Geplaatst op: 24-12-2015
Auteur: Hans Dominicus

We gooien het geld over de balk

We gooien het geld over de balk
Niets nieuws denkt u misschien. Maar dat betekent dat we er kennelijk aan gewend zijn. Als we geen oplossing weten, leggen we ons erbij neer. Niet dus! Rechte rug houden! Weliswaar komt dit tegenwoordig minder voor, maar het is toch nog een lovenswaardige eigenschap. Vroeger was het meer gemeengoed. Bij links en bij rechts. Van Kok tot Bolkestein.

We klagen dat er geen geld is, maar we stoppen het mogelijk in verkeerde zaken. In het vervangen van verkeersborden, zodat we ergens minuten sneller kunnen komen. In het bouwen van kolencentrales, terwijl we geen enkele internationale afspraak kunnen nakomen. Voor de natuur is niet voldoende geld. Toerisme moet de zorg redden en de landschapskampen worden weer een topper. Er gaat dus nogal wat veranderen…?

Gelukkig wijzigen de ideeën regelmatig, waardoor van goede én kwade zaken weinig terecht komt. Tijdens het recente congres Guests on Earth wezen een aantal vooraanstaande wetenschappers op de mogelijkheden die er wel zijn. Die niet meer geld hoeven te kosten als we het geld wat er is beter gestructureerd en in samenhang investeren. Samen, gericht op het gezamenlijk belang. Dan hoeven we ProRail en NS en de andere vervoerders niet meer samen te voegen, ze moeten alleen een gezamenlijk belang voor ogen hebben. Dat hoeven we geen 300 kilometer snelheid te maken op een stukje spoor van 50 kilometer. Dan is er nog geld voor natuurbehoud en daarmee behoud van recreatiemogelijkheden voor de bevolking.

Nog onvoldoende wordt de werkelijke waarde van de gastvrijheidssector ingezien. Die wordt dus ook niet meegewogen in de besluitvorming. Die ligt niet in eerste instantie in de bestedingen van bezoekers. Die ligt wel in het zorgen voor een prettige leefomgeving; die ligt wel in het creëren van geluksmomenten. Op hun beurt kunnen die aspecten weer zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor allerlei ondernemers en zzp’ers. De gastvrijheidssector kan een directe bijdrage leveren aan gezonder leven en daardoor maatschappelijke kosten verlagen. Of wijkverbetering helpen ondersteunen. Of winkelgebieden aantrekkelijk houden. Allemaal redenen om aan de gastvrijheidssector meer aandacht te schenken en de bredere effecten te benutten. Topsector-effecten zit hem niet altijd in geld, maar ook in maatschappelijke toegevoegde waarde.

Het is bijna kerst en we gaan een nieuw jaar in. Een moment voor goede voornemens. Een moment om het roer om te gooien en beter te letten op wat de effecten zijn van onze voornemens en plannen en hoe we dingen beter met elkaar kunnen verbinden. En dan een rechte rug houden en doorzetten. Zorgen dat onze inspanningen in toerisme en leisure gezamenlijk betere effecten teweeg brengen. Dan kunnen we met hetzelfde geld meer bereiken voor elkaar. Dat zal het verschil kunnen maken. Ik wens u prettige feestdagen en reken op uw rechte rug.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

02/07/20
Drenthe zoekt ambitieuze ondernemers voor Recreatie Excellentie Programma (REX)
Vitale Vakantieparken Drenthe start vanaf 1 juli 2020 met het Recreatie Excellentie Programma (REX). Het programma is gericht op ambitieuze ondernemers die met hun vakantiepark tot de (inter)nationale willen behoren.
02/07/20
Campagne laat Groningers eigen gebied (her)ontdekken
Om te laten zien dat Groningen van alles te bieden heeft voor een vakantie of het besteden van de vrijetijd in eigen omgeving, lanceert Marketing Groningen vrijdag 3 juli de zomercampagne ‘Gelukkig ben je in Groningen’.
02/07/20
KLM-ers als vrijwilligers aan de slag bij Aviodrome
Deze zomer gaan 10 KLM-ers bij Aviodrome in Lelystad aan de slag. Zo kunnen bezoekers hun vragen stellen aan echte stewardessen, piloten en andere vlieg-professionals.
02/07/20
MarketingOost partner van Kennisnetwerk Destinatie Nederland
MarketingOost wordt partner van Kennisnetwerk Destinatie Nederland. Daarmee treedt deze toonaangevende destinatiemarketing- en –managementorganisatie toe tot het landelijke DMO netwerk
02/07/20
Bezorger en sponsor voor Van Gogh Museum
Bezorgingsdienst DHL Express wordt voor de periode van drie jaar een sponsor van het Van Gogh Museum...
01/07/20
Exclusief voor leden
Rli: Internationale treinreizen kunnen met simpele middelen snel veel beter
Reizen met de internationale trein moet extra worden gestimuleerd. Daarvoor hoeft niet meteen nieuw spoor te worden aangelegd. Want er is op korte termijn veel te winnen met betere informatie, ticketverkoop en passagiersrechten. Ook kan bestaande spoorcapaciteit beter worden benut door intensieve internationale samenwerking.
01/07/20
Opnieuw Eurostar tussen Nederland en Londen
Eurostar zal vanaf donderdag 9 juli de treinverbinding tussen Nederland en Londen heropstarten.
01/07/20
Rush op kamperen bij locals
Het Nederlandse deelplatform Campspace ziet de vraag naar unieke kampeerplekken op privéterreinen van lokale hosts exploderen.