Geplaatst op: 30-06-2015
Auteur: Hans Dominicus

De Tour de France winnen we niet

De Tour de France winnen we niet

Het lijkt wel of we niet erg goed zijn in leren en onthouden. Fouten maken we met regelmaat en helaas ook dezelfde. Deels onbewust, deels bewust.


Wat zijn dan lerende organisaties? Die bedrijven en instellingen die hun faalpunten registreren, analyseren en er wat mee doen. Elke grote calamiteit wordt onderzocht, van spoorwegongelukken tot aanbestedingsprocedure. Maar nadat de schuldige bekend is, wordt met de analyses vaak te weinig gedaan. Is dat anders in toerisme en recreatie? Niet echt. Ook daar zien we dat bij grote evenementen, zeker als de tijd ertussen een paar jaar bedraagt, het lerend effect van organisaties wegvalt. Politiek wil graag alles nieuw aanpakken, met nieuw beleid. Besturen zien nieuwe uitdagingen en projecteren nieuwe verleidelijke successen. Daarbij wordt het verleden vaak gezien als belemmering. En daarbij komt dat de consequenties van een nieuwe aanpak niet gezien dan wel niet gecommuniceerd worden.


De Tour de France kost Nederland geld, veel geld. Dat gaan bezoekers met hun bestedingen nooit compenseren, dat is uit voorgaande evenementen gebleken. Maar er zijn wel heel andere effecten, die de investeringen kunnen verantwoorden: bekendheid van een stad als sportstad (we hebben er inmiddels drie bij elkaar: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht). Het evenement als aanleiding voor zakelijke evenementen, lokaal maar ook nationaal, draagt bij aan de credit van bestuurders en die van Nederland als potentiële organisator van grote wereldsportevenementen. We vullen wel degelijk toch een aantal doelstellingen in ongemerkt. Maar door verkeerd communiceren zijn er vaak negatieve berichten achteraf, of het nu de Floriade, Bollywood of de Vuelta is.


In Amsterdam moest de Giro duizenden extra bezoekers naar de stad trekken, maar door de genomen veiligheidsmaatregelen konden die er nooit komen. Amsterdam hoeft niet op de kaart gezet worden, maar heeft wel continue veel publiciteit nodig om haar toppositie, ook als vestigingsplaats voor bedrijven, te behouden. Is de communicatie elders anders? Nee, in London werd ook geklaagd over de Olympische spelen terwijl toch en passant een heel stadsdeel werd gerenoveerd.


Meer transparantie wat wel en niet met evenementen bereikt wordt is wenselijk, voor de burger, de bedrijven en sponsoren, maar ook voor bestuurders. De schimmigheid rond het grote geld in de sport neemt al toe. Laten we nu snel het hele plaatje eens tekenen en alle positieve en negatieve effecten op een rijtje zetten, het werkelijke rendement in alle richtingen meten. Dan kunnen we meer gefundeerde en transparante beslissingen nemen in de toekomst. Eerlijk zijn naar elkaar. Dan winnen we misschien niet de Tour de France, maar wel een heel belangrijke wedstrijd…


Hans Dominicus, directeur CELTH.

Deze column verscheen in Recreatie & Toerisme juni 2015.

Trefwoorden: Tour, Tourstart, sport, toerisme, marketing, citymarketing

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/09/23
Exclusief voor leden
Zorgen om lager sportgedrag tijdens Nationale Sportweek
Meestal is de Nationale Sportweek het feest voor gemeenten om de sportinitiatieven te vieren maar nu zijn er zorgen over de terugval in het sportgedrag van de Nederlanders. Het lijkt een lastig te keren trend.
15/09/23
Waterschap De Dommel wil niet opdraaien voor zuiveren festivaldrugs
Het is een bekend probleem: na een festival blijven er vaak resten van drugs achter in het afvalwater. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de waterkwaliteit. Waterschap De Dommel wil af van de festivaldrugs.
12/09/23
Exclusief voor leden
Haags evenement voelt invloed blokkade A12 door Extinction Rebellion
“Kwalijk”, noemt directeur van de Tong Tong Fair Siem Boon de houding van Extinction Rebellion (XR) die de A12 blokkeerde om te demonstreren voor klimaatverbetering. 40 tot 50% minder bezoekers kwamen naar het evenement in Indische sfeer.
07/09/23
Kasteel De Haar mooiste publieke gebouw
Van alle monumenten en andere publiekstoegankelijke gebouwen vindt de Nederlander Kasteel de Haar het mooist. Het kasteel bij Utrecht wint het hiermee van Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo in Apeldoorn.
04/09/23
Succesvolle 38e editie van Hiswa te Water
Wederom 30.000 bezoekers op de kades en steigers en ruim 430 boten in het water in de Bataviahaven Lelystad.
01/09/23
Waddencafé over agrotoerisme
Het Waddenfonds, de Waddenacademie en de Landschapstriënnale organiseren in september vier Waddencafés voor en door jongeren in Leeuwarden, Holwerd, Warffum en Den Helder. Het eerste Waddencafé over landbouw en agrotoerisme is op 7 september in Leeuwarden.
01/09/23
Voorproefje Culinaire Wadden Weken met 22 nieuwe foodroutes
Dit weekend is de lancering van een nieuwe reeks inspiratiekaarten en culinaire foodroutes in het Waddengebied. De locaties op de routes worden gerund door duurzame ondernemers met aandacht voor het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.
01/09/23
Burgemeester Teunissen opent Archeo fietsroute Gennep
Unieke archeologische fietsroute in Gennep officieel geopend. De route is 32 kilometer lang en leidt langs tien locaties in gemeente Gennep. Fietsers worden tijdens de route begeleid door de Archeo Route Limburg app.