Geplaatst op: 12-09-2013
Auteur: Marc Gerlings
Publicatie: Recreatie & Toerisme oktober 2013 nummer 5

1.000 banen bij in toerisme Overijssel

1.000 banen bij in toerisme Overijssel

Het aantal banen in de Overijsselse vrijetijdseconomie is in de periode 2008-2012 fors gegroeid.

1.000 banen erbij
In de toeristische regio’s die vallen onder MarketingOost; Salland, Vechtdal, IJsseldelta en WaterReijk, is de werkgelegenheid gegroeid met circa 1.000 banen. Van zo’n 16.000 banen in 2008 tot bijna 17.000 banen in 2012. Met een aandeel van 5,9% is het belang van de vrijetijdseconomie voor de werkgelegenheid groter dan bijvoorbeeld de sectoren Landbouw en Openbaar Bestuur. Dit blijkt uit een analyse van LISA-statistieken door KennispuntOost, de Kennis en Innovatie afdeling van MarketingOost en het Twents Bureau voor Toerisme.

Bestedingen in vrijetijdseconomie toegenomen
Naast de banengroei is in de regio’s Salland, Vechtdal, IJsseldelta en WaterReijk ook sprake van toename van het aantal overnachtingen en bestedingen in de vrijetijdssector in de periode 2008-2012. Dit blijkt uit cijfers uit het Continu Vakantie Onderzoek van NBTC-NIPO Research.

9% groei bestedingen
Trendlijnberekeningen laten zien dat de totale bestedingen in bovengenoemde regio’s tussen 2008 en 2012 fors zijn toegenomen. Van ruim 154 miljoen euro in 2008 naar ruim 168 miljoen euro in 2012, een groei van 9%.

MarketingOost meldt bij deze cijfers: ‘Een eerste stap om de samen met provincie, gemeenten en ondernemers geformuleerde ambities voor de periode 2012-2015 te realiseren: 10% marktaandeel op de binnenlandse vakantiemarkt, 80 miljoen extra bestedingen en 3000 extra banen.’

Henk van Voornveld: "Investeren in de vrijetijdseconomie is lonend”
Henk van Voornveld, directeur van MarketingOost, is blij met de cijfers: "Het geeft aan dat de investeringen in de vrijetijdseconomie door ondernemers en overheden lonend zijn. In een tijd van oplopende werkloosheid en krimpverschijnselen zien we dat de vrijetijdseconomie groeit. En er liggen nog veel kansen in onze prachtige toeristische regio’s. Met name de verbinding tussen de vakantieregio’s en de steeds interessanter wordende Hanzesteden biedt nog talrijke mogelijkheden, ook voor de Duitse en Vlaamse markt”.
Tegelijkertijd laat hij ook een waarschuwend geluid horen. "We moeten blijven investeren in de vrijetijdseconomie, zowel in productontwikkeling en promotie als ook in gastvrijheid. De concurrentie is fors, bestedingen komen onder druk te staan en daar heeft ook onze sector onder te lijden. Maar de vrijetijdseconomie kan een belangrijke motor zijn van de regionale economie. Met zijn allen de schouders eronder, de blik naar buiten en blijven investeren.”

Trefwoorden: vrijetijdseconomie, werkgelegenheid, toerisme, banen

Reacties:

  • Nog geen reacties aanwezig.

Plaats een reactie:

Naam:Verplicht
E-mailadres:Verplicht
Bericht:Verplicht
 

Reload Image


 

||| Blogs |||

30/03/20
VrijetijdsTrends 2020 en de invloed van Corona: Thuisentertainment, lokalisering, on- en offline, herstel of crisis
Het Coronavirus heeft een grote impact op ons vrijetijdsgedrag. In een paar weken tijd zijn ons gedrag en de VrijetijdTrends 180 graden gedraaid. De vraag is: wat gebeurt er als deze crisis weer op zijn retour is?
26/03/20
De wederopbouw van de vrijetijdssector
Wat gaat de coronacrisis onze sector van almaar meer-meer-meer opleveren? Wat boeit onze gasten in de toekomst nu echt?
24/03/20
Leidt het coronavirus straks tot een reset in ons denken en handelen?
En dan nu wat positief nieuws over het coronavirus2020. Alleen al om de allitererende getallen zou j...
27/12/19
Wat een nepjaar was het eigenlijk…
Het is december 2019. De maand van oliebollen, pepernoten, kerstbomen, kadostress en koffiedik kijke...
14/11/19
Naar toekomstgerichte bewuste bestemmingen
Column van Menno Stokman (CELTH) over de nieuwe rol van de gastvrijheidsindustrie

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

24/12/20
Fijne feestdagen en een voorspoedig 2021
De vrijetijdssector heeft een ongekend jaar achter de rug. De COVID-19-pandemie is na de Tweede Wereldoorlog de meest ingrijpende gebeurtenis die we met z’n allen meemaken. Een jaar met vrijheidsbeperkingen, naasten die we niet konden zien of ons zijn ontvallen, ongelofelijk veel psychisch en medisch leed, maar ook hoop, veerkracht en saamhorigheid.
24/12/20
Helpt de COVID-19 crisis tegen klimaatverandering?
De COVID-19 crisis heeft grote gevolgen voor de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2020. In hoofdstuk 10 van deel 2 van het Trendrapport 2020 is een gedetailleerd overzicht van de carbon footprint van de Nederlandse vakantieganger in 2019 te vinden. Daaruit blijkt zonneklaar dat reisafstand de belangrijkste parameter is voor de carbon footprint.
17/12/20
Trend: kun je meer doen met saamhorigheid?
Uit het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020 is de stemming meegenomen van het Nederlands publiek van afgelopen zomer. Consumenten bestempelen de periode als ‘pittig’. De positieve zijde is dat vaak het begrip ‘saamhorigheid’ wordt gemeld. Kun je daar meer mee in recreatief beleid of in je bedrijf?
16/12/20
Is de reiziger bereid om te betalen voor klimaatcompensatie?
Melise Rikels, studente Tourism Management van NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden, heeft op vrijdag 11 december de TUI-CELTH Sustainable Tourism Thesis Award 2020 gewonnen. Deze award wordt ieder jaar uitgereikt aan de student met de beste scriptie van Nederland over duurzaam toerisme.
09/12/20
Roompot opent volgend jaar nieuw Qurios park in Gulpen
Op een locatie in de heuvels van Zuid-Limburg plant Roompot volgend jaar een nieuw Qurios vakantiepark te openen. Op steenworp afstand van het bekende drielandenpunt in Vaals komen 185 duurzame cottages die zich in de heuvels van het Zuid-Limburgse Heuvelland zullen integreren.
26/11/20
Exclusief voor leden
Wenteltoren geeft prachtig uitzicht over Waddenzee en achterland
De nieuwe 25 meter hoge uitkijktoren 'Marsktårnet' is ontworpen door het wereldberoemde Deense architectenbureau BIG en zal vanaf voorjaar 2021 onderdeel uitmaken van de Deense toeristische leisure en educatielocatie aan de rand van het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee.
23/11/20
Multatuli Studentenprijs voortrekkershutten zonder drempels
BUas-studente Nienke Steenbergen heeft met haar scriptie ‘Trekkershutten zonder drempels de Multatuli Studentenprijs 2020 gewonnen.
13/11/20
Rotterdam geeft ondernemers gratis milieubarometer
De gemeente Rotterdam biedt bedrijven een gratis abonnement aan op de Milieubarometer. Daarmee kunne...