Geplaatst op: 12-08-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Krijgt Nederland twee handboeken voor evenementenveiligheid?

Krijgt Nederland twee handboeken voor evenementenveiligheid?

De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) gaat haar handboek Evenementenmaken omvormen naar het internationaal erkende Event Safety Guide van de Event Safety Alliance waar VVEM onlangs bij is aangesloten.


Het initiatief is opmerkelijk omdat zes gemeenten onlangs aankondigden een Nederlands Handboek Evenementenveiligheid te gaan ontwikkelen. Zij hebben daartoe de Stichting Evenementenhandboek Veiligheid opgericht. Volgens Ruben Brouwer van de VVEM heeft het initiatief van de zes gemeenten de VVEM ook verbaasd. "De omvorming van het oude handboek naar een internationale standaard zat al langer in de pijplijn en was ook bij de betrokken gemeenten bekend." Volgens Brouwer zijn twee verschillende handboeken op de Nederlandse markt verwarrend en onwenselijk. "Bovendien heeft het VVEM-handboek zijn waarde al bewezen en circuleren inmiddels duizenden exemplaren op de burelen van evenementenorganisatoren, gemeenten en toezichthouders." De VVEM heeft aangeboden de initiatieven te bundelen en samen één handboek te ontwikkelen. Het bestuur van de Stichting Evenementenhandboek Veiligheid was nog niet bereikbaar voor een reactie.


Partnerschap

De Vereniging van EvenementenMakers (VVEM) is een partnership aangegaan met de Event Safety Alliance (ESA), de internationale organisatie die zich specifiek bezighoudt met de veiligheid van evenementen. Het eerste wat zij samen gaan doen is het bestaande VVEM "Handboek Evenementenmaken” omvormen naar de Event Safety Guide van de ESA, het internationale standaardwerk op het gebied van evenementenveiligheid. De Event Safety Guide verschijnt begin 2016. Verder gaan de twee organisaties nauw samenwerken op het gebied van trainingen - de Event Safety Training zal opgenomen worden in het uitgebreide programma van workshops dat de VVEM nu al aanbiedt en de getuigschriften worden wederzijds erkend. Daarnaast zal de VVEM als "affiliate partner" actief haar kennis, ervaring en ideeën inbrengen in de ESA.



"De ESA is verheugd met de VVEM als nieuwe partner van onze snel groeiende organisatie. De VVEM is in de branche een gevestigde waarde en beschikt over een grote knowhow, die in de Nederlandse editie van de ESG terug te vinden zal zijn. We kijken uit naar de positieve dialoog en de uitwisseling van kennis en ideeën tussen onze twee organisaties."



Jim Digby, oprichter en president van de ESA



Event Safety Guide

Het Handboek Evenementenmaken van de VVEM is in 2004 voor het eerst uitgebracht en is sindsdien in verschillende herdrukken verschenen. Het handboek wordt bij het organiseren van het overgrote deel van de evenementen in Nederland als standaardwerk gebruikt door zowel overheden als bedrijven. Dit boek is breed gedragen door de branche en er zijn al vele duizendenexemplaren verspreid onder bedrijven, gemeenten, hogescholen, diensten en gezagsdragers. De VVEM werkt sinds een aantal maanden aan een grondige herziening van het Handboek Evenementenmaken, en kiest hierbij nu voor een internationale samenwerking, waarbij de Event Safety Guide als leidraad zal worden gehanteerd.


De Event Safety Guide is ESA’s langverwachte internationale standaardwerk over het organiseren van veilige evenementen. Geschreven door experts in het vakgebied, is het een handvat en gids voor alle betrokkenen, zowel aan de organiserende kant als bij de overheden. De Event Safety Guide is meer dan een "how-to” boek of een opsomming van wet- en regelgeving; het is een gids waarin alle aspecten van evenementenveiligheid uitvoerig behandeld worden.


De VVEM zal de ESG op maat maken voor de Nederlandse situatie, waarbij aansluiting wordt gezocht met bestaande regelgeving en de hier ontwikkelde good practices op verschillende gebieden. Zo zullen onderwerpen als crowd management, omgaan met weersomstandigheden, crisisbeheersing, en (brand)veiligheid van tenten, podia en constructies, maar ook zaken als gehoorbescherming uitgebreid aan bod komen. Op het gebied van evenementenbeveiliging en crowd management aspecten zullen de experts van de Nederlandse Veiligheidsbranche hun bijdrage leveren.



"De VVEM leden behoren tot de top van de Nederlandse organisatoren van evenementen en innoveren voortdurend op het gebied van evenementenveiligheid. Met het uitbrengen van de nieuwe ESG nemen zij hun verantwoordelijkheid om alle stakeholders niet alleen in te lichten en bewust te maken, maar ook mee te nemen, op te leiden en als partner deelgenoot te maken van dit belangrijke onderwerp. Wij zien het partnership met ESA als een belangrijke stap. Hoeveel verschillen er per land of regio ook zijn, de veiligheid moet bij evenementen altijd en overal bovenaan staan. De Event Safety Guide en de bijbehorende trainingen zijn de best denkbare middelen om dat uit te dragen."



Herald van de Bunt, voorzitter van de VVEM



ESA

De Event Safety Alliance stelt zich ten doel de veiligheid bij evenementen op nummer één te zetten in iedere fase van een productie: Life safety first. Aan onveilige situaties en praktijken ligt vaak een gebrek aan kennis ten grondslag. ESA wil die kennisbarrière slechten door het promoten van good practices en het ontwikkelen van hulpmiddelen voor planning en training.


VVEM

De Vereniging van EvenementenMakers is dé Nederlandse brancheorganisatie van professionals in de publieksevenementenbranche. De VVEM vertegenwoordigt ruim 185 bedrijven uit de verschillende hoeken van de branche: alle markt leidende organisatoren, locatieverstrekkers en leveranciers vinden hun plek binnen deze organisatie. De VVEM stelt zich ten doel het organiseren van goede en veilige publieksevenementen te bevorderen.

Trefwoorden: evenementen, festivals, beleid, veiligheid

CELTH
 






||| Nieuws |||

25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
25/04/24
Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...