Geplaatst op: 01-10-2014
Auteur: Ton Vermeulen

Laat u verrassen, doe de Riksja Vakantietest

Laat u verrassen, doe de Riksja Vakantietest

Ik roep het al jaren. De manier waarop wij in de sector ons product aan de man brengen is, zoooo ouderwets. We blijven maar volharden in het aanbieden van huisjes, hotels, vliegtuigen en bestemmingen. Natuurlijk zijn er mensen die per se in een huisje van Center Parcs een korte vakantie willen doorbrengen of mensen die kost wat kost in januari naar Tenerife willen. Maar er zijn ook hele volksstammen die gewoon op vakantie willen en met een ervaring rijker weer naar huis willen gaan. Die maakt het niet uit waar ze naar toe gaan en in welke accommodatie ze overnachten. Ze willen wat meemaken, daar gaat het om!


Dat hebben ze bij Riksja Travel goed begrepen. Natuurlijk ook daar de traditionele inrichting, want loslaten van het vertrouwde is lastig maar ze hebben ook een reistest. Een beetje op de website verstopt maar daarmee kun je ontdekken wat voor een reiziger je bent en welke bestemming bij je past. In twaalf leuke vragen wordt je door de test geleid met werkelijk verrassende resultaten. Zo ben ik een avontuurlijke smulpaap en zijn mijn favoriete vakantielanden Equator, Cambodja en Vietnam.


Het sterke aan de test is dat mij niet is gevraagd naar welke landen ik graag op vakantie ga. Want dan hadden we eerder een Europees lijstje gehad. Nee, uit mijn antwoorden heeft Riksja gedestilleerd welke bestemmingen het best bij mij passen. Natuurlijk met een link naar het aanbod van Riksja maar de resultaten zijn opmerkelijk en zetten me wel aan het denken. Ook voor de Nederlandse bevolking zijn de resultaten opmerkelijk want die wil, ook al weten ze het nog niet, het liefst naar Marokko, Equator of Thailand op vakantie.



Natuurlijk is er op het onderzoek heel wat af te dingen want de wijze waarop de respondenten zijn geworven (de bezoekers van sites van Riksja Travel, Columbus Magazine, Reishonger, Travelvalley, De Wereld in 27 Vakantiedagen en o.a. Azie.nl en Afrika.nl) kunnen geen representatief beeld van de Nederlandse bevolking geven. Daar kunnen zelfs 14.000 respondenten niets aan doen. Het is zelfs de vraag of we uitspraken kunnen doen over de Nederlandse verre reiziger. Je kunt hoogstens spreken over de vakantievoorkeuren van de bezoekers van deze websites die bereid waren de vragenlijst in te vullen.


Toch heeft Riksja naast het presenteren van verrassende vakantielanden, nog iets interessants gedaan. Uit de vragen hebben ze 14 verre vakantietypen ontwikkeld en die wil ik u niet onthouden. Neemt u vooral de percentages met een ‘korreltje zout’ en doe uw voordeel met de profielen want die zijn zeker interessant. Ga ik op zoek naar de overige 12% smulpapen.


De 14 typen vakantiegangers


1. Ontdekkingsreiziger – 21%

Kiest voor individuele keuzevrijheid en verkent de bestemming het liefst met een eigen reisboekje


2. Freek in het wild – 15%

Ultieme natuurliefhebber die het liefst midden in de jungle slaapt


3. VIP – 15%

Gaat graag comfortabel en relaxt op reis, en kiest daarbij voor een bungalow en een ritje op de Vespa


4. Smulpaap – 12%

Ruilt op reis Westers eten in voor een snelle hap op straat


5. Survivor – 8%

Hyperactieve reiziger die continu op weg is om als Livingstone door het land te trekken


6. Local Hero – 6%

Cultuurgericht en verkiest lokale ontmoetingen boven het genieten van een weids uitzicht


7. Reisplanner – 5%

Gaat graag met een gids op pad, en kiest het liefst voor georganiseerde reizen


8. Indiaan – 4%

Wil de lokale wereld ontdekken door echte ervaringen op te doen, bijvoorbeeld door het meehelpen op een plantage


9. Marco Polo – 3%

Gaat voor hoe primitiever hoe beter, slaapt in een bergdorp en gaat voor een ontmoeting met een blaaspijpjager


10. Westerling – 3%

Reist vooral om langs de highlights van een bestemming te gaan


11. Chiller – 2%

Relaxte reiziger die kiest voor een ontspannende eilandhoptour of hangen in de hangmat


12. Citytripper – 2%

Reist vooral naar Westerse bestemmingen en kiest voor bruisende steden


13. Easytarier – 2%

Ontdekt graag de culinaire tradities van de bestemming en kiest daarbij de exotische menukaart


14. Columbus – 2%

Avontuurlijke reiziger die z’n grenzen verlegt; slaapt in een homestay of maakt een meerdaagse trekking door de Himalaya.


Doe zelf de test: http://reistest.riksjatravel.nl/

Topics:Vakanties
Trefwoorden: vakanties, verre reizen

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/24
Dutch Health Week haalt veel zorg en gezondheidszoekers naar Utrecht
Domstad Utrecht is vol met vak- én gewone bezoekers tijdens Dutch Health Week. Deze is van zondag 7 tot en met zondag 14 april, een week lang als ‘Utrecht, Heart of Health’. Hier zit een brede samenwerking achter voor destintatiemanagement van Utrecht.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
22/03/24
Exclusief voor leden
Thuis centraal in Erfgoeddag 2024 in Vlaanderen en Brussel
Op zondag 21 april staat Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel met meer dan 900 activiteiten in het teken van ‘Thuis’.
14/03/24
Kampeerbosje Leerdam en De Dassenburcht winnen Gouden Haring
In de categorie Goud Waard ontving Natuurkampeerterrein Kampeerbosje Leerdam een Gouden Haring voor hun prominente rol in het behoud en de versterking van het netwerk Natuurkampeerterreinen.
05/03/24
Zelfscan voor toegankelijke festivals en evenementen
De Coalitie voor Inclusie heeft een zelfscan ontwikkeld voor festivals en evenementen. Met de zelfscan krijgen organisatoren laagdrempelig inzicht in de toegankelijkheid van hun festival of evenement en krijgen ze praktische tips hoe ze de toegankelijkheid kunnen verbeteren.
05/03/24
Exclusief voor leden
Libéma neemt golfbaan naast dierentuin over
Libéma heeft Golf De Gulbergen overgenomen van Attero. De gofbaan ligt naast dierentuin Dierenrijk van Libéma in het Brabantse Mierlo. Er gaat bij deze overname geen werkgelegenheid verloren.
04/03/24
Exclusief voor leden
Tilburg, Alkmaar of Valkenswaard evenementenstad van 2024?
De nominaties voor beste evenementensteden 2024 zijn bekend. In de categorie ‘Evenementenstad van het jaar’ zijn Alkmaar, Tilburg en Valkenswaard uitverkoren. In de running voor de titel ‘Beste Publieksevenement’ zijn Big Rivers Festival, De Grote Schijn en de Vierdaagsefeesten Nijmegen.
12/02/24
Zes nieuwe ambassadeurs voor Pride Amsterdam
De deelnemers voor de 27e editie van de Canal Parade zijn geselecteerd. Samen met de bekendmaking van de zes nieuwe Pride Ambassadeurs vormt dit de start van de voorbereidingen voor Pride Amsterdam 2024.