste ster verdwijnen en heeft geen sterrenrestaurants meer.


Groei aantal restaurants buitenlandse keuken sterk
Restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken nemen de afgelopen jaren in aantal af. Ook het aantal restaurants met een ‘Chinees-Indische’ keuken neemt af, de groei van het aantal restaurants met een buitenlandse keuken is echter sterk. Hierdoor is er in de steden per saldo sprake van een toename van het totale restaurantaanbod van 7 procent. De toename in de steden van zowel het aantal restaurants met een buitenlandse keuken als van het totale restaurantaanbod ligt boven het landelijk gemiddelde.


Amsterdam grootste aandeel buitenlandse keukens
In Amsterdam is het aandeel buitenlandse keukens het grootst, hier heeft maar liefst 82 procent van de restaurants een buitenlandse keuken en slechts 18 procent een ‘Nederlands-Franse’ keuken. Landelijk ligt het aandeel ‘Nederlands-Franse’ keukens op 42 procent en heeft 58 procent een buitenlandse keuken. Amsterdam wordt gevolgd door Zoetermeer en Eindhoven, waar 77 procent van het restaurantaanbod een buitenlandse keuken heeft en 23 procent ‘Nederlands-Frans’ georiënteerd is.


‘Overige Aziatische’ keukens toename 35%
Het aantal traditionele Chinees-Indische restaurants neemt al jaren af. De afgelopen 5 jaar verdwenen 52 ‘Chinees-Indische’ restaurants uit het straatbeeld van de grote steden, een daling van 8 procent. Tegelijkertijd zien we dat de ‘overige Aziatische’ keukens (voornamelijk Japans, Thais en Indiaas, maar ook keukens uit overige Aziatische streken en landen) met een toename van 35 procent de grootste groei doormaken van alle keukens.

Link: http://www.spronsen.com/downloads/Van_Spronsen_&_Partners_horeca-advies_Restaurantonderzoek_grote%20steden.pdf
Topics:Horeca
Trefwoorden: recessie, horeca, restaurants, groei, onderzoek, Van Spronsen & Partners

CELTH



||| Nieuws |||

24/06/25
Exclusief voor leden
Rust en avontuur populair in zomer 2025
Reizigers die deze zomer op het laatste moment nog een vakantie boeken, kiezen opvallend vaak voor rust, veiligheid en actieve rondreizen. De belangstelling voor Europa groeit, de VS valt uit de top 10 en Thailand blijft populair.
19/06/25
Corendon gaat samenwerking aan voor culinaire excursies
Corendon werkt sinds mei samen met het internationale platform ResiRest. ResiRest biedt food-excursies in onder meer de Turkse regio Antalya aan. Een uitrol naar andere destinaties staat op de planning.
16/06/25
Exclusief voor leden
PMV neemt 39 procent belang in Brussels Airport
Op 13 juni heeft PMV, de Participatiemaatschappij Vlaanderen een overeenkomst bereikt met het Canadese pensioenfonds Ontario Teachers’ Pension Plan, OTPP, om haar onrechtstreeks belang in Brussels Airport Company te verwerven.
16/06/25
Exclusief voor leden
Rijden in het buitenland? Toch wel eng
34 procent van de Nederlandse vrouwen vindt autorijden in het buitenland spannend, terwijl 82 procent van de mannen gerust achter het stuur stapt.
13/06/25
Vliegtickets en prijzen overnachtingen vakantieparken drukken inflatie
De inflatie is gedaald van 4,1 in april naar 3,3 procent in mei van dit jaar, meldt CBS. Bijzonder i...
13/06/25
Corendon en Prijsvrij Vakanties/D-reizen hervatten samenwerking
Corendon en de reisplatformen Prijsvrij Vakanties en D-reizen slaan opnieuw de handen ineen. Vanaf nu is het volledige reisaanbod van Corendon – inclusief de labels By June, Stip Reizen en GOfun – weer beschikbaar via de websites van Prijsvrij en D-reizen, evenals in de fysieke winkels van D-reizen.
12/06/25
Regionale stakingen NS vrijdag 13 juni
Als gevolg van een regionale staking, rijden op vrijdag 13 juni geen NS-treinen in grote delen van Noord- en Zuid-Nederland. Deze staking heeft mogelijk ook impact op reizigers in de rest van Nederland.
11/06/25
Exclusief voor leden
Omzet reisbranche blijft sterk groeien
De omzet van de zakelijke dienstverlening groeide in het eerste kwartaal van 2025 met 3,0% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De reisbranche was met een groei van 8,8% de sterkste groeier.