Geplaatst op: 03-12-2019
Auteur: Hans van Leeuwen

Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken

Referentiekader ontbreekt voor vitale vakantieparken
Bron: Pixabay

Weet u nog mijn vorige column met daarin een vurig pleidooi dat het tijd wordt voor een minister van Vrijetijd? Inmiddels wordt deze roep steeds luider nu blijkt dat er maar twee fulltimers in Den Haag zich met deze problematiek bezig houdt. Toerisme en recreatie is een business dat een aantal departementen is voorbijgeschoten zoals die van Mobiliteit en Landbouw. Daar waar de stikstof een van de uitwassen is van de landbouw geldt dat voor onze sector in de verblijfsrecreatie met als grootste uitdaging de sanering van honderden troosteloze campings, bungalow- en vakantieparken. Jarenlang heeft men de andere kant op gekeken. Wel contributie vangen maar de recreatieondernemer er niet op aanspreken. Alle provincies zijn er wel op een of andere wijze bij betrokken en voeren heel veel overleg, vergaderingen met adviesbureaus, de brancheorganisatie en diverse gemeentelijke en sociale instanties. 


Vakantieparken zijn gebruikt als het sociale afvalputje van de maatschappij en luie dubieuze recreatieondernemers vullen hun zakken over de ruggen van andere doelgroepen. Sommige parken lijken wel meer op een datingclub of asielzoekerscentrum. Ondanks bijna twintig jaar praten is er nog weinig vooruitgang geboekt. Het nieuwe stikstofprobleem voor de recreatiesector heet #vitalevakantieparken. Al jaren pleit ik voor (harde) handhaving! De markt voor vakantieparken wordt er mee bezoedeld en de luie #recreatieondernemer vult zijn zakken over de rug van diezelfde maatschappij. Weet u dat er wethouders zijn die gewoon meedelen dat ze het zooitje gewoon maar laten aanrommelen en er geen energie in willen stoppen ondanks al die gemeenschapsgelden, vergaderingen en overleggen ten spijt.


Een lidmaatschap van de #RECRON en #KHN zou niet meer mogen en de gebruikersvergunning zou moeten worden ingetrokken. Uiteraard met een sociaal netwerk voor opvang! Compliment voor de aanpak van de gemeente Arnhem door Ahmed Marcouch en met name Gerrie Elfrink. Deze aanpak is geen "beloning” zoals voorzitter Cees Slager van RECRON van Molecaten laat weten in zijn interview voor de "slechteriken”.


In dit specifieke geval moet de rekening naar de #eigenaar van het #vakantiepark Een onteigeningsprocedure, standaardoplossing voor dit landelijk probleem, en hier financiert men de kosten voor de herontwikkeling. Voor deze specifieke gevallen #vitalevakantieparken zou een nieuwe wet moeten komen zodat het ook juridisch waterdicht is en er niet zoveel tijd en energie met praten verloren gaat van heel veel belangenorganisaties! (Bron: Telegraaf).


Weet u wat ik zo raar vind? In al die provincies praten adviesbureaus, brancheorganisaties, gemeente en sociale instanties al meer dan tien jaar en nog nooit heb ik een uitnodiging ontvangen. Wat mij opvalt is dat men het referentiekader mist en het vergaderen tot het ultieme doel heeft verheven. Met de tien miljoen extra bezoekers die de komende jaren ons land zal overspoelen, is een grondige aanpak nodig om nieuwe recreatiegebieden te ontwikkelen. Een voorbeeld voor de totale sector zijn ketens als CenterParcs - Roompot Vakanties – Droomparken – Landal maar ook zelfstandige bedrijven zoals Puur Exloo – Camping Zonneweelde – De Bongerd – Hof van Saksen – De Leistert, voor meer inspiratie, een beter referentiekader en grotere ambities.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
11/10/24
Welke Nationale Parken hebben de meeste fiets- en wandelroutes?
Interessant onderzoekje van vakantiehuizenverhuurder Holidu: Nationale Parken in Nederland en Belgie met de meeste fiets- en wandelroutes. Op nummer 1 staat Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Nationaal Park Scheldevalei en Nationaal Park Veluwezoom maken de top 3 compleet.
11/10/24
Exclusief voor leden
Zakelijk toerisme veert na pandemie eindelijk terug
De World Travel & Tourism Council (WTTC) verwacht dat zakenreizen dit jaar de pre-pandemieniveaus zullen overtreffen, sneller dan eerder voorspeld, goed voor een record van 1,5 biljoen dollar aan bestedingen.
11/10/24
Lancering 'Echt Dellufs Bakkie' op Dag van de Duurzaamheid
Delft introduceert op de Dag van de Duurzamheid een eigen herbruikbare beker als alternatief voor het wegwerpplastic.
11/10/24
De Rooi Pannen organiseert stagemarkt voor toeristische studenten en bedrijven
Op donderdag 17 oktober 2024 organiseert De Rooi Pannen in Tilburg een grote stagemarkt voor studenten van de mbo-opleidingen in toerisme, recreatie en luchtvaartdienstverlening.
11/10/24
Zeven nieuwe Green Key-ondernemers en lancering Groene Iconen versterken duurzame gastvrijheidssector in Friesland
Op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, hebben zeven toeristische ondernemers in Friesland het Green Key Certificaat in ontvangst mogen nemen.
11/10/24
Reusachtige draak als kroon op het werk
Een reusachtige roodkleurige draak vormt vanaf zaterdag 12 oktober het pronkstuk van Fantastische Fabelwezens in Burgers' Zoo.
11/10/24
Nieuw en toch vertrouwd: Dutch Travel Media Awards
Nederlandse reisjournalisten en bloggers krijgen in 2025 een nieuwe kans om hun werk te laten schitteren met de introductie van de Dutch Travel Media Awards. Ze vervangen de voormalige Aad Struijs Persprijs.