Geplaatst op: 02-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Reisbranche krijgt voucherbank

Reisbranche krijgt voucherbank
Afbeelding van Thanks for your Like
In de Tweede Kamer was vrijdag een brede steun voor een motie van het Kamerlid Aartsen (VVD) waarin het kabinet werd opgeroepen uiterlijk 1 december te komen met een voucherbank. Staatssecretaris Mona Keijzer benadrukte dat er nog wel een paar hobbels waren, maar stelde dat het kabinet aan de slag gaat met de realisatie van de voucherbank. Dat meldt ANVR. 

In de motie van Thierry Aartsen werd de regering verzocht om vóór 1 december samen met de reisbranche te komen tot een voorstel voor een kredietfaciliteit gekoppeld aan bestaande vouchers, een zogenaamde  voucherbank. De motie werd mede ondertekend door CDA, GL, PVV en D66. Tijdens het korte debat gaf de PvdA ook aan de voucherbank te steunen. 

Nog heel wat hobbels maar Keijzer gaat aan de slag

Door de staatssecretaris werd wel benadrukt dat er nog een aantal hobbels waren om te nemen. De sector is gedifferentieerd, met verschillende verdienmodellen; er zal dus ook voor een deel door de bedrijven zelf moeten worden meebetaald, waarbij er zeker ook een check op de kredietwaardigheid zal plaatsvinden. Voorts moet nog goedkeuring bij de EU worden gevraagd. Tenslotte zal samen met de sector een uitvoeringsorganisatie moeten worden opgezet. Maar "we gaan het doen" aldus de staatssecretaris. 

In het debat benadrukte Aartsen dat het ontbreken van perspectief op de korte termijn (er kunnen  op dit moment vrijwel geen vakanties worden geboekt of worden georganiseerd) geen reden mag zijn om tot afwijzing op grond van kredietwaardigheid te komen. De staatsecretaris wees in haar reactie erop dat het gaat om belastinggeld waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan. 

ANVR verheugd

"Wij zijn zeer  verheugd dat zowel bij kabinet als in Tweede Kamer er een groot draagvlak is voor de voucherbankvoorstellen van SGR/ANVR. Daar hebben we de afgelopen weken hard aan getrokken" zegt Walter Schut van ANVR. "Het betekent tevens dat we met SGR op volle kracht verder kunnen in het overleg met de ministeries van EZK en Financiën. We zijn er zeker nog niet en de tijd begint te dringen, maar brede politieke steun van Kamer en kabinet is cruciaal voor het proces om te komen tot een voucherbank voor de reisbranche". 
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, touroperators, reisbureaus, corona, boekingen, crisis, vouchers

CELTH
 


||| Nieuws |||

13/06/24
Den Haag ziet oprichting anti-corruptie rechtbank als kans
Integrity Initiatives International (III) is gestart met de uitbreiding van haar activiteiten in Europa met als doel de oprichting van een International Anti-Corruption Court (IACC) in Den Haag. Dat ziet dmo The Hague & Partners als een nieuwe kans voor de bestemming Den Haag.
12/06/24
Prijsvrij Vakanties D-reizen en TUI Nederland breiden samenwerking uit
Sinds begin juni worden TUI pakketreizen niet alleen aangeboden via de winkels van D-reizen en D-reizen.nl maar ook bij Prijsvrij Vakanties.
12/06/24
Exclusief voor leden
Riksja Travel maakt drastische keuze voor klimaat
Riksja Travel gaat korte verre vliegvakanties niet meer actief promoten. Dat doet de touroperator om minder impact op het klimaat te maken.
11/06/24
Exclusief voor leden
Amsterdam aantrekkelijk voor hotelinvesteringen maar Utrecht maakt inhaalslag
Amsterdam is in 2024 de meest aantrekkelijke stad voor hotelinvesteringen. Dit blijkt uit de Dutch Hotel City Index, die tijdens de PROVADA 2024 wordt gepresenteerd door Horwath HTL en ABN AMRO. Amsterdam blijft op plaats één maar let op Utrecht en Rotterdam.
10/06/24
Pitches gehouden voor eerste F&B Jan Vlasman Award
Deze nieuwe prijs is dit jaar in het leven geroepen door de Hospitality Synergy Group om Vlasman nalatenschap te eren. Een derde- of vierdejaars hotelschoolstudent die zich tijdens zijn hotelschool carrière op een bijzondere manier heeft ontwikkeld, maakt kans op deze titel van F&B talent van het jaar.
10/06/24
Nationaal Fietscongres 2025 in Utrecht
Samen met de Fietsersbond verwelkomt gastheer provincie Utrecht in 2025 fietsprofessionals uit Nederland en België in de regio Utrecht. Dit werd tijdens het Nationaal Fietscongres op 5 en 6 juni bekendgemaakt.
10/06/24
Exclusief voor leden
Ankie van Wersch directeur MVO Nederland
Ankie van Wersch (47) is de nieuwe directeur-bestuurder van MVO Nederland, het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Nederland.
10/06/24
Exclusief voor leden
Eerste energy hub geplaatst
Tijdens het Trendcongres Toerisme en Vrijetijd 2024 bleek dat bij ondernemers grote zorgen zijn over de krapte op het elektriciteitsnet. Het kan plannen voor extra faciliteiten naar gasten in de weg zitten. In Tholen is vandaag een extra energy hub geplaatst om het net te ontlasten.

||| Agenda |||

24/06/24 t/m 26-06-24
24/06/24 t/m 26-06-24: CBTS 2024
Van 24 tot en met 26 juni organiseert de Breda University of Applied Sciences de jaarlijkse CBTS-con...
25/06/24 t/m 28-06-24
25/06/24 t/m 28-06-24: Atlas Annual Conference 2024
Onder het thema 'Navigating the Future' organiseert de Breda University of Applied Sciences van 25 t...
24/09/24 t/m 26-09-24
24/09/24 t/m 26-09-24: IAAPA EXPO EUROPE 2024
The leisure industry’s premier event in Europe arrives to Amsterdam, the Netherlands in 2024. Get...
12/11/24 t/m 14-11-24
12/11/24 t/m 14-11-24: Recreatie Vakbeurs 2024
Op 12, 13 & 14 november 2024 vindt de jaarlijkse Recreatie Vakbeurs plaats in Evenementenhal Har...