Geplaatst op: 17-08-2015
Auteur: Ton Vermeulen

Apeldoorn attractiehoofdstad van Nederland?

Apeldoorn attractiehoofdstad van Nederland?

Apeldoorn staat niet echt als attractiehoofdstad van Nederland bekend. Met die eer strijkt Noord-Brabant met onder meer de Efteling en de Beekse Bergen. Maar is dat wel terecht? Met de Apenheul, Julianatoren en Paleis Het Loo heeft Apeldoorn bekende en populaire troeven in handen. Hoe doen deze attracties het in een competitief speelveld en maken ze samen Apeldoorn tot attractiehoofdstad van Nederland?


Op uitnodiging van Hans van Leeuwen reis ik een dagje met hem mee en we raggen met een professionele blik in één dag door vier topattracties in het Apeldoornse want we beginnen bij kinderparadijs Malkenschoten. We besluiten de dag bij pannenkoekenrestaurant Panky Pancake in Voorst waar ze een compleet attractiepark in de achtertuin hebben staan. Eigenlijk attractie nummer vijf van de dag. Benieuwd hoe Hans van Leeuwen de dag heeft ervaren? Lees dan zijn blog op www.pleisureworld.nl


Kinderparadijs Malkenschoten – Hoe je een kinderboerderij kunt opplussen

Eerste stop is kinderparadijs Malkenschoten. In de weide omtrek van Apeldoorn wereldberoemd en terecht. Dit is de top van kinderboerderijen met fantastische speelvoorzieningen. Dat je hier entree moet betalen (in het hoogseizoen € 7,50) of beter nog een abonnement (€ 22,50) neemt, is meer dan logisch. De pret begint al direct achter de ingang waar een kinderverkeerspark met grote skelters is aangelegd. Tien minuten na de opening zijn alle skelters al bezet en dat bewijst het succes van deze attractie. Malkenschoten wordt beheerd door Accres die in de regio Apeldoorn en Almelo maar liefst 80 sport- en speelvoorzieningen namen de gemeenten exploiteert. Van 4 juli tot 30 augustus is het Superzomerfestival in Malkenschoten en wij vallen met onze neus in de spreekwoordelijke boter. In het hart van het park zijn enkele extra attracties (bungeetrampoline en visjes vangen) geplaatst die door onafhankelijke ondernemers worden geëxploiteerd. Kinderen mogen bovendien met de mascotte Binky op de foto die in het park nog een leuke show voor de kinderen geeft of kunnen bij de ingang worden geschminkt. Opvallend is de reinheid van het park. Waar dieren rondlopen, liggen natuurlijk uitwerpselen maar het personeel is doorlopend in de weer de wandelpaden schoon te spuiten. Leuke maar simpele attractie zijn ook de reuzen legoblokken, waar jong en oud samen naar hartenlust kan bouwen. Malkenschoten is zo groot dat er een elektrisch busje door het park rijdt. Opvallend zijn verder de waterfietsen en het spannende klauterparcours dat door zowel het bos als het water loopt. Dat populaire attracties niet duur en ingewikkeld hoeven te zijn, bewijst het doolhof van palen en planken. Wel eentje die je zelf kunt bouwen en aanpassen. Zijn er dan geen kritiekpunten? Natuurlijk. Rond de overigens prima op de doelgroep afgestemde horeca miste ik wel de trapauto's en driewielers voor de allerkleinsten. Verder getuigde de toevoeging dat er vanwege het Superzomerfestival zestig cent extra entree moest worden betaald van een ergerniswekkende kruideniersmentaliteit. Daarnaast is het concept vanwege het ontbreken van slechtweervoorzieningen voor een ondernemer slecht te exploiteren. Maar al met al is Malkenschoten een prima speelparadijs en voor veel gemeenten een voorbeeld hoe je een kinderboerderij kunt opplussen tot een prachtige speelvoorziening die zichzelf grotendeels bedruipt en waar je mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een prima baan kunt bezorgen.


