Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 01-11-2013
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Burgers vinden natuur belangrijk voor eigen welzijn

Ministerie onderzoekt draagvlak nieuw natuurbeleid

Burgers vinden natuur belangrijk voor eigen welzijn

De aanwezigheid van vrienden en familie is voor Nederlanders met afstand de belangrijkste voorwaarde voor een goede kwaliteit van leven in de directe leefomgeving. Natuur en recreatie volgen op een tweede plek. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau Veldkamp in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft uitgevoerd naar de nieuwe koers van het natuurbeleid.


Het onderzoek
De overheid is er voorstander van dat burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties meer eigen verantwoordelijkheid nemen in het beheer, behoud en gebruik van de natuur in Nederland. Om te achterhalen hoe burgers over dit nieuwe beleid denken, heeft het ministerie onderzoek laten uitvoeren naar de nieuwe koers in het natuurbeleid. Het onderzoek is uitgevoerd van 19 tot en met 22 september 2013 onder een representatieve steekproef van 983 Nederlandse burgers van 18 jaar en ouder.


Vier op tien Nederlanders al actief in eigen omgeving
Een goede omgang met de natuur wordt door bijna iedereen belangrijk gevonden, vooral voor toekomstige generaties. Vier op de tien Nederlanders dragen zelf in sterke mate of enigszins bij aan natuur. Dit doet men vooral binnen de eigen omgeving, bijvoorbeeld door afval goed op te ruimen en te scheiden, de tuin te onderhouden, de straat schoon te houden en bomen te planten.



De helft van degenen die niet bijdragen aan natuur, is hier wel toe bereid. Dit zou men vooral willen doen door (ook) de natuur in de eigen omgeving te onderhouden, bijvoorbeeld door de buurt schoon te houden en afval op te ruimen. Een vijfde van de burgers zou een financiële bijdrage voor natuurbehoud overwegen (bijvoorbeeld door bomen te adopteren. Lager opgeleiden dragen vaker zelf bij aan natuur dan hoger opgeleiden. Opvallend is wel dat hoger opgeleiden bereidwilliger zijn: de helft van degenen die nu niet bijdragen aan natuur, geven aan hier wel toe bereid te zijn. Onder lager opgeleiden is dit ruim een kwart.



Dertig procent is op de hoogte van de plannen
De overheid heeft het voornemen om burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties meer verantwoordelijkheid te geven voor beheer, behoud en gebruik van natuur. Drie tiende is op de hoogte van deze plannen. Ouderen weten dit beter dan jongeren. Tweederde vindt het een goed idee dat burgers meer aan natuur mogen gaan doen. Men vindt dit vooral een goed idee omdat dit burgers meer betrokken en verantwoordelijk maakt, en omdat burgers dichter bij de natuur in hun eigen omgeving staan dan de overheid. Degenen die het een slecht idee vinden, noemen dit een bezuinigingsmaatregel, vrezen dat de organisatie dan wegvalt of vinden dat alleen professionals de natuur moeten onderhouden. Ruim de helft vindt het een goed idee dat bedrijven meer aan natuur mogen gaan doen. De voorstanders vinden dat bedrijven vervuilen en daarom best iets terug mogen doen, bedrijven hier de financiële capaciteit voor hebben en dat het betrokkenheid en verantwoordelijkheid creëert. Tegenstanders vinden dat bedrijven zelf hun geld (door de crisis) hard genoeg nodig hebben. Ook zijn verschillende mensen bang dat bedrijven hun eigen winst belangrijker vinden dan natuur.



Natuur mag best voor andere doeleinden worden gebruikt
Veel burgers vinden dat natuurbeleid zich niet alleen maar hoeft te richten op bescherming van zeldzame dier- en plantensoorten. De natuur in de directe leefomgeving van burgers is ook belangrijk. Natuur hoeft bovenal niet alleen beschermd te worden, we mogen deze ook best gebruiken voor grondstoffen en recreatiemogelijkheden, zolang het evenwicht maar niet zoek raakt. Enerzijds vinden burgers dat we afhankelijk zijn van de natuur (bijvoorbeeld voor de grondstoffen), anderzijds moet de natuur niet uitgeput raken. Dat er een goede balans moet zijn, geldt ook voor het samengaan van natuur met industrie of snelwegen. Hoewel een derde van de burgers vindt dat deze elementen niet samen kunnen gaan, vindt ook een deel dat dit best kan zolang er maar een goed evenwicht is.

