Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 18-03-2021
Auteur: Thijs Vossen

Ken jij al een recreatief boetiek park?

Ken jij al een recreatief boetiek park?

In deze blog aandacht voor een nieuwe nichemarkt die we zien in de verblijfsrecreatie en die in de branding naar de gast voor een nieuw onderscheidend merk zou kunnen zorgen. We zien dit als een mooie tegenhanger van veel grootschalige ontwikkelingen in de verblijfsrecreatie.

Boetiek of boutique hotel?

We werden geïnspireerd door de term boetiek in de hotellerie. Een boetiek hotel is een populaire term voor een hotel dat een luxueuze, eigenzinnige maar ook intieme sfeer heeft en vaak niet behoort tot een hotelketen. Vaak spelt men ook 'boutique hotel'. Boetiek hotels worden gekenmerkt door een eigen, persoonlijke stijl en accommodatie. Ze ontstonden in de jaren tachtig in steden als Londen, New York en San Francisco. De hotels zijn vaak kleiner dan gemiddelde ketenhotels en hebben drie tot honderd kamers.

Het boetiek recreatie park

Als herkenbaar merk zien we dit nog niet in de markt, terwijl hier wel een kans ligt. Het boetiek recreatie park zou dus gezien kunnen worden als een tegenreactie tot de schaalvergroting en ketenvorming die we momenteel zien bij de transformatie van sommige campings en oude bungalowparken. We zien er ook een kans: steeds meer consumenten zijn ook bereid fors te betalen voor verblijf met een gethematiseerd concept en een hoge belevingswaarde op een kleiner park. (we denken hierbij aan de inzichtzoekers of de stijlzoeker uit de leefstijlvinder)

Kenmerken boetiek recreatie park

Natuurlijk is elke standaard discutabel, maar we durven het wel aan om als trendsetter een set aan criteria te formuleren dat gebruikt kan worden voor de branding van een boetiek recreatie park.

  • Het park behoort niet tot een keten;
  • het park is eigendom van een eigenaar die tijdens het verblijf aanspreekbaar is;
  • het is een kleinschalig park (tot maximaal 40 verhuureenheden);
  • de verhuureenheden zijn unieke bouwsels en architectonisch verrassend;
  • het park past bij de identiteit van het gebied waar het ligt;
  • het park is economisch ingebed in de regio (men koopt lokaal indien mogelijk);
  • we zien er een bijzonder hoog niveau en service;
  • er wordt optimaal ingezet op beleving, maar bovenal betekenis.

Waarom voegen we hier ook ‘betekenis’ aan toe?

We voegen ‘betekenis ‘ toe als criterium omdat het gezien wordt als een trend die we juist vaak missen bij veel parken. We denken dat de boetiek hotels en parken zich juist op dit onderdeel zeer goed laten onderscheiden. De betekeniseconomie is een maatschappelijke ontwikkeling waarbij de menselijke behoefte aan zingeving en betekenisvol handelen steeds meer het menselijk gedrag bepaalt. In de betekeniseconomie zoeken we steeds de balans tussen wat goed is voor ons als persoon en wat goed is voor het grote geheel en het algemeen belang dient. Economische afwegingen zijn daarbij belangrijk, maar niet allesbepalend zoals nu vaak het geval is.

Branding of merk

De brand of merk van een boetiek hotel zou volgens ons dus ook te kopiëren zijn naar kleinschalige chaletparken of bungalowparken die zich richten op specifieke doelgroepen die niet op zoek zijn naar eenheidsworst. Dat gaat echter niet vanzelf, daarom vertellen we je eerst iets over branding.

Hoe geef je nu de branding weer voor je park als hier een kans ligt?

Branding bestaan al sinds mensenheugenis. Het woord brand (lees brandmerk) komt oorspronkelijk van het Oud Noorse woord brandr, wat ‘branden’ betekent. Het brandmerken van vee wat Noorse veehouders toen deden, is een manier om het vee eenvoudig te identificeren en te onderscheiden. Vandaag de dag vormen identificeren en onderscheiden nog steeds de kern van branding, maar de definitie is in de loop der jaren wel steeds veelomvattender geworden. Het woord ‘brand’ is uitgegroeid tot een verzamelnaam voor alle merkelementen. Naast dat ene ‘brandmerk’ gebruiken we nu ook kleuren, texturen, geuren en geluiden om producten of diensten te identificeren, te differentiëren en te herkennen. Het gaat verder: ook woorden, zinnen, gedragingen en rituelen die terugkomen in verschillende ‘touchpoints’ zijn onderdeel geworden van het branding proces.

