Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 01-11-2013
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Burgers vinden natuur belangrijk voor eigen welzijn

Ministerie onderzoekt draagvlak nieuw natuurbeleid

Burgers vinden natuur belangrijk voor eigen welzijn

De aanwezigheid van vrienden en familie is voor Nederlanders met afstand de belangrijkste voorwaarde voor een goede kwaliteit van leven in de directe leefomgeving. Natuur en recreatie volgen op een tweede plek. Dat blijkt uit onderzoek dat bureau Veldkamp in opdracht van het ministerie van Economische Zaken heeft uitgevoerd naar de nieuwe koers van het natuurbeleid.


Het onderzoek
De overheid is er voorstander van dat burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties meer eigen verantwoordelijkheid nemen in het beheer, behoud en gebruik van de natuur in Nederland. Om te achterhalen hoe burgers over dit nieuwe beleid denken, heeft het ministerie onderzoek laten uitvoeren naar de nieuwe koers in het natuurbeleid. Het onderzoek is uitgevoerd van 19 tot en met 22 september 2013 onder een representatieve steekproef van 983 Nederlandse burgers van 18 jaar en ouder.


Vier op tien Nederlanders al actief in eigen omgeving
Een goede omgang met de natuur wordt door bijna iedereen belangrijk gevonden, vooral voor toekomstige generaties. Vier op de tien Nederlanders dragen zelf in sterke mate of enigszins bij aan natuur. Dit doet men vooral binnen de eigen omgeving, bijvoorbeeld door afval goed op te ruimen en te scheiden, de tuin te onderhouden, de straat schoon te houden en bomen te planten.



De helft van degenen die niet bijdragen aan natuur, is hier wel toe bereid. Dit zou men vooral willen doen door (ook) de natuur in de eigen omgeving te onderhouden, bijvoorbeeld door de buurt schoon te houden en afval op te ruimen. Een vijfde van de burgers zou een financiële bijdrage voor natuurbehoud overwegen (bijvoorbeeld door bomen te adopteren. Lager opgeleiden dragen vaker zelf bij aan natuur dan hoger opgeleiden. Opvallend is wel dat hoger opgeleiden bereidwilliger zijn: de helft van degenen die nu niet bijdragen aan natuur, geven aan hier wel toe bereid te zijn. Onder lager opgeleiden is dit ruim een kwart.



Dertig procent is op de hoogte van de plannen
De overheid heeft het voornemen om burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties meer verantwoordelijkheid te geven voor beheer, behoud en gebruik van natuur. Drie tiende is op de hoogte van deze plannen. Ouderen weten dit beter dan jongeren. Tweederde vindt het een goed idee dat burgers meer aan natuur mogen gaan doen. Men vindt dit vooral een goed idee omdat dit burgers meer betrokken en verantwoordelijk maakt, en omdat burgers dichter bij de natuur in hun eigen omgeving staan dan de overheid. Degenen die het een slecht idee vinden, noemen dit een bezuinigingsmaatregel, vrezen dat de organisatie dan wegvalt of vinden dat alleen professionals de natuur moeten onderhouden. Ruim de helft vindt het een goed idee dat bedrijven meer aan natuur mogen gaan doen. De voorstanders vinden dat bedrijven vervuilen en daarom best iets terug mogen doen, bedrijven hier de financiële capaciteit voor hebben en dat het betrokkenheid en verantwoordelijkheid creëert. Tegenstanders vinden dat bedrijven zelf hun geld (door de crisis) hard genoeg nodig hebben. Ook zijn verschillende mensen bang dat bedrijven hun eigen winst belangrijker vinden dan natuur.



Natuur mag best voor andere doeleinden worden gebruikt
Veel burgers vinden dat natuurbeleid zich niet alleen maar hoeft te richten op bescherming van zeldzame dier- en plantensoorten. De natuur in de directe leefomgeving van burgers is ook belangrijk. Natuur hoeft bovenal niet alleen beschermd te worden, we mogen deze ook best gebruiken voor grondstoffen en recreatiemogelijkheden, zolang het evenwicht maar niet zoek raakt. Enerzijds vinden burgers dat we afhankelijk zijn van de natuur (bijvoorbeeld voor de grondstoffen), anderzijds moet de natuur niet uitgeput raken. Dat er een goede balans moet zijn, geldt ook voor het samengaan van natuur met industrie of snelwegen. Hoewel een derde van de burgers vindt dat deze elementen niet samen kunnen gaan, vindt ook een deel dat dit best kan zolang er maar een goed evenwicht is.

Link: http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail.jsp?id=2013Z20865&did=2013D43077
Topics:Natuur

CELTH



||| Nieuws |||

10/07/25
Exclusief voor leden
Madurodam opent grootste attractie ooit: De Windjager
Madurodam in Den Haag heeft vandaag haar nieuwste en grootste overdekte attractie geopend: De Windjager. Deze innovatieve dark ride laat bezoekers op meeslepende wijze ervaren hoe Nederland al eeuwenlang de kracht van de wind benut.
10/07/25
RBT Heuvelrug & Vallei heeft veel bereikt in 2024 maar ook uitdagingen in jubileumjaar
Het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei heeft een prima 2024 achter de rug. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag.
10/07/25
TopParken opent eerste indoor Funzone op Bospark Ede
TopParken heeft afgelopen zaterdag haar eerste indoor Funzone geopend op Bospark Ede. De feestelijke opening trok veel belangstelling van vakantiegasten, woningeigenaren en medewerkers. De nieuwe speelfaciliteit is niet alleen toegankelijk voor parkbezoekers, maar ook voor mensen van buitenaf.
10/07/25
Eerste Escape Tour gelanceerd in DrentheRoutes-app
Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij Breeland Recreatie in Annen is de eerste Escape Tour in de DrentheRoutes-app officieel gelanceerd. Wethouder Richard Heling van de gemeente Aa en Hunze gaf het startsein voor deze nieuwe recreatieve belevenis: een app-gestuurde speurtocht in de buitenlucht.
10/07/25
Bezuiniging van 24 miljoen euro op nationale parken definitief van de baan
De voorgenomen bezuiniging van op de Nationale Parken in Nederland is definitief geschrapt. De bezuiniging, die in eerste instantie was opgenomen in de Voorjaarsnota, leidde tot grote zorgen bij natuurorganisaties, provincies en terreinbeheerders.
10/07/25
Exclusief voor leden
Europeanen willen sneller en beter spoorvervoer
Een ruime meerderheid van de Europeanen vindt dat het spoorvervoer tussen EU-landen dringend verbeterd moet worden. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Polling Europe onder ruim 5.000 inwoners van de 27 EU-lidstaten
10/07/25
Exclusief voor leden
Vrije consumptie stagneert, grote verschillen in vrijetijdssector
Nederlandse consumenten maken een pas op de plaats. Uit transactiedata van ING blijkt dat consumenten iets minder goederen en iets meer diensten kochten. Uit de vrijetijdssector komen wisselende resultaten naar voren.
10/07/25
Andere Tijden viert 25-jarig jubileum met aflevering over vrije tijd
Het geschiedenisprogramma Andere Tijden bestaat 25 jaar. Al een kwart eeuw brengt het programma bijzondere verhalen uit de recente geschiedenis, met oog voor de actualiteit, verrassende invalshoeken, onbekende feiten en unieke beelden. De eerste aflevering op 22 juli gaat over vrije tijd.