Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 26-09-2013
Auteur: Jessy Janga
NRIT Media

Nieuwe luchthaven voor Twente weer stapje dichterbij

Nieuwe luchthaven voor Twente weer stapje dichterbij

Vorige week hebben investeerder Dik Wessels en burgemeester Den Oudsten van Enschede een overeenkomst getekend die de realisatie van Twente Airport een stuk dichterbij brengt.


Bijna miljoen passagiers verwacht

Wessels krijgt met zijn bedrijf Reggeborgh, samen met Aviapartner en ADT voor 49 jaar het recht om de luchthaven en het bijbehorend bedrijventerrein te ontwikkelen en exploiteren. De initiatiefnemers verwachten dat vanaf 2016 gemiddeld één vliegtuig per uur het nieuwe vliegveld aandoet. Jaarlijks zouden dan 930.000 passagiers worden vervoerd. Het nieuwe vliegveld komt op de plek waar tot 2008 een militair vliegveld was gevestigd. Dik Wessels van de Reggeborg Groep gaat 44 miljoen euro investeren in het project. Ook de overheden zullen met geld over de boeg komen, 16 miljoen euro om precies te zijn. De luchthaven zal worden geëxploiteerd door Aviapartner.


Veel concurrentie vanuit Duitsland
Volgens Jan Veldhuis, luchtvaarteconoom van SEO Economische Onderzoek, is het project ‘weggegooid geld’. Hij stelt dat de ligging van het vliegveld slecht is en dat er tevens veel concurrentie uit Duitsland is. Om deze redenen vraagt hij zich dan ook af waarom de ondernemer van de Reggeborg Groep bereid is zoveel geld in het project te steken.


Economische vooruitgang voor regio Twente?
Luchtvaartdeskundige Hans Heerkens sluit zich bij de mening van de luchtvaarteconoom aan, ook hij ziet er geen brood in. Volgens hem kan het geld beter worden geïnvesteerd in de naburige luchthaven van Osnabrück. Heerens vraagt zich dan ook hardop af of de regio Twente er economisch op vooruit zal gaan. Hij stelt dat een luchthaven aantrekkelijk is, mits hij kan groeien.


Eerste toeristische vluchten in 2016
Het plan is om in 2016 de eerste toeristische vluchten te laten vertrekken. Hiervoor zal de bouw van de luchthaven in 2015 starten. Er zijn echter nog een aantal obstakels die dit plan in de weg staan. Zo moet Brussels eerst bepalen of er sprake is van staatssteun en moet de Europese Commissie zich buigen over de aanbestedingsprocedure.


Minder geluidsoverlast dan bij militaire vluchten

Volgens berekeningen die in handen zijn van het consortium zullen het voornamelijk de inwoners van Zuid-Hengelo, Zuid-Oldenzaal en De Lutte zijn die het meest gaan merken van het nieuwe vliegverkeer. De geluidsoverlast die hiermee gepaard gaat zal echter wel minder omvangrijk zijn dan die van de militaire vluchten vóór 2008. Het nieuwe vliegveld komt namelijk op de plek waar een militair vliegveld was gevestigd.

Trefwoorden: luchthavens, plannen, investeringen, twente

CELTH



||| Nieuws |||

27/06/25
Exclusief voor leden
Wordt Groningen de AI-stad van Nederland?
Kunstmatige intelligentie (AI) is de technologie die onze economie, veiligheid en manier van leven de komende jaren gaat bepalen. Maar op dit moment komen de belangrijkste innovaties uit de Verenigde Staten en China. Dat maakt Europa, en dus ook Nederland, te afhankelijk van anderen. In Groningen moet een AI-fabriek komen die in 2027 operationeel wordt.
27/06/25
Exclusief voor leden
Gratis handbagage in aantocht
De Europese Unie wil nieuwe regels invoeren die luchtvaartmaatschappijen verplichten om passagiers gratis een handbagagekoffer toe te staan, naast een persoonlijk item zoals een handtas of laptoptas. Luchtvaartmaatschappijen zijn niet blij.
27/06/25
Nieuwe borden markeren Van Gogh Nationaal Park langs Brabantse snelwegen
Reizigers die begin juli over de A2, A58, A50 en N65 rijden, zullen het meteen merken: de bruine Groene Woud-borden maken plaats voor nieuwe exemplaren die het Van Gogh Nationaal Park markeren. De vervanging volgt op de toekenning van de status Nationaal Park in oktober 2024.
27/06/25
DierenPark Amersfoort lanceert zomers familie-evenement
Deze zomervakantie verandert DierenPark Amersfoort in een bruisend festivalbos. Van 23 tot en met 26 juli vindt de eerste editie van het ZOOmer Festival plaats. Bezoekers kunnen genieten van livemuziek, entertainment en zomerse lekkernijen.
27/06/25
Exclusief voor leden
Hoge prijzen zetten Nederlandse kusttoerisme onder druk
De Nederlandse kust dreigt binnen- en buitenlandse toeristen kwijt te raken door oplopende prijzen. Een dagje strand kost al snel 100 euro. Dat zet de concurrentiepositie van de Nederlandse kustregio’s onder druk. De kust kan aantrekkelijk blijven als horecaondernemers inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Dat stelt sectorspecialist Services & Leisure Sjuk Akkerman van ING.
26/06/25
Rotterdam ontvangt internationale experts voor advies over cultuur
Van 2 tot en met 5 juli ontvangt Rotterdam tien internationale experts, vanuit alle windstreken, om mee te denken over de culturele toekomst van Rotterdam.
26/06/25
VVKR ontvangt 500ste lid
De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) verwelkomt met trots haar 500ste lid: Tuktuk Reis Sri Lanka.
26/06/25
Exclusief voor leden
Wat zijn de best gewaardeerde Europese en Nederlandse stranden?
De zomer van 2025 staat voor de deur en strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Maar waar kunnen ze het best hun handdoekje leggen? Vakantieplatform Holidu analyseerde de Google Maps-recensies. Beste Europese strand is Spiaggia dei Conigli op Lampedusa in Italië. Voor het beste Nederlandse strand moet je naar dat van Renesse in Zeeland.