Geplaatst op: 12-04-2014
Auteur: Ton Vermeulen

Het reisbureau overbodig?

Het reisbureau overbodig?

Geloof in je eigen initiatief is een absolute voorwaarde voor elke starter. Als je er zelf geen vertrouwen in hebt, wie dan wel? In dat licht bekeken is de kop ‘Nieuw online initiatief maakt reisbureau overbodig’ boven een persbericht niks vreemds. Het maakt de redactie van het NRIT Media Vrijetijdsplatform wel nieuwsgierig. Natuurlijk loopt het aantal boekingen via het traditionele reisbureau al jaren terug maar om nu te stellen dat één enkel initiatief het reisbureau overbodig maakt? Ik vraag het me af maar laat me graag door de initiatiefnemers van www.betterplaces.nl overtuigen.


‘Direct contact met een reisexpert ter plaatse voor een reis op maat’ gaan Saskia Griep, Ine Hustinx-Schaekers en Freek ten Broek enthousiast verder. En ook de volgende vraag raakt zeker een gevoelige snaar: ‘Waarom zou je nog naar een reisbureau gaan als je rechtstreeks advies kunt krijgen van iemand die woont in het land dat je wilt bezoeken?’ Helaas wordt de volgende constatering al wat minder: ‘Steeds meer reizigers stellen graag zelf via internet hun vakantie samen zonder tussenkomst van een reisagent of touroperator.’ Dat is natuurlijk niet waar. Hele volksstammen boeken nog steeds massaal pakketreizen naar een fijne zonbestemming. Vaak niet meer via het reisbureau maar gewoon direct via internet. De TUI’s van deze wereld varen er wel bij. Maar als je dan toch naar een meer bijzondere bestemming je reis zelf wilt organiseren is de volgende vraag van Saskia, Ine en Freek weer een heel terechte: ‘Maar waar haal je voldoende lokale kennis vandaan?’


Natuurlijk geen verrassing dat de nieuwe website www.betterplaces.nl dat allemaal piekfijn voor ons gaat regelen. Enthousiast gaan de initiatiefnemers verder: ‘Het nieuwe online initiatief Better Places biedt de ervaren reiziger de mogelijkheid om rechtstreeks in contact te komen met een reisexpert ter plaatse. Samen ontwerp je je droomreis. Door deze manier van boeken komt er bovendien meer geld op de bestemming terecht en betaal je een lagere prijs.’


Nu wordt het al weer wat beter. Ze brengen je rechtstreeks in contact met een lokale reisagent die samen met je een droomreis samenstelt. Een prima idee dat in deze digitale tijd met korte lijntjes goed kan werken. En fijn dat de lokale gemeenschap er een beetje beter van wordt. Saskia, Ine en Freek hebben de cursus enthousiast schrijven cum laude doorlopen: ‘Better Places biedt je de vrijheid om zelf je reis samen te stellen, helemaal afgestemd op je persoonlijke wensen. Heb je inspiratie nodig, dan vind je op de website een aantal voorbeeldreizen. Je kunt die ook combineren met bijzondere bouwstenen. Maar jij zelf bent aan zet: je kiest zelf je route, je hotelletjes, je activiteiten en de manier van transport. Hou je van een actieve reis, maak dan een trektocht of een tocht per mountainbike. Ben je toe aan een ontspannen vakantie, kies dan voor een verblijf in een bijzondere eco-lodge aan het strand. Reis je graag met je eigen huurauto of liever met de trein? Alles is mogelijk!’ En dat moet allemaal worden geregeld door Pelden in Bhutan, Freddy in Nicaragua of Son in Vietnam. Ze staan met foto’s en korte bio’s op de site.


Het boekingsproces loopt via drie stappen. In stap 1 kies je bestemming en bekijk de voorbeeldreizen, vervolgens ontwerp je in stap 2 je individuele reis samen met een lokale reisexpert en in stap drie boek je reis met garantie. Een korte analyse op de website leert me dat het met de eigen invulling op de voorbeeldreizen vooralsnog wat tegenvalt maar de website is schijnbaar nog niet helemaal klaar en veel hangt af van de interactie met de lokale agent waar op het formulier ruimte voor is gereserveerd. Tot zover krijgt Better Places van mij het voordeel van de twijfel.


Het is natuurlijk erg leuk dat je rechtstreeks in contact staat met de lokale expert in het land van je dromen maar een flinke som geld naar Verweggistan overmaken, is veel Nederlanders een brug te ver. Gelukkig hebben ook daar de initiatiefnemers van Better Places aan gedacht. Je maakt het geld gewoon over naar Better Places en als klap op de vuurpijl zijn ze ook nog aangesloten bij ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds. Wat kan er dan nog misgaan en waar zit het addertje onder het gras? Schijnbaar ook niet aan de bekende strijkstok. Better Places verdient € 15 per persoon en vraagt aan de plaatselijke reisagenten een commissie. Wel weer jammer dat die percentages niet op de website staan. Had in dit mooie transparante model goed gepast.


Rest de vraag hoe onderscheidend Better Places is ten opzichte van andere websites, of je echt reizen op maat kunt maken en hoe toegankelijk de lokale experts werkelijk zijn. De tijd zal dat leren. Maar of met dit initiatief het reisbureau overbodig zal worden, waag ik wel te betwijfelen. Een leuk initiatief is het zeker en ik wens ze alle succes van de wereldreis toe.



-----------------------------------------------------------------------------------------

Better Places is een initiatief van Saskia Griep, Ine Hustinx-Schaekers en Freek ten Broeke. Zij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken en zijn ervan overtuigd dat social travel de toekomst heeft.


Better Places is onderdeel van Riksja Travel, een jonge innovatieve reisorganisatie, opgezet door reizigers die individuele, verre reizen leuker en makkelijker wil maken, ervaringen wil delen en grenzen verleggen.


Better Places biedt reizen aan naar Zuid-Afrika, Thailand, Cambodja, Vietnam, Costa Rica, Indonesië, Bhutan, Peru, Ladakh en Mongolië.

Trefwoorden: reizen, vakanties, verre reizen, social travel, reisbureaus, touroperators

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/04/24
Exclusief voor leden
Voorjaar steeds interessanter voor campings
ABN AMRO ziet een sterk toegenomen populariteit voor kamperen in de meivakantie. De verwachting is dat het aantal overnachtingen op Nederlandse campings dit jaar naar een verdubbeling gaat ten opzichte van 2019. Waar komt die belangstelling vandaan?
25/04/24
Exclusief voor leden
Wat beoogt Venetië met de invoering van tickets voor dagtoeristen?
Vanaf vandaag moeten toeristen die Venetië voor een dagje willen bezoeken een toegangskaartje reserveren. De maatregel, die geldt op de drukste dagen van het jaar, is een proef om de overweldigende toestroom van toeristen te reguleren en de impact op de stad te beperken.
25/04/24
Schiphol verwacht grote drukte met meivakantie
Luchthaven Schiphol verwacht 10% meer reizigers in de meivakantie in vergelijking met vorig jaar. Het wordt daarmee drukker op de luchthaven dan normaal. Nieuwe en snellere securityscanners moeten reizigers sneller door de controles helpen.
24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.