Link: http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail.jsp?id=2013Z20865&did=2013D43077
Topics:Natuur

CELTH



||| Nieuws |||

18/07/25
OECD prijst Nederlandse Landelijke Data Alliantie als inspirerend voorbeeld
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) noemt de Nederlandse Landelijke Data Alliantie een inspirerend voorbeeld in haar recente rapport 'Using alternative data sources and tools to measure and monitor tourism.' De LDA wordt geprezen om haar innovatieve aanpak in het verzamelen, standaardiseren en delen van toerismedata.
18/07/25
Koelere bestemmingen populair bij last-minute zomervakanties
Nederlandse vakantiegangers die deze zomer nog snel een reis boeken, kiezen opvallend vaak voor koelere bestemmingen. Uit recente boekingsdata van reisorganisatie Riksja Travel blijkt dat 15% van de last-minuteaanvragen gericht is op landen als IJsland, Noorwegen, Schotland, Canada en de Azoren.
16/07/25
Exclusief voor leden
Hoe gaat Nederland last minute op vakantie?
Een deel van de vakantiegangers hoopt op een last minute. Maar wat weten we eigenlijk van ze? Wat voor type vakantie boeken ze, waar vertrekken ze en hoeveel zijn ze bereid te betalen. De VakantieDiscounter dook in haar data en komt met interessante bevindingen. We zetten ze in 6 punten op een rijtje.
15/07/25
Boekingsplatform Vipio lanceert rubriek 'Bekend van TV'
Vipio heeft een speciale categorie gelanceert in de nieuwe rubriek over accommodaties die eerder te zien waren in populaire televisieprogramma's.
15/07/25
Sal weer in winteraanbod Corendon
Touroperator Corendon voegt het Kaapverdische eiland Sal weer toe aan het winteraanbod. Vanaf november 2025 vliegen reizigers drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) met Corendon Dutch Airlines vanaf Amsterdam naar Sal.
15/07/25
Prognose zomer 2025: toeristisch bezoek stijgt in regio's Veluwe, Arnhem en Rijk van Nijmegen
De zomer van 2025 brengt groei voor de regio’s Veluwe, Arnhem en het Rijk van Nijmegen. Dat blijkt uit de nieuwste prognose van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen.
11/07/25
De fuik van nepadvertenties voor vakanties
Cybercriminelen zetten online advertenties in om vakantiegangers op te lichten. Mensen die dit niet op tijd door hebben, lopen het risico om aan oplichters allerlei persoonlijke informatie of creditcardgegevens prijs te geven. Daarom is het belangrijk dat mensen altijd eerst de officiële contactinformatie van reisorganisaties checken voordat ze contact opnemen.
11/07/25
Bosbranden en hitte in zuidelijk Europa
Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die dit weekend naar zuidelijk Europa trekken. De hulporganisatie roept mensen op om goed voorbereid met vakantie te gaan. Met flinke bosbranden en zeer hoge temperaturen in Frankrijk, Spanje, Griekenland en Turkije ligt een noodsituatie deze zomer op de loer.

||| Agenda |||

27/08/25
27/08/25 t/m 27-08-25: CELTH Industry Day World Leisure Congress
Het World Leisure Congress (WLO) komt na 13 jaar weer terug in Europa en voor het eerst naar Nederla...
22/09/25
22/09/25 t/m 22-09-25: Toerisme Top 2025
De Toerisme Top wordt dit jaar op maandag 22 september in Noord-Holland georganiseerd. Het thema is ...
02/04/26
02/04/26 t/m 02-04-26: Trendcongres Toerisme 2026
Het Trendcongres Toerisme 2026 is op donderdag 2 april 2026 bij Saxion Hogeschool in Deventer. De ed...