Geplaatst op: 05-04-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Opening vernieuwd Scholtenpad Winterswijk

Opening vernieuwd Scholtenpad Winterswijk

Het 90 kilometer lange vernieuwde Scholtenpad in Winterswijk is geopend door gedeputeerde Peter Drenth (provincie Gelderland), wethouder Sylvia Fleuren (gemeente Winterswijk) en Henk Bulten (Achterhoek Toerisme). Zij ontvingen de 1e exemplaren van de nieuwe wandelgids van Wandelnet-directeur Ankie van Dijk.

Het Scholtenpad is een wandelroute die bij uitstek laat zie hoe mooi de Achterhoek is. Je wandelt door het coulisselandschap en langs oude scholtenboerderijen. Onderweg luister je naar een podcast met verhalen van kenners, waarmee de omgeving nóg meer tot leven komt. Dat past perfect in de doelstelling van de regio: recreatie en toerisme verbinden met verhalen uit de streek.

Belangrijk voor economie

Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor de Gelderse economie en voor ondernemers, zodat zij er een goede boterham aan kunnen verdienen. De Regio Achterhoek wil dé buitenrecreatieregio van Nederland zijn. Recreatieve routenetwerken, zoals wandelpaden en fietsroutes, zijn hiervoor heel belangrijk. Provincie Gelderland draagt bij aan verschillende routenetwerken in de provincie. Waaronder aan het recreatief routeprogramma van de regio Achterhoek. Ook Stichting Wandelnet ontvangt een bijdrage en heeft nu het Scholtenpad vernieuwd. Peter Drenth: "Dankzij Wandelnet en hun vele vrijwilligers die de route beheren en onderhouden, kan iedereen genieten van de pracht van ons landschap”.

Pad makkelijk in etappes te lopen

Het Scholtenpad is een streekpad door de Achterhoek met Winterswijk als middelpunt. Het pad heeft 5 kortere afstanden en daarnaast zijn er 6 dagwandelingen met lengtes tussen de 19 en 26 kilometer. Deze wandelingen gaan zoveel mogelijk over onverharde paden door de fraaie buurtschappen van Winterswijk.

Onderweg komen wandelaars op verschillende plekken QR-codes tegen die ze kunnen scannen. Dan openen inspirerende podcasts en video’s, waarin kenners uit het gebied hun verhaal vertellen. Zo krijgt u onder meer een inkijkje in het leven van het steenuiltje, de geschiedenis van de textielindustrie en de unieke vondsten in de steengroeve (een plek waar steen uit de grond wordt gehaald).

Trefwoorden: dagrecreatie, wandelen, gidsen, routes, gelderland

CELTH
 


||| Nieuws |||

24/05/24
Exclusief voor leden
Intensieve recreatie een van de problemen voor natuur Kennemerland-Zuid
De Ecologische Autoriteit heeft advies uitgebracht over de natuurdoelanalyse die de provincie Noord-Holland heeft opgesteld voor het Natura 2000-gebied Kennemerland-Zuid. De stikstofbelasting in dit gebied in Noord- en Zuid-Holland is te hoog. Ook het gebrek aan zandverstuivingen, intensieve recreatie en sterk verminderde konijnenbegrazing zijn een risico.
23/05/24
Vernieuwingen beursvloer Recreatie Vakbeurs 2024
Recreatie Vakbeurs onthult een aantal vernieuwingen voor de komende editie op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg. De horecastandhouders krijgen een betere plek en er komt een 'Recreatie Dorp'.
23/05/24
André Kuipers opent Mediterrane tuin in de Hortus Leiden
Op 22 mei opende ruimtevaarder André Kuipers de Mediterrane tuin van de Hortus botanicus Leiden door het planten van een vijg. Het is de eerste Mediterrane tuin bij een botanische tuin in Nederland.
23/05/24
Exclusief voor leden
Beleid: Noord-Holland zet gezonde leefomgeving voorop
De provincie Noord-Holland gaat gezonde leefomgeving volwaardiger meewegen in haar besluiten en beleid bij de inrichting van de ruimte in Noord-Holland. Of dat ook positief uitpakt voor recreatie is nog niet duidelijk maar de suggestie wordt gewekt.
22/05/24
Exclusief voor leden
Formatiestukken geven meer duidelijkheid over btw-verhoging
Rond de aanstaande btw-verhoging van het nieuwe voor diverse vrijetijdsdiensten was vooral veel onduidelijkheid. Na het vrijgeven van de onderliggende stukken is er iets meer duidelijkheid in afbakening van de getroffen sectoren en activiteiten. Vooral bij logies is toch nog veel onduidelijkheid, mede vanwege de grote diversiteit aan logiesaanbod.
22/05/24
Uitbreiding Hart van Limburg VVV-gidsenteams Roermond en Stevensweert
Negen nieuwe gezichten geïnstalleerd voor de rondleidingen in Roermond. Het gidsenteam bestaat nu uit 32 VVV-gidsen dat inzetbaar is voor wel 5 talen.
21/05/24
Texel tekent voor Wandelnetwerk Noord-Holland
Texel sluit zich aan bij het netwerk voor uitbreiding van Wandelnetwerk Noord-Holland met maar liefst 268 kilometer
17/05/24
Exclusief voor leden
Arcadia 2025 bouwt Oldenhove om tot mienskipshûs
Over precies een jaar wordt het startschot gegeven voor Arcadia 2025, een 100-daags cultureel programma in de provincie Fryslân. In deze tweede editie wordt de kerk Oldehove in Leeuwarden weer een centrum voor de gemeenschap van kunst, cultuur en vrijetijd.

||| Agenda |||

27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
11/06/24
11/06/24 t/m 11-06-24: Openhuis Posta7 - FEC & Retailtainment
Op dinsdag 11 juni organiseert Pleisureworld Openhuis bij FEC Posta7. Dat is dé hotspot ...
24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...