Geplaatst op: 19-11-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Verslag debat Tweede Kamer over de gastvrijheidssector

Minister Kamp doet kleine toezeggingen in debat over ondernemen in de gastvrijheidseconomie

Verslag debat Tweede Kamer over de gastvrijheidssector

Nederland krijgt één financieringsdesk voor het MKB, het ondernemingsdossier wordt verder uitgerold en er wordt kritisch gekeken naar overheden die op de stoel van ondernemers gaan zitten. Dat zegde minister Kamp van Economische Zaken gisterenmiddag de Tweede Kamer toe in het Algemeen Overleg over ondernemen en bedrijfsfinanciering. In dat debat kwam ook de gastvrijheidseconomie aan bod. RECRON was met een ruime vertegenwoordiging bij het debat aanwezig.


Specifiek voor de gastvrijheidseconomie deed Kamp in het debat drie kleine toezeggingen. Zo gaat hij bekijken of er een speciale handelsmissie voor de gastvrijheidseconomie kan worden georganiseerd, wil hij in een gesprek met NBTC Holland Marketing kijken of meer subsidie noodzakelijk is en worden de strenge regels rond de legionellacontrole mogelijk aangepast. Toegeven, boterzachte toezeggingen, maar in ieder geval geen categorisch ‘nee’ en Kamp was en bleef erg enthousiast over onze sector.


Inzetten op spreiding internationale toeristen

Volgens Kamp gaat het uitstekend met het inkomend toerisme naar Nederland en moeten we daarom meer inzetten op spreiding van de toeristen om de druk op met name Amsterdam te verlichten. "Chinezen moeten ook naar Giethoorn”, hield hij de commissieleden voor. Dat treft want Chinese toeristen hebben Giethoorn al ontdekt, maar ook andere regio’s moeten zich bij buitenlandse toeristen beter profileren. In een amendement heeft Sharon Gesthuizen van de SP gevraagd om een vergroting van de subsidie aan NBTC Holland Marketing met €300.000. Ze wil een duurzame en intelligente groei door naast de populaire plekken ook minder bekende regio’s en bezienswaardigheden nadrukkelijker onder de aandacht te brengen van de toerist. "Op die manier worden huidige hotspots (zoals Amsterdam) ontlast en houden we ons land leefbaar voor bewoners, geliefd bij bezoekers en winstgevend voor ondernemers door betere capaciteitsbenutting door het land heen.” De minister voelde daar in eerste instantie niets voor: "Ik ga u niet in het vooruitzicht stellen dat we de subsidie gaan verhogen.” Kamp vindt dat onze sector net als andere sectoren van de economie het vooral moet hebben van generieke maatregelen die hij neemt. Toch zegde hij na enig aandringen van de Kamerleden toe een verhoging van de subsidie in het voorjaar in het gesprek met NBTC Holland Marketing mee te nemen.


Eén financieringsdesk voor bedrijfsleven

De financiering van het MKB is nog steeds een probleem. Kamp wil daarom de toegang tot financiering vereenvoudigen. Kamerlid Verhoeven van D66 stelde Kamp voor om naar analogie van de British Business Bank in Nederland een soortgelijk instituut op te zetten. Kamp voelde daar heel wat voor en streeft naar één financieringsdesk voor het bedrijfsleven. De initiatieven van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Kamer van Koophandel, MKB Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken op dit gebied moeten worden samengevoegd tot één herkenbaar loket voor waar de ondernemer zowel digitaal als virtueel toegang toe heeft. Kamp doet al veel aan de financiering van het MKB. Zo heeft Qredits, de tweede kansorganisatie voor MKB-financiering al 5.200 kredieten verstrekt.


