Geplaatst op: 02-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Reisbranche krijgt voucherbank

Reisbranche krijgt voucherbank
Afbeelding van Thanks for your Like
In de Tweede Kamer was vrijdag een brede steun voor een motie van het Kamerlid Aartsen (VVD) waarin het kabinet werd opgeroepen uiterlijk 1 december te komen met een voucherbank. Staatssecretaris Mona Keijzer benadrukte dat er nog wel een paar hobbels waren, maar stelde dat het kabinet aan de slag gaat met de realisatie van de voucherbank. Dat meldt ANVR. 

In de motie van Thierry Aartsen werd de regering verzocht om vóór 1 december samen met de reisbranche te komen tot een voorstel voor een kredietfaciliteit gekoppeld aan bestaande vouchers, een zogenaamde  voucherbank. De motie werd mede ondertekend door CDA, GL, PVV en D66. Tijdens het korte debat gaf de PvdA ook aan de voucherbank te steunen. 

Nog heel wat hobbels maar Keijzer gaat aan de slag

Door de staatssecretaris werd wel benadrukt dat er nog een aantal hobbels waren om te nemen. De sector is gedifferentieerd, met verschillende verdienmodellen; er zal dus ook voor een deel door de bedrijven zelf moeten worden meebetaald, waarbij er zeker ook een check op de kredietwaardigheid zal plaatsvinden. Voorts moet nog goedkeuring bij de EU worden gevraagd. Tenslotte zal samen met de sector een uitvoeringsorganisatie moeten worden opgezet. Maar "we gaan het doen" aldus de staatssecretaris. 

In het debat benadrukte Aartsen dat het ontbreken van perspectief op de korte termijn (er kunnen  op dit moment vrijwel geen vakanties worden geboekt of worden georganiseerd) geen reden mag zijn om tot afwijzing op grond van kredietwaardigheid te komen. De staatsecretaris wees in haar reactie erop dat het gaat om belastinggeld waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan. 

ANVR verheugd

"Wij zijn zeer  verheugd dat zowel bij kabinet als in Tweede Kamer er een groot draagvlak is voor de voucherbankvoorstellen van SGR/ANVR. Daar hebben we de afgelopen weken hard aan getrokken" zegt Walter Schut van ANVR. "Het betekent tevens dat we met SGR op volle kracht verder kunnen in het overleg met de ministeries van EZK en Financiën. We zijn er zeker nog niet en de tijd begint te dringen, maar brede politieke steun van Kamer en kabinet is cruciaal voor het proces om te komen tot een voucherbank voor de reisbranche". 
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, touroperators, reisbureaus, corona, boekingen, crisis, vouchers

||| Blogs |||

09/07/21
Dromomania
Wat een intens genot was het. De voortijdige uitschakeling van het Nederlands Elftal (nou ja, eigenl...
07/06/21
Bezint eer ge begint!
Bezint eer ge begint!
07/06/21 · Horeca · Guido Aerts | Lees meer
De laatste dertig jaar gaan we in oktober samen met vrienden een lang weekend naar een super leuk ho...
02/05/21
Pegasus of luchtfietserij?
Pegasus of luchtfietserij?
02/05/21 · Dagrecreatie · Thijs Vossen | Lees meer
Er zal in een ver verleden ongetwijfeld ooit een blog geschreven zijn met de titel: ‘De auto wordt...
30/03/21
Hoe je een imago verkwanselt met een kop koffie
In het stemhokje schoot de gedachte door mijn hoofd. Merkwaardig eigenlijk dat meerdere politieke pa...
18/03/21
Het ontwikkelen van recreatiebedrijven begint met het eind voor ogen
Overheden buitelen over elkaar rondom het thema: vitale verblijfsrecreatie. Terecht, want een sterke verblijfsrecreatie draagt bij aan de leefbaarheid in een stad, dorp of gemeente. Goed dat overheden daar op letten. In onze optiek hebben veel gemeenten echter weinig oog voor het sturen op nieuwe concepten die gebaseerd zijn op toeristisch-recreatieve exploitatie.

||| Twitter |||

||| Nieuws |||

30/07/21
Leidende tentoonstelling Fries Museum voor Arcadia bekend
De collectie Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen komt volgend jaar naar Leeuwarden. Het Fries Museum maakt samen met het Rotterdamse museum een grote tentoonstelling over de invloed van het Franse licht in de 19de-eeuwse schilderkunst, met landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne maar ook Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.
30/07/21
Exclusief voor leden
Pilot digitaal stoplicht systeem in horeca Dordrecht
Dordrecht krijgt de eerste pilot met een stoplichtsysteem voor de horeca. In een gratis app is dan te zien of er in een bepaalde horecagelegenheid voldoende plek is. Het initiatief wordt ondersteund vanuit de provincie Zuid-Holland.
29/07/21
Slecht en minder slecht nieuws voor evenementen
Maandag neemt het Nederlandse kabinet waarschijnlijk een beslissing over het al of niet doorgaan van eendaagse festivals zonder vaste placering. Het kort geding is daarom aangehouden. Inmiddels is ook meer duidelijk over de recente uitbraken bij festivals en horeca. Vanwege de ontwikkelingen krijgen evenementen 40 miljoen euro extra aan steun.
29/07/21
Visit Zuid-Limburg zoekt na watersnood tijdelijke locatie
Beide locaties in Valkenburg van DMO Visit Zuid-Limburg zijn nog onbruikbaar na de enorme watersnood. Om gasten te helpen is een tijdelijk informatiepunt opgezet bij het station van Valkenburg maar de organisatie heeft nog een locatie nodig.
29/07/21
Fietspad in Project Wierdijk open
Het fietspad Wierdijk in gemeente Hollands Kroon is klaar. De nieuwe fietsroute meandert langs de monumentale dijk en de rijke historie van het voormalige Waddeneiland Wieringen.
29/07/21
Via VR zomaar sprong naar 17e eeuw maken
Kinderen zijn gek op tijdrijzen. Het kan niet maar in het Westfries Museum in Hoorn toch weer wel. In het museum kun je extra tours boeken waardoor je via een virtual reality bril opeens door Batavia loopt in 1627. Het museum verdient ook wat extra met de tours.
26/07/21
Doek valt voor meerdaagse evenementen
De Alliantie van Evenementenbouwers begrijpt het besluit van de Nederlandse regering om meerdaagse evenementen waar kan worden overnacht af te gelasten. Ze roept de regering wel op om snel een besluit te nemen over de andere evenementen.
26/07/21
Norwegian Cruise Line vaart voor het eerst weer na 500 dagen
Norwegian Cruise Line (NCL) heeft gisteren haar cruise comeback officieel ingeluid met een dubbel debuut: Norwegian Jade is niet alleen het eerste schip van de 17 schepen tellende vloot die na 500 dagen weer gasten verwelkomde aan boord, ze schreef ook geschiedenis voor NCL door zich als eerste schip in haar thuishaven Athene (Piraeus) te stationeren. Daar is de Griekse minister van toerisme blij mee.