Geplaatst op: 10-07-2023
Auteur: Jasper Heslinga

ChatGPT en de gastvrijheidssector; vloek of zegen?

ChatGPT en de gastvrijheidssector; vloek of zegen?
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Wie de afgelopen tijd niet van ChatGPT heeft gehoord, heeft zeer waarschijnlijk onder een steen gelegen. Deze toepassing van kunstmatige intelligentie werd afgelopen november door het bedrijf OpenAI gelanceerd en heeft het nodige maatschappelijke stof doen opwaaien. Zelf ben ik uit nieuwsgierigheid met een aantal collega’s er al het nodige mee wezen experimenteren om te kijken wat de gastvrijheidssector hier mogelijk aan heeft en de mogelijkheden zijn enorm. Een 14-daagse rondreis in Thailand plannen? Geen probleem. Teksten schrijven voor een website van een touroperator. Zo gedaan. Niet bestaande afbeeldingen generen? Enkele seconden. De ontwikkelingen roepen legio vragen op over de implicaties die deze techniek heeft voor de gastvrijheidssector. Wat betekent dit voor de banen? Welke gaan mogelijk verdwijnen? Welke nieuwe banen komen er bij? Wat voor mensen moeten we in de toekomst gaan opleiden voor de sector? En welke competenties en vaardigheden moeten zij dan hebben?

Te veel grote vragen om te beantwoorden in een enkele column. Om toch een klein inzicht te geven, zijn hier enkele manieren waarop ChatGPT de sector kan beïnvloeden:

Klantenservice en ondersteuning: ChatGPT kan worden gebruikt om de klantenservice te verbeteren door snelle en nauwkeurige antwoorden te geven op vragen van toeristen. Het kan worden ingezet op websites, mobiele apps en sociale media om reizigers te helpen bij het plannen van hun reis, het vinden van accommodatie, het verkrijgen van informatie over bezienswaardigheden en attracties, en het oplossen van problemen tijdens hun verblijf.

Reisplanning en aanbevelingen: ChatGPT kan reizigers helpen bij het plannen van hun reis door gepersonaliseerde aanbevelingen te doen op basis van hun voorkeuren en behoeften. Het kan suggesties geven voor bestemmingen, bezienswaardigheden, restaurants, activiteiten en meer. Door middel van natuurlijke taalverwerking kan ChatGPT reizigers helpen bij het filteren en selecteren van de meest relevante informatie uit een overvloed aan beschikbare gegevens.

Vertaling en taalondersteuning: Voor internationale reizigers kan ChatGPT dienen als een betrouwbare vertaler en taalgids. Het kan helpen bij het vertalen van tekst en gesproken taal in real-time, zodat toeristen gemakkelijk kunnen communiceren met lokale bewoners, hotels, restaurants en andere dienstverleners.

Virtuele reisbegeleiding: Met behulp van ChatGPT kunnen toeristische organisaties virtuele reisbegeleiding aanbieden. Reizigers kunnen via chatinteracties vragen stellen aan een virtuele gids die hen door bezienswaardigheden leidt, historische context biedt, verhalen vertelt en nuttige informatie deelt.

Marketing en promotie: ChatGPT kan worden ingezet voor marketing- en promotiedoeleinden in de toeristische sector. Het kan helpen bij het creëren van gepersonaliseerde marketingcampagnes en advertenties op basis van de interesses en voorkeuren van potentiële reizigers. Bovendien kan ChatGPT als virtuele assistent fungeren op sociale mediaplatforms, waar het reizigers kan helpen bij het plannen van hun reis en hen kan inspireren met relevante content.

Tot slot, is het belangrijk om op te merken dat ChatGPT technologie aanvult, maar geen volledige vervanging is voor menselijke interactie en expertise in de toeristische sector. Het kan echter de efficiëntie verbeteren, de toegankelijkheid vergroten en de algehele reiservaring voor toeristen verrijken. De oplettende lezer zal het misschien opgevallen zijn dat een deel van deze column door ChatGPT is geschreven. Dat ChatGPT kan een aanzienlijke invloed hebben op de toeristische sector moge duidelijk zijn, maar wat dit precies gaat betekenen is nog niet helemaal duidelijk. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Onderzoek over wat kan en wat juist niet kan en daarmee de vinger aan de pols houden is dan ook ontzettend belangrijk. 

Trefwoorden: innovatie, ai, artificial intelligence

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

29/03/24
Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 - Zet jouw transitie in
Met zijn aanstekelijke visie op toerisme laat key-note spreker Peter de Wilde (CEO Toerisme Vlaanderen en Agentschap Onroerend Erfgoed) jou de transitie in toerisme beleven op 18 april. Dat is de dag van het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024.
25/03/24
Exclusief voor leden
Goed toeristisch jaar voor Royal Delft
Dat het inkomend toerisme in 2023 weer volop draaide zagen ze ook bij Royal Delft. De bezoekersaantallen en omzet groeiden fors. Het bedrijf richt zich met een unieke propositie op de toeristische markt.
13/12/23
Impact maken met Bureau Ruimte voor Vrije Tijd
Door de toenemende vraag naar beleidsvisies en onderzoeken over recreatie en toerisme is Bureau Ruimte voor Vrije Tijd op zoek naar een projectleider vrijetijdseconomie.
05/12/23
26 miljoen euro voor grote winkelgebieden in negen gemeenten
Negen gemeenten ontvangen in totaal 26 miljoen euro om hun winkelgebied aan te pakken. Dat heeft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vandaag bekendgemaakt.
26/04/23
Internationale conferentie over consumentengedrag in toerisme naar Nederland
De Breda University of Applied Sciences heeft een toonaangevende internationale conferentie binnengehaald. De vijftiende editie van het jaarlijkse Consumer Behaviour in Tourism Symposium (CBTS) is van 31 mei tot 2 juni 2023 in Breda.
21/04/23
Met Hospitality Pact Regio Zwolle presenteert vrijetijdssector zich als aantrekkelijke werkgever
Op vrijdag 14 april 2023 is in het Mac3Park Stadion in Zwolle het Hospitality Pact Regio Zwolle ondertekend door vertegenwoordigers van de overheid, het beroepsonderwijs en ondernemersorganisaties actief in de vrijetijdssector.
15/02/23
Hartverwarmend Noordwijk
Campagne Valentijnsdag in Noordwijk. Genieten van "love" op het gebied van culinair, hotels en winkels en een hartenjagen speurtocht.
16/01/23
Beste seizoen ooit voor Europa-Park
Europa-Park in Duitsland heeft in het seizoen 2022 voor het eerst meer dan zes miljoen bezoekers in één seizoen ontvangen. Het park wordt daarmee door de bezoekers ‘beloond’ voor de 80 miljoen euro die de afgelopen drie jaar in het park werd geïnvesteerd. Maar er zijn ook grote uitdagingen.