Ondernemingsdossier verder uitgerold

Het ondernemingsdossier wordt de komende periode verder uitgerold. Kamp wil meer ondernemers en sectoren aansluiten: "De ervaringen in horeca en chemie zijn erg positief, hier komen we echt verder mee.” Met het ondernemingsdossier neemt de regel- en controledruk voor ondernemers sterk af. Ze hoeven hun gegevens maar één keer in te voeren en overheden kunnen daar de gegevens opvragen. Ook toezichthouders kunnen het dossier inzien. De controle hoeft dan niet meer op locatie bij de ondernemer plaats te vinden maar kan digitaal verricht worden. Op dit moment maken 7.000 ondernemingen gebruik van het dossier waaronder een aantal in de horeca. Dat moet snel groeien naar 35.000 ondernemingen. Kamp gaat het ondernemingsdossier ook gebruiken om ondernemers met zogenaamde regelhulpen bij te staan.


Legionellacontrole mogelijk eenvoudiger

Vanuit de Kamer was ook heel wat kritiek op de strenge legionellacontrole die in de ogen van de Kamerleden wel veel rompslomp geeft maar geen grotere veiligheid biedt. VVD’er Erik Zings vond dat het roer om moest: "De overheid schiet met een kanon op een mug.” Van Zings moeten de regels in zorginstellingen en sauna’s streng blijven maar mogen de teugels bij andere bedrijven wel wat losser. Kamp wilde duidelijk geen risico lopen met de volksgezondheid maar zegde wel toe nog voor het eind van het jaar met voorstellen te komen als er voldoende redenen zijn om de regels aan te passen.


Rol van de overheid als ondernemer onder vergrootglas

Volgens veel Kamerleden zit er ook een weeffout in de Wet Markt en Overheid die overheden in staat stelt om commerciële activiteiten te ontplooien als er een publiek belang mee gediend is. Met die uitzonderingsbepaling in de hand exploiteren gemeenten vrolijk jachthavens, camperplaatsen en uitgebreide horecagelegenheden bij culturele instellingen. Vooral Eric Zings maakte zich daar druk om en vindt dat de wet snel moet worden aangepast. Kamp wilde eerst de evaluatie afwachten.


Geen ingrijpen in ongelijk speelveld voor franchisenemers

PvdA-er Ed Groot kaartte het ongelijke speelveld aan waar veel franchisenemers mee te maken hebben. Zij staan feitelijk machteloos tegen de veel grotere franchisegevers. Volgens Kamp hebben ondernemers altijd de keuze om aan te sluiten bij een bestaande formule of er zelf eentje te ontwikkelen en ziet hij niets in wet- en regelgeving op dit gebied. Toch ziet hij ook wel in dat de verhoudingen scheef kunnen groeien. Hij heeft zich dan ook de afgelopen periode actief ingezet om tot zelfregulering te komen. Zo wordt er samen met de sector een gedragscode ontwikkeld en gewerkt aan een geschillencommissie.


Veel discussie over cijfers verlaging regeldruk

De minister had het gedurende het hele debat maar lastig met zijn rapportage over de verlaging van de lastendruk. In het rapport van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (Actal) stonden een aantal storende fouten die voorafgaand aan het debat al waren gecorrigeerd maar de Kamerleden waren het vertrouwen in de cijfers kwijt. Ook door de vele aannames die zijn gedaan en de matige detaillering kon Kamp geen punten scoren. Hij verdedigde zich door te stellen dat maar een paar cijfers op de vele honderden cijfers niet helemaal correct waren en dat de systematiek, waar ook kritiek op was, al vele jaren wordt gevolgd. Kamp wilde daar in het kader van de vergelijkbaarheid dan ook niet vanaf wijken. Wel zegde hij toe dat de cijfers over het verlagen van de regeldruk bij de volgende rapportage naar ministerie worden uitgesplitst zodat kan worden gezien welke ministeries zich er met een ‘Jantje van leiden’ vanaf maken. Het voorstel van Kamerlid Agnes Mulder (CDA) om Kamp, als het gaat om het verminderen van de regeldruk, doorzettingsmacht op andere ministeries te geven haalde het niet. Kamp ziet er duidelijk niets in om zijn collega-ministers op dit dossier de les te lezen. Het blijft bij een vriendelijk woord in de ministerraad.