Top

Tip

Concept kinderboerderij plus

Trapauto’s en driewielers ontbreken

Superzomerfestival

Communiceer één prijs zonder toeslagenPaleis het Loo – Paleistuin kan internationale concurrentie aan

Tweede stop was meer cultureel van aard en het publiek veranderde op slag naar meer middelbare leeftijd en grijze duif. Wel een paar goede wandelschoenen meenemen want de afstanden op Het Loo zijn aanzienlijk. Publiekstrekker was wel de tentoonstelling over Sissie waar apart voor moest worden betaald. Omdat het park deels openbaar toegankelijk is, is het entreeregime bijzonder. In het moderne entreegebouw dat los van de historische gebouwen staat, koop je een kaartje dat je pas ruim een kilometer verder bij de ingang van het paleis moet tonen. Daar krijg je dan weer een muntje om middels een tourniquet verderop de Sissie-tentoonstelling te kunnen betreden. De stallen met een uitgebreide collectie rollend materieel van de koninklijke familie zijn gratis te bezoeken en indrukwekkend. Natuurlijk is het voor de oude generatie leuk om door het paleis te dwalen en bijvoorbeeld de werkkamer van Koningin Wilhelmina te zien maar het spektakelstuk is toch wel de onlangs geheel gerenoveerde paleistuin. Een prachtige barokke Hollandse tuin met schitterende fonteinen die de concurrentie met Versailles makkelijk aankan. Ook een complimentje voor Albron die een prima en stijlvolle catering weg weet te zetten met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Verder viel mooie en goede bewegwijzering op en de prima toelichtende teksten bij de museumstukken. Kritiekpuntje zit wel in de communicatie. Op Het Loo is zoveel moois te ontdekken waardoor op zowel de website en in de gedrukte media de echte pareltjes niet meer boven het maaiveld uitkomen.


Top

Tip

Kwaliteit en bediening horeca

Breng meer focus in communicatie

Paleistuinen

Golfkarretje voor minder validenJulianatoren – Waanzinnig veel attracties in een compact attractiepark

Onze volgende stop was attractiepark Julianatoren. Ik denk eerlijk gezegd het meest compacte attractiepark ter wereld. Attracties naast, over en onder elkaar. Geen centimeter is onbenut gebleven. Heb je een hekel aan ver lopen, kom dan naar Julianatoren! Je komt ogen en oren tekort in het bombardement aan indrukken kleuren. Opvallend zijn de vele middelgrote attracties. Hier geen superachtbaan maar heel veel leuke attracties voor met name kinderen tot 12 jaar. Opvallend is dat samen met de ouders of grootouders spelen en plezier maken hier centraal staat. Volwassenen kunnen gewoon meeglijden van de familieglijbaan of mee in de monorail. Waar veel attractieparken door scholieren worden gerund zie je hier opvallend veel ouderen die de attracties bedienen. Ook de horeca is bij Julianatoren leuk aangekleed, een hamburger koop je in de paddenstoel en in het kaasblok een slush, ijsje of popcorn. Waar in het eerste deel van het park de kleuren en de vele attracties je tegemoet spatten, in het achtergelegen bos een veel rustiger atmosfeer. Wel veel picknicktafels en voor elke school een eigen verkleed- en opbergkist. In Julianatoren veel attracties waar de kinderen zelf actief aan de slag kunnen. Je ziet dat het park organisch is gegroeid en daardoor erg vol staat en snel druk aandoet. Daardoor zie je veel stijlen door elkaar heen. Of we dat erg moeten vinden, is nog maar de vraag. Het is verfrissend eens niet in een 'concept' te moeten lopen. Bovendien zijn kleine kinderen erg gericht op primaire kleuren en die zijn er in overvloed. Kritiekpunten. Zeker. Het zelfbedieningsrestaurant is niet als zodanig van buiten te herkennen. Zelfs de woorden 'restaurant' ontbreken op de gevel. Vandaar dat het er een oase van rust was in een overigens grijze kantine-achtige uitstraling. Hier is nog wel wat werk aan de winkel. Ook de parkshop is op zijn zachts gezegd bijzonder. Geen walkthrough maar een etalage waar je de collectie kunt zien met een loket waar je spulletjes kunt kopen. Vast erg goed tegen winkeldiefstal maar ik had een Oostblok déjà vu. Complimenten dan weer voor de prinses die bij de uitgang van elk kindje persoonlijk afscheid neemt. Top! Ook de eigen kleurrijke pendelbussen vanaf het grote transferium zijn prima geregeld.


