Geplaatst op: 24-12-2015
Auteur: Hans Dominicus

We gooien het geld over de balk

We gooien het geld over de balk
Niets nieuws denkt u misschien. Maar dat betekent dat we er kennelijk aan gewend zijn. Als we geen oplossing weten, leggen we ons erbij neer. Niet dus! Rechte rug houden! Weliswaar komt dit tegenwoordig minder voor, maar het is toch nog een lovenswaardige eigenschap. Vroeger was het meer gemeengoed. Bij links en bij rechts. Van Kok tot Bolkestein.

We klagen dat er geen geld is, maar we stoppen het mogelijk in verkeerde zaken. In het vervangen van verkeersborden, zodat we ergens minuten sneller kunnen komen. In het bouwen van kolencentrales, terwijl we geen enkele internationale afspraak kunnen nakomen. Voor de natuur is niet voldoende geld. Toerisme moet de zorg redden en de landschapskampen worden weer een topper. Er gaat dus nogal wat veranderen…?

Gelukkig wijzigen de ideeën regelmatig, waardoor van goede én kwade zaken weinig terecht komt. Tijdens het recente congres Guests on Earth wezen een aantal vooraanstaande wetenschappers op de mogelijkheden die er wel zijn. Die niet meer geld hoeven te kosten als we het geld wat er is beter gestructureerd en in samenhang investeren. Samen, gericht op het gezamenlijk belang. Dan hoeven we ProRail en NS en de andere vervoerders niet meer samen te voegen, ze moeten alleen een gezamenlijk belang voor ogen hebben. Dat hoeven we geen 300 kilometer snelheid te maken op een stukje spoor van 50 kilometer. Dan is er nog geld voor natuurbehoud en daarmee behoud van recreatiemogelijkheden voor de bevolking.

Nog onvoldoende wordt de werkelijke waarde van de gastvrijheidssector ingezien. Die wordt dus ook niet meegewogen in de besluitvorming. Die ligt niet in eerste instantie in de bestedingen van bezoekers. Die ligt wel in het zorgen voor een prettige leefomgeving; die ligt wel in het creëren van geluksmomenten. Op hun beurt kunnen die aspecten weer zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor allerlei ondernemers en zzp’ers. De gastvrijheidssector kan een directe bijdrage leveren aan gezonder leven en daardoor maatschappelijke kosten verlagen. Of wijkverbetering helpen ondersteunen. Of winkelgebieden aantrekkelijk houden. Allemaal redenen om aan de gastvrijheidssector meer aandacht te schenken en de bredere effecten te benutten. Topsector-effecten zit hem niet altijd in geld, maar ook in maatschappelijke toegevoegde waarde.

Het is bijna kerst en we gaan een nieuw jaar in. Een moment voor goede voornemens. Een moment om het roer om te gooien en beter te letten op wat de effecten zijn van onze voornemens en plannen en hoe we dingen beter met elkaar kunnen verbinden. En dan een rechte rug houden en doorzetten. Zorgen dat onze inspanningen in toerisme en leisure gezamenlijk betere effecten teweeg brengen. Dan kunnen we met hetzelfde geld meer bereiken voor elkaar. Dat zal het verschil kunnen maken. Ik wens u prettige feestdagen en reken op uw rechte rug.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

08/03/21
E-bike Xperience op 7 en 8 mei gaat niet door
De komende editie van E-bike Xperience op 7 en 8 mei in Jaarbeurs Utrecht gaat niet door vanwege de coronacrisis. De organisator van het e-bike-testevenement, Hicle Events, kijkt nu naar alternatieve data in februari 2022.
08/03/21
Exclusief voor leden
Museum Prinsenhof Delft lanceert De Delftse blik met themajaren
Op Internationale Vrouwendag 2021 start Museum Prinsenhof Delft een nieuw project: De Delftse blik. Met dit project gaat het museum samen met het publiek op zoek naar nieuwe verhalen over Willem van Oranje. Daarbij wordt gezocht naar verbindingen met verhalen in de stad Delft van vandaag.
08/03/21
ANVR: volg Brits voorbeeld en zet stip op de horizon voor reizen
Frank Oostdam, voorzitter ANVR: "Perspectief bieden als het gaat om wanneer 'we weer mogen', zoals ook gedaan is in het Verenigd Koninkrijk, is niet alleen belangrijk voor onze sector, maar voor iedere Nederlander die toch echt niet hoopt dat ook dit jaar zijn vakantie in het water valt. Nu is de Nederlander nog bereid om allerlei maatregelen te volgen, blijkt uit het onderzoek, maar hoe lang nog? Wij hameren echt op perspectief."
08/03/21
Al meer dan 15 recreatiebedrijven geholpen door revitaliseringsfonds
De recreatiebranche in de Noordkop van Noord-Holland weet het stimuleringsfonds Revitalisering Verblijfsrecreatie van De Kop Werkt! goed te vinden. Al 15 recreatieparken hebben van de regeling gebruikgemaakt.
08/03/21
Evenementenbranche komt met Nationaal Evenementenplan
Het Eventplatform en de Alliantie van Evenementenbouwers komt met een Nationaal Evenementenplan. In dat plan houden ze rekening met de nieuwste ontwikkelingen rondom vaccinatie, de lessen die uit de Fieldlabs kunnen worden getrokken en sneltesten deze zomer.
07/03/21
Exclusief voor leden
Hoge recreatiedruk op natuur leidt tot zorgen om het broedseizoen
Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Het leidt tot een aanpassing in de communicatie naar bezoekers.
05/03/21
Vakantiepark De Eikensingel is de beste
Vakantiepark De Eikensingel in het Gelderse Uddel is uitgeroepen tot ‘Beste vakantiepark van Nederland’. Droomparken werd uitgeroepen tot ‘Beste keten van Nederland’.
05/03/21
Amsterdamse Bos: asfalt eruit bomen erin
Voor Amsterdammers is het Amsterdamse Bos een belangrijk recreatiegebied. De gemeente maakt het bos ...