Geplaatst op: 22-10-2019
Auteur: Karin Stiksma

Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?

Pleasure for all; ook Amerikaanse toestanden in Nederland …?
Bron: Unsplash

Autistische Amerikaan klaagt Disney aan

De Tampabay Times kopt op 2 oktober jl. ‘Man with Autism who sued Disney theme park gets Feb. 18 trial date’. Disney in Florida had in 2014, vanwege misbruik, haar beleid voor gasten met beperkingen veranderd. Voor een gast met een autistische beperking was dat niet te verkroppen; het wijkt af van zijn standaard routine en structuur. Hij procedeert al 5 jaar …

www.tampabay.com


Willen wij in Nederland ook Amerikaanse toestanden …?

Disney is een leisure bedrijf dat inclusiviteit en toegankelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Dat zou ik ook wensen voor alle Nederlandse parken! In theorie zou het ook zo moeten zijn. Immers, in de wet Gelijke Behandeling op grond van handicap en ziekte (van kracht sinds juli 2017) staat dat ieder mens, ook diegenen met een beperking, recht heeft op toerisme en plezier (conform verklaring van VN 2016). Geven de Nederlandse parken daar in de praktijk invulling aan? Zijn we het open, vindingrijke én inclusieve land zoals de ministeries van BZ en EZ ‘The Netherlands’ voortaan willen profileren (Volkskrant dd 4-10-19)?


Goed voorbeeld doet volgen … wie volgt?

Op de IAAPA beurs in Parijs woonde ik een workshop bij over inclusiviteit in het park Gardaland uit Italië. Hun mantra is ‘Gardaland 4 All’ en hun sleutelwoorden zijn ‘Awareness, Hospitality and Accessibility’. Gardaland heeft een nieuwe balans gevonden; meer inclusief én tegelijkertijd voldoen aan veiligheids-, wet- en regelgeving. Heel bewust in die volgorde! Het leidt tot hogere klanttevredenheid van mensen met verstandelijke, lichamelijke en zintuigelijke beperking. En tot meer bezoekers en meer omzet! Ook de Italiaanse fabrikant Zamperla informeerde mij over hun ‘All-Access Program’ waarin zij bestaande attracties zoals The Swing, Magic bike en Tea Cup aanpast op mensen die in een rolstoel zitten. Hoe gaaf is dat!


Het zijn inspirerende voorbeelden die aansluiten op mijn droom ‘Pleasure for all’. Het Amerikaanse artikel illustreert voor mij dan ook vooral hoe complex het is om in te spelen op gasten met verschillende beperkingen. Uit mijn screening op inclusie van de websites van de deelnemers van de Club van Elf blijkt dat Nederlandse dagrecreatie-ondernemers inclusiviteit voornamelijkpraktischvertalen in fysieke toegankelijkheid. Slechts een aantal laat visie of ambitie zien op het vlak van inclusie of heeft oog voor niet-fysieke beperkingen. Zelden wordt toegankelijkheid al in de ontwerpfase van een nieuwe attractie meegenomen …! Een enkel park heeft een aangepaste attractie. In het leisure segment ‘musea’ valt mij op dat het Rijksmuseum en Van Gogh museum wél visie hebben op inclusiviteit en toegankelijkheid. En aangepaste activiteiten zoals: ‘Zintuigelijke Rondleiding’ en ‘Rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren’. Het kan dus wél!


Dus … wie volgt?!


Connecting leisure with social inclusion

Wilt u visie ontwikkelen op het gebied van inclusiviteit en toegankelijkheid en wilt u ook uw park meer toegankelijk maken maar weet u niet precies hoe? Joint Projects ontwikkelt nieuwe business concepten en een ‘All Access Programma’ voor een inclusief én toegankelijk attractie- of vakantiepark. Neem contact op met: Karin Stiksma: karin@jointprojects.nl, +31(0)6 19057019.

Trefwoorden: inclusief toerisme, attractieparken, musea, cultuur, toegankelijkheid, inclusiviteit

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

26/07/24
Exclusief voor leden
Toerisme naar Parijs en de Olympische Spelen: Een kritische blik
Terwijl de Olympische Spelen in Parijs vanavondofficieel van start gaan, blijkt dat de stad te maken heeft met lege hotelkamers en een overvloed aan beschikbare tickets voor de wedstrijden. Wat is er aan de hand?
26/07/24
Exclusief voor leden
Holistische Harmonie: Roompot Hillview Resort Grandvoir
Het gloednieuwe Roompot Hillview Resort Grandvoir is onlangs feestelijk geopend. Het resort ligt in de Belgische Ardennen in de omgeving van Libramont. Voor het ontwerp is een beroemde interieurarchitect in de arm genomen die een holistische benadering heeft gekozen.
26/07/24
Woest 17 uitgeroepen tot Beste Paviljoen van Nederland 2024
Het Zeeuwse paviljoen Woest 17 is op 25 juli uitgeroepen tot het Beste Paviljoen van Nederland 2024. Naast de hoofdprijs werden er ook prijzen uitgereikt in verschillende categorieën. Strandclub Horizon in Renesse werd uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer, Nederzandt in Zuid-Holland won de titel voor het Meest Duurzame Paviljoen en Oranje Buiten in Hoorn werd het Beste Zoetwaterpaviljoen van 2024.
25/07/24
Meer mensen verdrinken
In 2023 verdronken 98 Nederlanders, een stijging van 25 ten opzichte van het voorgaande jaar en iets boven het tienjarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het CBS. Sinds 2022 voeren verschillende organisaties een campagne om het aantal verdrinkingsgevallen te verminderen.
25/07/24
Twee nieuwe parken voor TopParken
TopParken is de verhuur gestart van vakantiehuizen op twee nieuwste locaties, Resort de Brabantse Kempen en Resort Lexmond. Beide parken zijn recentelijk toegevoegd aan het portfolio van de vakantieaanbieder.
24/07/24
Goed derde kwartaal voor easyJet
easyJet heeft een prima derde kwartaal, dat op 30 juni eindigde, achter de rug. Het aantal passagiers groeide met 8% en de winst met 16%. Het ging ook erg goed met easyJet Holidays dat het aantal passagiers met 33% zag groeien en de winst met zelfs 49%.
22/07/24
Nieuwe internationale mascotte voor EuroParcs
EuroParcs heeft een nieuwe internationale mascotte, Yuki, geïntroduceerd. De mascotte werd voor het eerst onthuld op EuroParcs Zuiderzee in Biddinghuizen. Yuki is een magisch wezen dat ontworpen is om plezier te brengen aan de gasten van EuroParcs op een speelse en educatieve manier.
22/07/24
Exclusief voor leden
Opleving in Nederlandse  hotelvastgoedmarkt
In de eerste helft van 2024 is er een duidelijke opleving van activiteit bij vastgoedbeleggers in Nederland, met een bijzondere focus op hotelvastgoed. Waar in het eerste halfjaar van 2023 slechts 42 miljoen euro in hotelvastgoed werd belegd, steeg dit beleggingsvolume in het afgelopen halfjaar naar maar liefst 250 miljoen euro.