Top

Tip

Compact park met super personeel

Zelfbedieningsrestaurant verdient een kleurrijke uitstraling

Verkleed- en opbergkisten voor schoolreisjes

Maak een moderne parkshopApelheul – Uitgekiende en passende horeca scoort

En we raggen door naar de Apenheul. Zij delen het toegangspad met stadspark Berg en Bos. Na een mooie wandeling door het park kom je pas bij de entree. Intussen hebben we op grote borden al kennis gemaakt met de huisregels. Dat is ook wel nodig want in Apelheul lopen veel apen los tussen het publiek. Wel jammer dat op cruciale punten de bewegwijzering ontbreekt en af en toe de twijfel of je nog op het goede pad zit, toeslaat. Razendslim is de pizzaservice van het park. Niet om daar op te eten maar om mee naar huis te nemen. Horeca hebben ze bij de Apelheul trouwens prima begrepen. In de diverse horecapunten wordt goed gegeten. Wel jammer dat we een ober minutenlang over het terras zien zoeken naar de hongerige magen voor zijn spaghetti. Dat is tegenwoordig wel anders op te lossen. Dat loslopende apen niet schromen om in de tassen van bezoekers eten te roven, weten ze bij de Apenheul maar al te goed. Daarom kunnen de bezoekers hun tas in een aapvrije tas verpakken. Wie het enorme bord en reuzenbalie na de ingang heeft gemist wordt bij de eerste aapzone nog eens door een medewerker daarop geattendeerd en krijgt alsnog een aapvrije tas verstrekt. Opvallend is het vele personeel dat in Apelheul de bezoekers te woord staat en de hoeveelheid shows. Wij kwamen er in het uurtje dat we door het park sprintten al twee tegen. Voor kinderen is er een apenspeurtocht. Waar we bij Julianatoren een eenheid in vormgeving niet konden ontdekken, is dat bij Apenheul wel anders. Overal mooie grote borden in eenzelfde stijl en een 'zo zie je alles route' die overal wordt aangegeven. In de gestileerde plattegronden kun je steeds zien waar je op de route zit. Wel jammer dat op veel borden de tekst is weggesleten door de vele vingers van bezoekers die zich willen oriënteren. Wat ze ook slim doen bij Apenheul is dat je je dagkaart ter plekke tegen bijbetaling kunt omruilen voor een seizoenskaart. Zo maak je van incidentele bezoekers trouwe klanten. In het park zijn bijna uitsluitend natuurlijke materialen verwerkt en dat het park ook natuurprojecten in andere landen steunt, kan je niet ontgaan. Aan het eind van de route nog een nostalgische dierendraaimolen voor de kinderen zodat je met een hoogtepunt naar huis mag. Pizza, ijsje en apenknuffel mogen mee naar huis.


Top

Tip

Bewegwijzering en routing

Maak van obers geen spoorzoekers

Shows en personeel

Onderhoud van de bebording verdient aandachtPanky Pancake – Klaar voor de uitrol over Nederland

Verrassing van de dag was Panky Pancake in Voorst op een klein kwartiertje rijden van Apeldoorn. Een pannenkoekenrestaurant met een heus attractiepark in de achtertuin. Krijg je er met je pannenkoek gratis bij. Onvoorstelbaar! Een mini-reuzenrad, draaiende koffiekopjes, piratenbootjes, een springkasteel, draaimolen, zweefmolen, allemaal prachtig en kleurrijk uitgevoerd. Ook hier is het hele restaurant fantastisch gethematiseerd en loopt het personeel in kleurrijke kleding. Wie een pannenkoekenrestaurant heeft en toe is aan een nieuwe uitdaging moet hier zeker gaan kijken. Wat ons betreft is Panky Pancake klaar voor een franchiseformule. De pannenkoeken waren overigens prima tegen een sterk concurrerende prijs.


Top

Tip

Attractiepark in de achtertuin

Rol morgen een franchiseformule uit

PannenkoekenIs Apeldoorn de attractiehoofdstad van Nederland?

Rest de vraag of Apeldoorn de attractiehoofdstad van Nederland is. Eigenlijk net niet. Ze missen een attractiepark in de Europese top dat ook tieners aanspreekt. Nu is het aanbod iets te veel op basisschoolkinderen gericht. In dat segment doen Julianatoren, Malkenschoten en Apenheul het erg goed. In de basis niks meer aan doen. Paleis Het Loo is als nationaal erfgoed natuurlijk een topattractie.


