Geplaatst op: 06-03-2013
Auteur: Hans Ligtermoet

Zelfregulering en de evenementensector

Zelfregulering en de evenementensector
In deze tijd van bezuinigingen probeert de overheid steeds meer onderwerpen neer te leggen bij de sector. Op zich is dit een goed idee als het gaat om kwaliteit en veiligheid. Wetgeving vraagt om inspecties en toezicht, en dat kost aan beide zijden veel tijd en geld. Wie kan het nu beter weten dan de sector zelf? Aan de kant van de ondernemer kost zelfregulering ook geld, maar toch geniet dit wel de voorkeur. Immers, de kwaliteitsbeoordeling wordt door deskundigen uitgevoerd die door de sector zelf zijn gebrieft. Dit betekent overigens niet dat de slager zijn eigen vlees keurt. De kwaliteitsbeoordeling wordt gecertificeerd door erkende instanties. Het nadeel van zelfregulering is dat brancheafspraken onvoldoende bekend zijn bij ambtenaren en politici. Zo komt er bijvoorbeeld toch nog een milieu-inspectie als het desbetreffende bedrijf in het bezit is van het keurmerk Green Key. Toch is er wel behoefte aan regelgeving en wetgeving. Het gaat alleen om de juiste wetgeving: wetgeving die kaderstellend moet zijn en met een duidelijke visie. Nog steeds worden we geplaagd door initiatieven van politici die een probleem constateren, een oplossing aandragen, maar onvoldoende de gevolgen inzichtelijk hebben. Dat kan dan gaan om de praktische uitvoerbaarheid, maar ook om de financiële gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de Wet Bibob voor evenementen. Zowel wetgeving als zelfregulering is wat mij betreft van groot belang. Ook het vertrouwen van twee kanten speelt hierin een essentiële rol. Voor 2013 hoop ik dan ook dat we daarin slagen.
Trefwoorden: Evenementen, zelfregulering

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

05/08/20
Stelling van Amsterdam maakt zich klaar voor Fort & Vrij
Van zaterdag 5 t/m zondag 13 september is Fort & Vrij!, met op 12 en 13 september ook het Open Monumenten Weekend. Het thema van Fort & Vrij! is dit jaar ‘Voel je vrij’.
02/08/20
Boijmans en Ahoy maken drive-thru museum
Combineer een vanwege verbouwing gesloten museum en leegstaande tentoonstellingshallen en je hebt een drive-thu museum. In Rotterdam hebben museum Boijmans van Beuningen en Ahoy dat gerealiseerd.
21/07/20
Floriade Preview opent deuren
Twee jaar voordat Floriade Expo 2022 haar deuren opent voor het publiek, biedt Floriade Preview al een vooruitblik. Tot en met 1 november kan iedereen een kijkje nemen op het 60 hectare grote terrein waar Floriade Expo 2022 verrijst.
16/07/20
Exclusief voor leden
27 Utrechtse festivals ontvangen subsidie 2021 - 2024
27 festivals ontvangen in principe een bijdrage voor de periode 2021-2024. Spreiding is een belangrijk punt en de adviescommissie introduceerde een ontwikkelbudget. Het totale subsidiebedrag stijgt met 38% in vergelijking met de vorige periode.
15/07/20
Boijmans werkt samen met Ahoy in creatief drive-thru museum
Museum Boijmans Van Beuningen is nu gesloten en toch kun je er heen. Boijmans en Rotterdam Ahoy make...
14/07/20
Exclusief voor leden
Hele diepe dip voor vak- en publieksbeurzen na prima 2019
Vak- en publieksbeurzen waren in 2019 goed voor een bijdrage van 4 miljard euro aan de Nederlandse economie. De sector leverde maar liefst 24.000 banen op. Vooral vakbeurzen zaten in de lift. Helaas wordt 2020 vanwege de coronacrisis een dramatisch jaar met een krimp van wel 80%.
08/07/20
Eerste vakbeurs in MECC over anderhalvemeter inrichting
De Anderhalve meter Expo is de beurs over oplossingen voor uitdagingen uit de anderhalvemeter maatschappij.
06/07/20
Varend corso zonder ruchtbaarheid
Met een speciaal ingelaste mini-editie van het Varend Corso Westland is het corsoweekeinde toch niet...