Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 11-01-2024
Auteur: Menno Stokman

Navigeren door de wind van verandering

Navigeren door de wind van verandering

Op het moment van schrijven van deze column, hebben net de parlementsverkiezingen plaatsgevonden. Op de dag na de verkiezingen, in Breda University of Applied Sciences, een plek waar dagelijks veel studenten uit binnen- en buitenland samenkomen om te leren en ontmoeten, hing een ijzige sfeer. Ik had het gevoel dat er wat veranderd was. Onzekerheid hing in de lucht. De PVV is immers de partij van anti-immigratie, anti-Europese Unie en nationalistische sentimenten. De overwinning van de partij betekent een belangrijke verschuiving in de Nederlandse politiek. En wellicht veel meer.

De uitslag is bekend, maar wat gaat dit betekenen voor het land en voor delen van onze samenleving die zich buitengesloten voelen? Naarmate het politieke landschap evolueert, zijn de uitkomsten niet alleen van belang voor het bestuur van het land, maar ook voor sectoren die cruciaal zijn voor de kwaliteit van leven, zoals de gastvrijheidssector. De nadruk die door de verkiezingswinnaar wordt gelegd op nationalisme zal het gastvrije imago van Nederland nadelig beïnvloeden. Dat kan van invloed zijn op het internationale toerisme, bijvoorbeeld de zakelijke (congres)markt. Maar de impact gaat verder want wie gaat de niet gedekte plannen van de populisten betalen? Wordt dat gedaan door belastingen op vrijetijds- of sportaanbod te verhogen? En nog belangrijker, omdat populistische partijen sceptisch staan tegenover klimaatbeleid, roept de overwinning van de PVV zorgen op over de toekomst van het klimaatbeleid in Nederland. Zetten we weer stappen terug?

De impact van de verkiezingen gaat veel verder. De populistische agenda omvat vaak de wens om te bezuinigen op onderzoek en onderwijs, vanuit een scepsis tegenover kennisontwikkeling. Ook internationale samenwerking en de aanwezigheid van buitenlandse studenten aan de Nederlandse hogescholen en universiteiten kunnen in gevaar komen. Het standpunt van de PVV en NSC over het terugdringen van het aantal internationale studenten vormt een extra bedreiging voor het diverse en levendige onderzoek klimaat in Nederland. Sterker nog, het is een bedreiging voor het voortbestaan van opleidingen in het hoger onderwijs, ook voor opleidingen op het gebied van toerisme en hospitality. Studies die bij uitstek internationaal georiënteerd zijn, waarbij haar afzetmarkt de grootste economische sector wereldwijd is: het toerisme.

Nederlandse universiteiten, bekend om hun hoogwaardige onderwijs en multiculturele studentenpopulatie, kunnen voor uitdagingen komen te staan bij het behouden van hun internationale reputatie. De potentiële vermindering van de financiering voor onderzoeks- en academische programma’s zal de ontwikkeling van innovaties binnen de toeristische sector belemmeren.

De uitslag van de Nederlandse verkiezingen en de opkomst van de PVV brengen onzekerheid in verschillende aspecten van de Nederlandse samenleving. Terwijl het land door dit nieuwe politieke landschap navigeert, moeten belanghebbenden in de toeristische sector en kennisinstellingen zoals CELTH, de hogescholen en universiteiten de ontwikkelingen nauwlettend volgen en pleiten voor beleid dat internationale samenwerking, onderzoek & innovatie en duurzame praktijken ondersteunt.

De Nederlandse verkiezingen hebben een reeks veranderingen in gang gezet die hun weerklank zullen vinden in verschillende sectoren, waaronder het toerisme en het onderwijs. De samenwerking tussen overheidsinstanties, toerismeprofessionals en kennisinstellingen zal van cruciaal belang zijn om het land naar een duurzame en bloeiende toekomst te sturen, waarbij de charme en allure behouden blijft die Nederland tot een baken maken voor zowel toeristen als wetenschappers.

||| Nieuws |||

08/07/25
Exclusief voor leden
Minor Hotels sleutelt aan B2B platformen
Minor Hotels (560 hotels wereldwijd) zet een stap binnen de B2B-strategie met de lancering van Minor...
07/07/25
SVR vraagt om betaalbaar houden van kampeervakanties
Stichting Vrije Recreatie (SVR) meldt dat kampeervakanties té duur dreigen te worden voor de gast door stijgende toeristenbelasting in combinatie met stijgende kosten bij horeca en supermarkten.
04/07/25
Toeristische bestedingen in Zuid-Limburg stijgen naar recordhoogte
Zuid-Limburg heeft in 2023 een indrukwekkende groei doorgemaakt als toeristische bestemming. Uit onderzoek in opdracht van Visit Zuid-Limburg blijkt dat toeristen en recreanten samen maar liefst €1,59 miljard uitgaven in de regio. Deze groei onderstreept het belang van toerisme als economische motor voor de regio.
04/07/25
Waar genieten Nederlanders deze zomer van hun vakantie?
De zomervakantie staat voor de deur en veel Nederlanders maken zich op voor een welverdiende reis naar het buitenland. Volgens reisorganisatie TUI blijven Spanje, Griekenland en Turkije de populairste Europese vliegbestemmingen.
04/07/25
Air France-KLM wil meerderheidsbelang in SAS
Air France-KLM wil haar belang in het aandelenkapitaal van SAS verhogen van 19,9% naar 60,5% door de volledige overname van de aandelen van Castlelake en Lind Invest.
02/07/25
Exclusief voor leden
Versnelling gebruik AI
Van chatbots en sociale media campagnes tot en met werkprocessen in de horeca, AI is niet meer weg te denken uit de sector leisure. Het gebruik van AI maakt een versnelling mee in onze maatschappij.
27/06/25
Exclusief voor leden
Hoge prijzen zetten Nederlands kusttoerisme onder druk
De Nederlandse kust dreigt binnen- en buitenlandse toeristen kwijt te raken door oplopende prijzen. Een dagje strand kost al snel 100 euro. Dat zet de concurrentiepositie van de Nederlandse kustregio’s onder druk. De kust kan aantrekkelijk blijven als horecaondernemers inzetten op een betere prijs-kwaliteitverhouding. Dat stelt sectorspecialist Services & Leisure Sjuk Akkerman van ING.
26/06/25
VVKR ontvangt 500ste lid
De Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties (VVKR) verwelkomt met trots haar 500ste lid: Tuktuk Reis Sri Lanka.