En nu?

Voor de lobbyisten van de brancheorganisaties bleven er na dit debat volop haakjes achter om de Kamerleden van munitie te voorzien voor een volgend debat. Het spreekwoord ‘ de aanhouder wint’ doet in politiek Den Haag zeker opgeld. Ook NBTC kan aan de slag met een plan voor de spreiding van het internationaal toerisme.  


Meer weten over de lobby van de sector in Den Haag? Lees dan hier meer over de werkwijze van RECRON.

Topics:Beleid
Trefwoorden: tweede kamer, beleid, rijksbeleid, toerisme, gastvrijheidssector

CELTH
 





||| Nieuws |||

27/03/24
Uitbreiding KLM-busdienst
Vanaf 31 maart wordt de KLM-busdienst Nijmegen – Arnhem - Schiphol uitgebreid met één extra dienst naar dagelijks twee omlopen.
27/03/24
My First Smartphone Festival krijgt waarschijnlijk vervolg
De eerste editie van My First Smartphone Festival bij Beeld & Geluid heeft afgelopen weekend ruim 2200 bezoekers getrokken. Verspreid over vier dagen, van donderdag tot en met zondag, leerden kinderen, hun ouders en docenten over hoe om te gaan met je allereerste telefoon.
27/03/24
Exclusief voor leden
Drie Van Goghs lang te zien in Rijksmuseum Amsterdam
Het Rijksmuseum krijgt drie extra troeven in handen, drie Van Goghs. Het museum is vaak een onderdeel voor de vele toeristen die naar Nederland komen. Zij willen vast ook graag die langdurige bruiklenen zien.
26/03/24
Booking.com stopt duurzaam reisprogramma na gesprek met ACM
Reiswebsite Booking.com heeft na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten het zogenoemde Travel Sustainable (voorheen: Duurzaam Reizen) programma offline te halen per 25 maart.
26/03/24
Reiziger wil directe vlucht
Luchtvaartreizigers hechten aan een rechtstreekse verbinding naar de eindbestemming. Het overgrote deel van alle vliegreizen kent dan ook geen overstap tijdens de reis. Bij vliegreizen van meer dan 6 uur biedt een overstap vaker een aantrekkelijk alternatief.
26/03/24
Zo krijgt het thema duurzaamheid voet aan de grond in de reisbranche
Steeds meer mensen raken overtuigd van het nut en de noodzaak van duurzaam leven. Met duurzaam wordt een leefstijl bedoeld die een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk achterlaat. In andere woorden: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de natuur zo min mogelijk te lijden heeft onder het gedrag van de mens?
25/03/24
Is het de moeite waard om te investeren in betrouwbare service voertuigen voor uw resort/park?
Als het gaat om het runnen van een resort of park, kan het belang van betrouwbaar transport niet genoeg benadrukt worden. Of het nu gaat om het vervoer van gasten over uitgestrekte gebieden of om de mobiliteit van het personeel voor verschillende taken, duurzame en goed onderhouden service voertuigen zijn essentieel voor een soepel verloop van uw faciliteit. Maar is het verstandig om te investeren in duurzame servicevoertuigen en hoe vaak moeten ze worden onderhouden?
25/03/24
Exclusief voor leden
Hotel Noordsee sluit zich aan bij Fletcher
Hotelketen ziet een wens in vervulling gaan met een hotel op Waddeneiland Ameland. Per 1 april zal bij Hotel Noordsee de vlag van Fletcher Hotels in top gaan.

||| Agenda |||

18/04/24
18/04/24 t/m 18-04-24: TRENDCONGRES 2024
Op donderdag 18 april 2024 organiseert NRIT samen met de opleidingen Tourism Management van de Neder...
14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...