Geplaatst op: 02-11-2020
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Reisbranche krijgt voucherbank

Reisbranche krijgt voucherbank
Afbeelding van Thanks for your Like
In de Tweede Kamer was vrijdag een brede steun voor een motie van het Kamerlid Aartsen (VVD) waarin het kabinet werd opgeroepen uiterlijk 1 december te komen met een voucherbank. Staatssecretaris Mona Keijzer benadrukte dat er nog wel een paar hobbels waren, maar stelde dat het kabinet aan de slag gaat met de realisatie van de voucherbank. Dat meldt ANVR. 

In de motie van Thierry Aartsen werd de regering verzocht om vóór 1 december samen met de reisbranche te komen tot een voorstel voor een kredietfaciliteit gekoppeld aan bestaande vouchers, een zogenaamde  voucherbank. De motie werd mede ondertekend door CDA, GL, PVV en D66. Tijdens het korte debat gaf de PvdA ook aan de voucherbank te steunen. 

Nog heel wat hobbels maar Keijzer gaat aan de slag

Door de staatssecretaris werd wel benadrukt dat er nog een aantal hobbels waren om te nemen. De sector is gedifferentieerd, met verschillende verdienmodellen; er zal dus ook voor een deel door de bedrijven zelf moeten worden meebetaald, waarbij er zeker ook een check op de kredietwaardigheid zal plaatsvinden. Voorts moet nog goedkeuring bij de EU worden gevraagd. Tenslotte zal samen met de sector een uitvoeringsorganisatie moeten worden opgezet. Maar "we gaan het doen" aldus de staatssecretaris. 

In het debat benadrukte Aartsen dat het ontbreken van perspectief op de korte termijn (er kunnen  op dit moment vrijwel geen vakanties worden geboekt of worden georganiseerd) geen reden mag zijn om tot afwijzing op grond van kredietwaardigheid te komen. De staatsecretaris wees in haar reactie erop dat het gaat om belastinggeld waar zorgvuldig mee om moet worden gegaan. 

ANVR verheugd

"Wij zijn zeer  verheugd dat zowel bij kabinet als in Tweede Kamer er een groot draagvlak is voor de voucherbankvoorstellen van SGR/ANVR. Daar hebben we de afgelopen weken hard aan getrokken" zegt Walter Schut van ANVR. "Het betekent tevens dat we met SGR op volle kracht verder kunnen in het overleg met de ministeries van EZK en Financiën. We zijn er zeker nog niet en de tijd begint te dringen, maar brede politieke steun van Kamer en kabinet is cruciaal voor het proces om te komen tot een voucherbank voor de reisbranche". 
Trefwoorden: reisbranche, reisbedrijven, touroperators, reisbureaus, corona, boekingen, crisis, vouchers

CELTH     
Trendrapport

||| Nieuws |||

04/10/23
04/10/23 · Horeca | Lees meer
Een Nederlands restaurant is uitgeroepen tot beste van de wereld op de grootste online review webs...
04/10/23
Exclusief voor leden
Toeslag voor werknemers Schiphol blijft
Vakbonden FNV en CNV hebben afspraken gemaakt over behoud van de medewerkerstoeslag op Schiphol. Die geldt onder meer voor beveiligers, schoonmakers en begeleiders van mensen met beperkte mobiliteit. En er is een doorbraak op ‘leefbaar loon’.
04/10/23
UNWTO start campagne om reisgedrag te veranderen
UNWTO heeft een nieuw wereldwijd initiatief 'Tourism Opens Minds' gelanceerd om landen, leiders in de toeristische sector en consumenten aan te moedigen om meer open-minded te zijn bij het kiezen van een reisbestemming.
04/10/23
Beekse Bergen start met ‘Light Safari’ in de wintermaanden
Safaripark Beekse Bergen organiseert bijzondere avondopeningen in de winter: de Light Safari. Bezoekers lopen via een speciale wandelroute langs kleurrijk verlichte dieren, bloemen en planten. Light Safari is te bezoeken vanaf donderdag 7 december tot en met zondag 25 februari.
04/10/23
Meer omzet maar minder boekingen voor Nederlandse verblijfsrecreatie
Hoe heeft de Nederlandse verblijfsrecreatie qua boekingen en omzet het deze zomer gedaan? Als eerste komt Stratech met resultaten uit haar boekingsmonitor. En die zijn door het matige en wisselvallige weer licht tegenvallend met minder boekingen maar gelukkig wel meer omzet.
04/10/23
Exclusief voor leden
Avalon wint Best Rides of the Year
Attractiepark Toverland heeft tijdens de vakbeurs IAAPA Expo Europe in Wenen twee gouden en drie zilveren awards in de wacht mogen slepen. Zo won Toverland de gouden Park World Excellence Award voor ‘Best Regional Park of the Year’ en werden de nieuwe attracties in themagebied Avalon uitgeroepen tot ‘Best Rides of the Year’.
04/10/23
Exclusief voor leden
Bezit van caravan of kampeerauto groeit sterk onder jongere doelgroep
Het caravan- en camperbezit onder jonge doelgroepen is sinds de uitbraak van corona fors harder is gestegen dan in andere leeftijdscategorieën. Dat melden Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en Jaarbeurs naar aanleiding van de start van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs.
03/10/23
Exclusief voor leden
Afvalfonds Verpakkingen omarmt sector leisure
Bij attractiepark Walibi Holland kunnen gasten vanaf zaterdag 7 oktober hun statiegeldflesjes en -blikjes inleveren. Wie dat doet, krijgt het statiegeld meteen terug via Tikkie.

||| Agenda |||

12/10/23
12/10/23 t/m 12-10-23: Screw up morning: Leisure en toerisme in stedelijke ontwikkeling
Tijdens de Screw Up Morning op donderdag 12 oktober 2023 brengen Sweco, J2Leisure en Expertise Netw...
23/10/23 t/m 24-10-23
23/10/23 t/m 24-10-23: Glamping 2-Daagse
Pleisureworld organiseert op 23 en 24 oktober een Glamping 2-Daagse. De reis trekt in twee dagen tij...
14/11/23 t/m 16-11-23
14/11/23 t/m 16-11-23: Recreatie Vakbeurs 2023
Dé vakbeurs voor een toekomstbestendige recreatiebranche.   Op 14, 15 en 16 novemb...
24/01/24 t/m 25-01-24
24/01/24 t/m 25-01-24: Recreatie Next Level 2024
Recreatie Vakbeurs organiseert op 24 en 25 januari 2024 een nieuw event voor de recreatiebranche: R...