Geplaatst op: 11-01-2024
Auteur: Menno Stokman

Navigeren door de wind van verandering

Navigeren door de wind van verandering

Op het moment van schrijven van deze column, hebben net de parlementsverkiezingen plaatsgevonden. Op de dag na de verkiezingen, in Breda University of Applied Sciences, een plek waar dagelijks veel studenten uit binnen- en buitenland samenkomen om te leren en ontmoeten, hing een ijzige sfeer. Ik had het gevoel dat er wat veranderd was. Onzekerheid hing in de lucht. De PVV is immers de partij van anti-immigratie, anti-Europese Unie en nationalistische sentimenten. De overwinning van de partij betekent een belangrijke verschuiving in de Nederlandse politiek. En wellicht veel meer.

De uitslag is bekend, maar wat gaat dit betekenen voor het land en voor delen van onze samenleving die zich buitengesloten voelen? Naarmate het politieke landschap evolueert, zijn de uitkomsten niet alleen van belang voor het bestuur van het land, maar ook voor sectoren die cruciaal zijn voor de kwaliteit van leven, zoals de gastvrijheidssector. De nadruk die door de verkiezingswinnaar wordt gelegd op nationalisme zal het gastvrije imago van Nederland nadelig beïnvloeden. Dat kan van invloed zijn op het internationale toerisme, bijvoorbeeld de zakelijke (congres)markt. Maar de impact gaat verder want wie gaat de niet gedekte plannen van de populisten betalen? Wordt dat gedaan door belastingen op vrijetijds- of sportaanbod te verhogen? En nog belangrijker, omdat populistische partijen sceptisch staan tegenover klimaatbeleid, roept de overwinning van de PVV zorgen op over de toekomst van het klimaatbeleid in Nederland. Zetten we weer stappen terug?

De impact van de verkiezingen gaat veel verder. De populistische agenda omvat vaak de wens om te bezuinigen op onderzoek en onderwijs, vanuit een scepsis tegenover kennisontwikkeling. Ook internationale samenwerking en de aanwezigheid van buitenlandse studenten aan de Nederlandse hogescholen en universiteiten kunnen in gevaar komen. Het standpunt van de PVV en NSC over het terugdringen van het aantal internationale studenten vormt een extra bedreiging voor het diverse en levendige onderzoek klimaat in Nederland. Sterker nog, het is een bedreiging voor het voortbestaan van opleidingen in het hoger onderwijs, ook voor opleidingen op het gebied van toerisme en hospitality. Studies die bij uitstek internationaal georiënteerd zijn, waarbij haar afzetmarkt de grootste economische sector wereldwijd is: het toerisme.

Nederlandse universiteiten, bekend om hun hoogwaardige onderwijs en multiculturele studentenpopulatie, kunnen voor uitdagingen komen te staan bij het behouden van hun internationale reputatie. De potentiële vermindering van de financiering voor onderzoeks- en academische programma’s zal de ontwikkeling van innovaties binnen de toeristische sector belemmeren.

De uitslag van de Nederlandse verkiezingen en de opkomst van de PVV brengen onzekerheid in verschillende aspecten van de Nederlandse samenleving. Terwijl het land door dit nieuwe politieke landschap navigeert, moeten belanghebbenden in de toeristische sector en kennisinstellingen zoals CELTH, de hogescholen en universiteiten de ontwikkelingen nauwlettend volgen en pleiten voor beleid dat internationale samenwerking, onderzoek & innovatie en duurzame praktijken ondersteunt.

De Nederlandse verkiezingen hebben een reeks veranderingen in gang gezet die hun weerklank zullen vinden in verschillende sectoren, waaronder het toerisme en het onderwijs. De samenwerking tussen overheidsinstanties, toerismeprofessionals en kennisinstellingen zal van cruciaal belang zijn om het land naar een duurzame en bloeiende toekomst te sturen, waarbij de charme en allure behouden blijft die Nederland tot een baken maken voor zowel toeristen als wetenschappers.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/07/24
Exclusief voor leden
Toerisme naar Parijs en de Olympische Spelen: Een kritische blik
Terwijl de Olympische Spelen in Parijs vanavondofficieel van start gaan, blijkt dat de stad te maken heeft met lege hotelkamers en een overvloed aan beschikbare tickets voor de wedstrijden. Wat is er aan de hand?
16/07/24
Volop initiatieven om overtoerisme juist wél aan te pakken
Er wordt wél professioneel gewerkt aan overtoerisme in de toeristische sector, zegt Anneke van Mispelaar van adviesbureau Bureau BUITEN. Er zijn volop initiatieven, waarbij beleidsmakers de omgeving, de bezoekers én de bewoners weer met elkaar in balans brengen.
15/07/24
Exclusief voor leden
Hoogste punt bereikt bouw Chimpanseevallei Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort heeft het hoogste punt in de bouw van de nieuwe Chimpanseevallei bereikt. Tot twaalf meter hoogte wordt de grootste netconstructie van het park met de hand vastgezet.
11/07/24
Exclusief voor leden
FNV ziet werkdruk te hoog worden op Schiphol
Na een jaar van relatieve rust over de drukte op Schiphol trekt vakbond FNV aan de bel voor de zomervakantie. Werknemers van Schiphol maken zich ernstige zorgen over de werkdruk, het ziekteverzuim en de veiligheidsrisico’s voor werknemers op Schiphol tijdens de aankomende zomerdrukte.
10/07/24
Op Texel fiets je over water
In het gebied Schettersweid op het Waddeneiland Texel is een nieuw drie meter breed fietspad aangelegd dat deels over het water van het natuurgebied gaat.
10/07/24
Advies: gebruik geen openbaar wifi netwerk
Recent is een Australische man gearresteerd nadat hij in een vliegtuig een nep wifinetwerk had opgezet om gegevens van medepassagiers te stelen. Dit bewijst dat mensen helaas zelfs tijdens hun vakantie moeten oppassen voor oplichters. Cindy Wubben van software maker Visma geeft advies aan reizigers.
09/07/24
Exclusief voor leden
Nederlanders meer naar buitenland op vakantie, koele vakantielanden in trek
Nederlanders gingen in 2023 meer naar het buitenland op vakantie. Vooral meer koele vakantielanden konden op een toenemende belangstelling van Nederlanders rekenen. De vakantiebestedingen groeiden fors.
08/07/24
Nederlandse vakantiegangers zoeken warmte op en mijden Parijs
Naar welke vakantielanden gaan Nederlanders dit jaar op zomervakantie en welke verschuivingen ziet TUI? Veel bekende landen en streken gaan aan top maar toch wel wat verrassingen.