Geplaatst op: 05-06-2014
Auteur: Ton Vermeulen

Cave Experience

Cave Experience
Eens in je leven moet je toch een mergelgrot in Limburg bezocht hebben. Hoort een beetje in het rijtje Rijksmuseum, Drielandenpunt en de Dam. Meestal blijft het bij dat ene bezoek, want laten we eerlijk zijn na 5 minuten weet je het wel. Donkere gangen mergelsteen die worden verlicht door de lamp van de gids. Met een beetje geluk afgewisseld door een muurschildering van een plaatselijke kunstenaar. Het meest spannende wat je kan overkomen is dat je al dan niet bewust de groep kwijtraakt en verdwaalt. Maar zo'n avontuur gaat veel mensen dan weer net te ver.

Dat vonden ze bij BV Limburg ook. Deze coöperatie van bedrijven, overheid, instellingen en burgers wil op een duurzame manier met concrete culturele producten en projecten in de Limburgse samenleving investeren. Spectaculaire lichtprojecties in de Gemeentegrot van Valkenburg zijn schijnbaar concreet genoeg en op 7 juni is het dan zover, dan gaat de Cave Experience open voor het publiek. Ze noemen het zelf de 'The greatest show under earth' en de filmpjes beloven heel wat. Ook woorden schieten de initiatiefnemers niet tekort: " Op de wanden van de Gemeentegrot wordt vanaf zaterdag 7 juni 2014 de oudste kunst van de mensheid uit de IJstijd geprojecteerd. Kunstwerken van zo’n 30.000 jaar geleden komen letterlijk tot leven. Zien is beleven. De bezoeker ondergaat de kunstwerken die getoond worden op muziek, die spannende confrontaties aangaat met het beeld. Daarnaast wordt moderne kunst (figuratief, abstract, impressionisme, pointillisme en expressionisme) gecombineerd met grottenkunst. U wordt omringd door projecties op muren van 7 meter hoog alsof u zelf deel uitmaakt van de getoonde kunstwerken. Het samenspel van natuur en cultuur aangevuld met een verbeeldende verteltechniek vormt een uniek verhaal, een totaal nieuwe beleving in een oeroude omgeving. Het effect is verbluffend."

Ja, ja, ze weten ons wel lekker te maken in Zuid-Limburg. Kom op, in ganzenpas naar Valkenburg voor dit spektakel!

En ja, wat is er eigenlijk gebeurd met de gids met zijn trouwe gaslamp? Niet getreurd, die is gebleven. De rondleiding start met de gids die per trein of te voet meer vertelt over het ontstaan en de geschiedenis van de grot. Na deze rondleiding mag u vrij rondlopen in het Romeinse gedeelte, met een unieke structuur, alwaar met projecties, led-verlichting en muziek pre-historische en hedendaagse kunst tot leven komen. Hier alvast een voorproefje.


Topics:Leisure
Trefwoorden: limburg, attracties

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/11/24
Exclusief voor leden
Duitsland themaland Fiets en Wandelbeurs 2025
Duitsland is het themaland van de 20e editie van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht (14, 15 en 16 februari 2025).
08/11/24
Exclusief voor leden
Postillion Hotels wint it-award
Postillion Hotels heeft op woensdag 6 november de Cvent Excellence Award Europe gewonnen in de categorie Portfolio Powerhouse.
08/11/24
Inzicht in toeristisch-recreatief bezoek en draagkracht voor natuurgebieden
Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft onderzoek gedaan naar ecologische draagkracht van natuurgebieden in relatie tot bezoek.
08/11/24
Pompoenen Halloween Slagharen naar Wildlands
Attractie- en Vakantiepark Slagharen schonk honderden overgebleven pompoenen na Halloween aan Wildlands Adventure Zoo in Emmen.
08/11/24
Vakantieparken van grote economische betekenis voor de Veluwe
Het programma Vitale Vakantieparken heeft onderzoek laten doen naar de bijdrage van de vakantieparken aan de lokale en regionale economie op de Veluwe.
08/11/24
Kerststad Valkenburg opent weer haar deuren
Van 15 november 2024 tot 5 januari 2025 keert Kerstad Valkenburg terug voor een magische winterbeleving.
08/11/24
ENCI bij Maastricht wordt monument
In het zuiden van de stad Maastricht is een uniek stukje natuur met industrieel erfgoed te vinden: het ENCI-gebied. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente starten met procedures om deze industriële geschiedenis te beschermen.
08/11/24
Pilot met Biesboschvaantje om recreatieve voorzieningen te financieren
In 2025 start de gemeente Drimmelen een pilot met het Biesboschvaantje, een initiatief van Stichting Recreatief Drimmelen en lokale ondernemers. Het Biesboschvaantje is bedoeld voor gebruikers van de Biesbosch, die hiermee kunnen bijdragen aan het onderhoud en beheer van recreatieve voorzieningen.