Derhalve is een brand of een merk anno nu veel meer een verzameling van alle expressies waarmee een entiteit (persoon, organisatie, bedrijf, stad, product, land, et cetera) zich herkenbaar maakt.

Wij dagen uit

Wij dagen als bureau kleinschalige parken uit om samen met ons nadere invulling te geven aan het concept boetiek recreatie park. Wellicht is het wel een idee een samenwerkingsverband op te zetten om samen de markt op te gaan. Vraag is er genoeg, wie vult samen met ons het aanbod in?

Wil je dat we meedenken over de conceptuele invulling of optimale branding van jouw recreatiebedrijf dan horen we het graag. Ideeën hebben we genoeg.

Trefwoorden: verblijfsrecreatie, vakantieparken, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, innovatie, kleinschalig

||| Nieuws |||

23/05/25
Wat leverde de campagne ‘Noord-Brabant. Dichterbij jou’ op?
Brabant Partners heeft drie jaar lang intensief campagne gevoerd in Nederland en de grensstreken van België en Duitsland, inspelend op de korte reisafstand: ‘Noord-Brabant. Dichterbij jou’. Wat heeft dat opgeleverd?
23/05/25
Wandelnet lanceert Nabijheidsanalysetool
Wandelnet heeft samen met Movares voor heel Nederland per wijk in beeld gebracht wat de looptijd (in minuten) is tot groen, blauw en wandelroutes. De zogenaamde Nabijheidsanalysetool.
23/05/25
Exclusief voor leden
Toerisme- en reissector roept Europarlementariërs op tot evenwichtige herziening van de Richtlijn Pakketreizen
Europese toerisme- en reissector verwelkomt de inspanningen van het Europees Parlement om de Richtlijn Pakketreizen (PTD) te herzien maar maakt zich wel zorgen over uitwerking daarvan.
23/05/25
Gemeenteraad Zaanstad stemt in met entree voor toeristen Zaanse Schans, toegang blijft gratis voor Zaankanters
De gemeenteraad van Zaanstad heeft ingestemd met het voorstel van het college van B&W om vanaf toeristenseizoen 2026 een verplichte entree in te voeren voor toeristen die de Zaanse Schans bezoeken. De maatregel is bedoeld om broodnodige investeringen in het erfgoed, de veiligheid en de leefbaarheid van het gebied mogelijk te maken.
23/05/25
Exclusief voor leden
Toeristische sector heeft grote impact op Nederlandse economie, werkgelegenheid en leefomgeving
De reis- en toerismesector van Nederland bevindt zich op een opmerkelijk groeipad en zal dit jaar naar verwachting volledig herstellen van de pandemie. Dat voorspelt de World Travel & Tourism Council (WTTC). Positief is dat veel inkomsten vanuit binnenlands toerisme komen en de sector veel banen creëert. Negatief is de hoge uitstoot en het gebruik van veel fossiele brandstoffen. Ook draagt de sector veel bij aan de overheidsfinanciën.
23/05/25
Brabant lanceert grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux
Brabant heeft het grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux gelanceerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de kloostertuin Hof van Lof in Megen werd het kloosterfietsboekje gepresenteerd, met 25 nieuwe fietsroutes langs vijftig kloosters. De routes beslaan ruim 700 kilometer en vormen een uitbreiding op het bestaande Brabants Kloosterpad voor wandelaars.
22/05/25
easyJet blikt terug en gaat positief de zomer in
Luchtvaartmaatschappij easyJet verwacht een winstgroei voor het volledige boekjaar 2025. Dit is mede te danken aan een lichte verbetering van de resultaten in de winter en een toenemende vraag naar vluchten en vakanties in de komende zomer. easyJet Holidays gaat naar verwachting sterk groeien.
22/05/25
Geerte Udo nieuwe voorzitter Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme
Geerte Udo is per 1 augustus benoemd tot onafhankelijk voorzitter van de Landelijke Raad voor Recreatie en Toerisme (LRRT). Udo brengt ruime ervaring mee uit het publiek-private domein, onder meer als voormalig directeur-bestuurder van amsterdam&partners.