En de winnaar is….

Tot besluit hebben we beiden de vijf attracties van de dag gewaardeerd:


De top vijf van Hans van Leeuwen:
1e plaats: Paleis Het Loo 8.7
2e plaats: Apenheul 8.5
3e plaats: Julianatoren 8.1
4e plaats: Panky Pancake 7.9
5e plaats: Kinderparadijs Malkenschoten 7.5

De top vijf van Ton Vermeulen:
1e plaats: Paleis Het Loo 8.5
2e plaats: Apenheul 8.0
3e plaats: Panky Pancake 7.5
4e plaats: Kinderparadijs Malkenschoten 7.5
5e plaats: Julianatoren 7.0

Trefwoorden: attracties, musea, erfgoed, gelderland, veluwe, apeldoorn

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

12/04/21
Klompenpad Rekken open
Op de grens van Gelderland met Duitsland is vanaf zaterdag 10 april het nieuwe Klompenpad bij Rekken open voor wandelaars. Het Reckense Markepad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Rekken. Wandelen door een beekdal, hoogveen, leemgaten en de voormalige Kolonie. Klompen aan, rugzak op en gaan! Vanwege de coronamaatregelen is er helaas geen feestelijke opening.
12/04/21
Exclusief voor leden
Oasis verandert merknaam
Oasis Parcs gaat verder onder de naam Oasis Premium Resorts. De nieuwe naam sluit beter aan bij het portfolio van uitsluitend luxe resorts met 4- en 5-sterren hotelfaciliteiten.
12/04/21
Exclusief voor leden
Zwarte Cross Sneakers razendsnel uitverkocht
Een festival kan niet worden gehouden maar sommige merken onder de festivals zijn zo sterk dat nieuwe bijproducten goed verkopen. Op 28 maart jongstleden presenteerde de organisatie achter festival de Zwarte Cross, Feestfabriek Alles Komt Goed BV en Kops Schoenen hun nieuwe sneakermerk ‘Zwarte Cross Sneakers’. Na 2 uur waren de 500 paar schoenen uitverkocht.
12/04/21
Keukenhof geniet van drie dagen lang publiek
Keukenhof mocht afgelopen vrijdag, zaterdag en zondag beperkt open binnen het programma Testen voor ...
12/04/21
Ode aan het landschap en relatie Stelling van Amsterdam
Dit jaar besteden de regio's veel tijd aan het thema 'Ode aan ons landschap'. Gedeputeerde van Noord-Holland en bestuurder bij de Stelling van Amsterdam Zita Pels vertelt via een video hoe de relatie tussen landschap en de unieke Stelling van Amsterdam is. Dit UNESCO Werelderfgoed is niet alleen een serie forten en verdedigingswerken. Deze werkt samen met het landschap.
09/04/21
Exclusief voor leden
Rotterdam en Den Haag willen samen start Tour de France binnenhalen
Rotterdam en Den Haag trekken samen op om de Grand Départ van de Tour de France in 2024 of 2025 naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag te halen. De ambitie is om de proloog van de Tour in Rotterdam te laten verrijden, gevolgd door een etappe met start in Rotterdam en aankomst in Den Haag.
09/04/21
Vrijetijdssector heeft 4,2 miljard euro aan ondersteuning ontvangen
In 2020 hebben Nederlandse bedrijven in totaal 17,6 miljard euro ontvangen ter compensatie voor loonkosten en vaste lasten tijdens de coronacrisis. Het meeste geld, 15 miljard euro, werd uitgegeven aan loonkostensteun. De meeste steun ging naar de handel en de horeca. In totaal heeft de vrijetijdssector voor 4,2 miljard euro aan ondersteuning ten gevolge van de pandemie aangevraagd.
09/04/21
Willem Bijleveld in raad van toezicht Mondriaan Fonds
Willem Bijleveld is sinds 1 april 2021 lid van de raad van toezicht van het Mondriaan Fonds. Bijleveld heeft naast bestuurlijke en toezichthoudende ervaring, grote kennis van actuele ontwikkelingen binnen het erfgoedveld in Nederland. Bijleveld was tot zijn pensioendatum in 2018 directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.