Geplaatst op: 09-12-2020
Auteur: Harm IJben

Brood en betaald voetbal

Brood en betaald voetbal
Afbeelding van Comfreak via Pixabay

In een column eerder dit jaar nam ik u mee in mijn zienswijze op ‘het nieuwe normaal’. Ten tijde van het schrijven van die column leken we met zijn allen de weg omhoog weer gevonden te hebben. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en patiënten op de IC’s liepen sterk terug. Het kabinet besloot de teugels te laten vieren en langzaam maar zeker ontstond er bij vrijwel iedereen een gevoel dat het ergste wel achter de rug zou zijn. Vakanties werden weer geboekt, de restaurants en terrassen raakten weer beter bezet met in achtneming van de geldende Coronamaatregelen en we kregen zo met z’n allen letterlijk en figuurlijk weer wat kleur op de wangen.

In retroperspectief hebben we slechts kort kunnen genieten van die ogenschijnlijk gezamenlijk herwonnen vrijheid in een nu al bijzonder jaar, want zo zal 2020 toch voor altijd wel de boeken in gaan. Een jaar met helaas veel leed, onrust en onzekerheid. En het jaar is nog niet ten einde.

Inmiddels heeft de tweede Corona-golf ons bereikt, sterker nog, we zitten er middenin. Het kabinet heeft opnieuw strenge maatregelen afgekondigd en het land lijkt langzamerhand weer tot stilstand te komen, in ieder geval als het gaat om ‘eten en amusement’. De woorden ‘eten en amusement’ heb ik in deze bewust gekozen. Waarom zult u zeggen? Ik neem u even mee terug in de tijd, naar de periode van het Romeinse Rijk. De Romeinen beseften namelijk als geen ander dat ‘eten en amusement’ de dingen zijn waarmee je het volk tevreden houdt.

Voor het eten moet u naar de supermarkt, restaurants zijn immers gesloten. Of u kiest natuurlijk voor afhalen of bezorgen. Eigenlijk zijn er in die zin nog legio mogelijkheden om aan uw trekken te komen. Voor amusement ligt dat een stuk lastiger. Een bezoek aan een pretpark is nu weliswaar nog steeds mogelijk maar dan zonder zo’n vermaard broodje warme rookworst ter plaatse. U kunt nog een bezoek kunnen brengen aan "Luke’s Halloween drive thru” in Rijssen (een aanrader), maar heel veel andere mogelijkheden zijn er niet meer. Evenementen zijn immers nog steeds verboden (zowel legaal als illegaal) en ook een bezoek aan een theater of poppodium lijkt vrijwel uitgesloten.

Gelukkig, voor sommigen dan toch en dat geldt eerlijk gezegd ook voor ondergetekende, is er één bedrijfstak die een uitzonderingspositie inneemt, namelijk het betaald voetbal. Weliswaar is een bezoek aan een wedstrijd momenteel niet mogelijk, maar blijkbaar is de (Romeinse) amusementswaarde zo groot, dat het kabinet heeft besloten dat ten koste van (vrijwel) alles ‘de betaald voetbal bubbel’ in stand moet worden gehouden. De strijders uit de arena’s uit lang vervlogen tijden, spelen nu in het Abe Lenstra stadion en andere grotere en kleinere voetbaltempels. Tijden veranderen dus niet. Geef het volk brood en betaald voetbal!

Topics:Sport
Trefwoorden: corona, crisis, maatregelen, sport

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
18/03/24
Exclusief voor leden
VN stelt standaard vast om duurzaamheid van toerisme te meten
De Verenigde Naties hebben een een nieuwe wereldwijde standaard goedgekeurd om de duurzaamheid van toerisme te meten. Alle 193 leden hebben ingestemd het het zogenaamde Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (MST).
15/03/24
Exclusief voor leden
Alle aandelen Alpenpark Neuss over naar SnowWorld
Vandaag meldt SnowWorld dat het de resterende aandelen van Alpenpark Neuss (nabij Düsseldorf, Duitsland) heeft overgenomen.
15/03/24
Exclusief voor leden
Gelderland steunt fietsponten met maximaal half miljoen euro maar dat is niet genoeg
De provincie Gelderland gaat gemeenten voortaan voor 50% structureel ondersteunen bij het dekken van exploitatietekorten boven de 50.000 euro, met een maximum van 500.000 euro voor alle veren gezamenlijk per jaar. Dat is niet genoegd, meldt de Veerpontencoalitie.
15/03/24
Ontwikkeling ‘Knopen Lopen Zuid-Limburg' netwerk op volle toeren
De zestien gemeenten, de Provincie Limburg en Visit Zuid-Limburg zijn sinds 2017 bezig met de ontwikkeling van het nieuwe wandelnetwerk. Het nieuwe netwerk gaat gepaard met nieuwe knooppuntenpalen inclusief QR-codes waarmee de wandelaar extra informatie kan opvragen.
15/03/24
ZooParc Overloon bouwt verblijf voor nieuwe diersoort: nevelpanters
Eind maart start de bouw van het nieuwe verblijf in ZooParc Overloon voor de komst van nevelpanters. Het park wil bijdragen aan het opbouwen van een reservepopulatie van deze kwetsbare diersoort.
15/03/24
Visit Wadden roept op om drones thuis te laten bij bezoek aan Waddengebied
Uit recent onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat drones voor recreatief gebruik vogels kunnen storen. Daardoor worden hun overlevingskansen verkleind.
14/03/24
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen.
Nederlanders zijn dik tevreden over vakantieplatformen. De platformen scoren een gemiddelde NPS van +63. De Net Promoter Score is een maatstaf voor het meten van klanttevredenheid. Natuurhuisje heeft de hoogste NPS (+86) en Trivago de laagste (+44).