Geplaatst op: 05-06-2014
Auteur: Ton Vermeulen

Cave Experience

Cave Experience
Eens in je leven moet je toch een mergelgrot in Limburg bezocht hebben. Hoort een beetje in het rijtje Rijksmuseum, Drielandenpunt en de Dam. Meestal blijft het bij dat ene bezoek, want laten we eerlijk zijn na 5 minuten weet je het wel. Donkere gangen mergelsteen die worden verlicht door de lamp van de gids. Met een beetje geluk afgewisseld door een muurschildering van een plaatselijke kunstenaar. Het meest spannende wat je kan overkomen is dat je al dan niet bewust de groep kwijtraakt en verdwaalt. Maar zo'n avontuur gaat veel mensen dan weer net te ver.

Dat vonden ze bij BV Limburg ook. Deze coöperatie van bedrijven, overheid, instellingen en burgers wil op een duurzame manier met concrete culturele producten en projecten in de Limburgse samenleving investeren. Spectaculaire lichtprojecties in de Gemeentegrot van Valkenburg zijn schijnbaar concreet genoeg en op 7 juni is het dan zover, dan gaat de Cave Experience open voor het publiek. Ze noemen het zelf de 'The greatest show under earth' en de filmpjes beloven heel wat. Ook woorden schieten de initiatiefnemers niet tekort: " Op de wanden van de Gemeentegrot wordt vanaf zaterdag 7 juni 2014 de oudste kunst van de mensheid uit de IJstijd geprojecteerd. Kunstwerken van zo’n 30.000 jaar geleden komen letterlijk tot leven. Zien is beleven. De bezoeker ondergaat de kunstwerken die getoond worden op muziek, die spannende confrontaties aangaat met het beeld. Daarnaast wordt moderne kunst (figuratief, abstract, impressionisme, pointillisme en expressionisme) gecombineerd met grottenkunst. U wordt omringd door projecties op muren van 7 meter hoog alsof u zelf deel uitmaakt van de getoonde kunstwerken. Het samenspel van natuur en cultuur aangevuld met een verbeeldende verteltechniek vormt een uniek verhaal, een totaal nieuwe beleving in een oeroude omgeving. Het effect is verbluffend."

Ja, ja, ze weten ons wel lekker te maken in Zuid-Limburg. Kom op, in ganzenpas naar Valkenburg voor dit spektakel!

En ja, wat is er eigenlijk gebeurd met de gids met zijn trouwe gaslamp? Niet getreurd, die is gebleven. De rondleiding start met de gids die per trein of te voet meer vertelt over het ontstaan en de geschiedenis van de grot. Na deze rondleiding mag u vrij rondlopen in het Romeinse gedeelte, met een unieke structuur, alwaar met projecties, led-verlichting en muziek pre-historische en hedendaagse kunst tot leven komen. Hier alvast een voorproefje.


Topics:Leisure
Trefwoorden: limburg, attracties

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).