Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 01-05-2013

Rapportage “Toezicht op zwemwater” van professor Helsloot geeft duidelijkheid

Rapportage “Toezicht op zwemwater” van professor Helsloot geeft duidelijkheid

Verhoogt de aanwezigheid van strandwachten en reddingsbrigades de zwemveiligheid op aangewezen zwemlocaties? Welke kosten brengt dit met zich mee? En is het haalbaar dat de veiligheid van zwemmers 100% gewaarborgd kan worden?


In verband met de nieuwe Zwemwaterwet die door de Rijksoverheid opgesteld wordt, heeft RGV, als exploitant van veertien dagrecreatieterreinen in Gelderland met ruim 3,5 miljoen bezoekers op jaarbasis, een onderzoek laten uitvoeren door Crisislab en professor Helsloot van de Radboud Universiteit Nijmegen. Het rapport is aangeboden aan Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.


"Veilig zwemmen eigen verantwoordelijkheid"
"Een van de discussies die RGV zorgen baart, is die over het al dan niet verplicht toezicht op zwemwater. Naar onze mening wordt deze onvoldoende onderbouwd en op basis van emoties gevoerd zowel in de politiek als in de media. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om veilig te zwemmen. Zo zijn ouders zelf primair verantwoordelijk voor het toezicht op hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat zij dat ook als zodanig ervaren. In de praktijk blijkt dat voor de RGV recreatiegebieden, waar geen strandwachten of reddingsbrigades zijn, prima te werken”, aldus RGV directeur Erik Droogh.


Werkbare wet- en regelgeving zwemwater zeer gewenst

RGV is sinds de start betrokken bij het wetgevingstraject en heeft ook andere partijen zoals Reddingsbrigade Nederland, RECRON, Interprovinciaal Overleg en het OSO gevraagd hun kennis in te brengen. De uitkomsten van de discussie over deze nieuwe wetgeving kunnen consequenties hebben voor de wijze waarop RGV haar taken uitvoert.


Conclusies onderzoek professor Helsloot

· Uit het onderzoek blijkt het volgende:

· Risico’s rationeel benaderen.

· Vrijwillige risico’s zijn eigen verantwoordelijkheid.

· Toezicht verplicht stellen heeft onvoldoende baten.

· Zwemmers staan rationeel tegenover risico’s.

· Er is een rol voor exploitanten.

· Waken voor de ‘risicoregelreflex’.


Op basis van het rapport trekt RGV de conclusie dat verplicht toezicht tot niets leidt en zeker niet tot meer veiligheid. Per saldo zal het verplicht stellen van toezicht op zwemlocaties veel geld kosten en nauwelijks of niet leiden tot een afname van het aantal (bijna) verdrinkingsgevallen.


Recreatie & Toerisme april 2013, nummer 2

Trefwoorden: Zwemwaterwet, veilig zwemmen, toezicht, RGV

||| Nieuws |||

25/07/25
Exclusief voor leden
Bestedingen bij fastservicerestaurants onder druk
Consumenten geven structureel minder geld uit bij zogenaamde fastservicerestaurants omdat ze die te duur vinden. Een trendbreuk.
25/07/25
Exclusief voor leden
Nieuwe subsidieregeling voor toegankelijke recreatie in Drenthe
De provincie Drenthe heeft een nieuwe subsidieregeling geopend voor mkb-ondernemers in de recreatie- en toerismesector. Met deze regeling wil de provincie bijdragen aan een inclusieve en toegankelijke omgeving.
25/07/25
Exclusief voor leden
Vakantieboekingen trekken aan
Na een wat teleurstellend voorjaar trekken de laatste twee maanden de vakantieboekingen aan. In mei met +6% en in juni met +5%. In juni viel vooral de populariteit van Denemarken en Griekenland op.
24/07/25
Aantal bewoners op vakantieparken stijgt
Het aantal mensen dat officieel woont op een vakantiepark is de afgelopen jaren flink gestegen. Volgens het CBS stonden op 1 april 2025 bijna 60.000 mensen ingeschreven op een vakantiepark, tegenover ruim 51.000 in 2019.
24/07/25
Exclusief voor leden
Wandelnet: Geef wandelen een volwaardige plek in het omgevingsbeleid
Met de invoering van de Omgevingswet is er een nieuw beleidskader ontstaan voor de inrichting van de leefomgeving. Wandelnet grijpt deze kans aan om het belang van wandelen te benadrukken. In de brochure ‘Wandelkwaliteit in het omgevingsbeleid’ laat Wandelnet zien hoe wandelen een structurele plek kan krijgen in gemeentelijke visies, plannen en regelgeving.
24/07/25
Nieuw model brengt recreatiebehoefte in kaart
Een nieuw recreatiebehoeftemodel laat zien waar de grootste behoefte is aan recreatieruimte. Het model combineert data over bevolkingsgroei, reisbereidheid en bestaande voorzieningen om knelpunten én kansen voor recreatie in beeld te brengen.
24/07/25
Meer publiek, maar rode cijfers: poppodia onder financiële druk
Ondanks een groeiend aantal bezoekers en optredens in 2024, kampen Nederlandse poppodia met toenemende financiële problemen. De kosten stijgen sneller dan de inkomsten, waardoor meer podia verlies draaien.
24/07/25
Steeds meer Nederlanders elektrisch op zomervakantie
Nederlanders kiezen deze zomer massaal voor de elektrische auto richting Zuid-Europa. Uit geanonimiseerde data van ruim 25.000 gebruikers van de Shuttel-mobiliteitspas blijkt dat laadstress plaatsmaakt voor vertrouwen in het Europese laadnetwerk.