Geplaatst op: 03-09-2018
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Brabant trekt meer buitenlands bezoek

Brabant trekt meer buitenlands bezoek
Kanovaren in de Brabantse Biesbosch
Noord-Brabant heeft in toeristisch opzicht een prima eerste halfjaar van 2018 achter de rug. Vooral buitenlandse gasten wisten de provincie in toenemende mate te vinden. Opvallend is de lichte daling van het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten, die werd veroorzaakt minder gasten op de vakantieparken. Dat heeft VisitBrabant vandaag bekend gemaakt na een analyse van CBS-cijfers over de eerste zes maanden van 2018.


Het aantal gasten in Brabantse logiesaccommodaties steeg de eerste zes maanden van 2018 in vergelijking met dezelfde periode in 2017 met 3,3 procent; de overnachtingen groeiden met 1,6 procent. Positief is dat buitenlandse gasten in toenemende mate Noord-Brabant weten te vinden wat resulteerde in 7,7 procent meer gasten en 6,3 procent extra overnachtingen van buitenlanders. Heleen Huisjes, directeur van Visit Brabant reageert enthousiast: "We zien dat onze strategie om in te zetten op meer internationaal bezoek en short stay werkt. Brabant had qua internationaal bezoek echt wat in te halen en in de cijfers zien we al enige jaren een positieve ontwikkeling die ook in het eerste halfjaar van 2018 weer wordt bevestigd.”


Binnenland: lichte groei

Vanuit de binnenlandse markt zag Brabant meer gasten (+1,4 procent) maar een lichte afname van het aantal overnachtingen (-0,2 procent). Dat kwam vooral door een daling van zowel het aantal gasten als overnachtingen (-4,1 procent) op vakantieparken. Brabant heeft van oudsher een groot aanbod van vakantieparken "We zien ook dat een deel van de parken investeringen nodig hebben en zich minder meer op toerisme richt”, stelt Heleen. "Dat vertekent het beeld wat want nieuwe parken in het hogere segment als het Safari Resort Beekse Bergen of het Loonsche Land van de Efteling doen het prima. Die parken zijn erg in trek en zeer geschikt voor het aantrekken van meer buitenlands bezoek.”


Buitenland: sterke groei

Opvallend sterk was de groei van het internationaal bezoek aan hotels: 9,3 meer gasten, 12,5 procent meer overnachtingen. Brabant ontving in totaal 437 duizend buitenlandse hotelgasten die 730 duizend overnachtingen realiseerden. Ook de binnenlandse markt groeide heel behoorlijk (7,2 procent) naar 716 duizend gasten die meer dan 1 miljoen overnachtingen realiseerden. Om meer internationale bezoekers te trekken, werkt Visit Brabant met thema’s die weer aansluiten op de Holland City Strategie. Heleen Huisjes: "Wij hebben heel bewust gekozen om via thematische programma’s als Van Gogh, Design of volgend jaar 75 jaar bevrijding met eigen verhalen en aanbod aan te sluiten bij de landelijke campagnes van het NBTC.”


Belangrijke rol voor Eindhoven Airport

Brabant zet sterk in op de Belgische en Duitse markt maar profiteert ook van frequente vliegverbindingen op Zuid-Europese landen via Eindhoven Airport. Volgens Heleen is Brabant voor toeristen interessant vanwege de combinatie van natuur en stad. "We zien heel veel fietsrecreanten die tijdens hun bezoek ook andere activiteiten ondernemen.” Uitdagingen zijn er ook. "We moeten ondernemers nog meer helpen de meertaligheid op orde te krijgen en ondernemers moeten actiever aan de slag met reviewmanagement. Ben er bewust van hoe mensen op social media over je praten en doe daar ook wat mee. Daar hebben we veel op ingezet en zie je stap voor stap goede verbeteringen.”

Topics:Toerisme
Trefwoorden: noord-brabant, toerisme, inkomend toerisme

||| Blogs |||

24/10/18
Toeristen verleiden wordt het nieuwe belijden
Amsterdam puilt uit van de toeristen. Goed voor de economie, maar minder aangenaam voor veel inwone...
04/10/18
Segregatie of integratie?
Eind juni vond bij mij in de buurt de Champions Trophy voor nationale hockeyteams plaats. Een mooi...
25/09/18
En Footzy is (W)elke Plek
Het aantal kwalificaties in bijna 40 jaar noeste arbeid dat mij is opgespeld groeit nog steeds met...
06/09/18
Van marketing naar mattering
Van marketing naar mattering
06/09/18 · Cultuur · Hanita van der Schaaf | Lees meer
Column van Hanita van der Schaaf over Culturele Hoofdstad van Europa 2018, Leeuwarden
24/07/18
Time Out
Time Out
24/07/18 · Leisure · Han Verheijden | Lees meer
Zoals ik in mijn vorige column schreef, heb ik afgelopen winter een skiongeluk gehad. Hierdoor was...
||| Twitter |||

||| Nieuws |||

21/11/18
Nu ook tropisch eiland op Recreatie Vakbeurs 2018
Zowel Happy Camping als het tropisch eiland maken deel uit van het concept van de zeventiende editie van Recreatie Vakbeurs op 27, 28 en 29 november in Evenementenhal Hardenberg.
21/11/18
Uitstel van betaling voor Bovo Tours
Het najaar eist in onze branche een tweede grote slachtoffer. Touringcarbedrijf Bovo Tours uit Roelo...
21/11/18
Breda University organiseert workshop inclusief toerisme bij Efteling
Breda University of Applied Sciences en Newscat maken zich sterk voor inclusief toerisme. Tijdens een workshop in de Efteling laten ze zien hoe Nederlandse toeristische sector toegankelijker kan worden voor toeristen met beperking.
20/11/18
Transavia pakt ruimte op Eindhoven na sluiting basis Ryanair
De Nederlandse luchtvaartmaatschappij heeft hiermee een deel van de vrijgekomen ruimte opgevuld na het besluit van Ryanair om de Eindhovense basis te sluiten.
20/11/18
Exclusief voor leden
easyJet vliegt met recordaantal passagiers in 2018
Een recordaantal passagiers is vervoerd in de vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij easyJet: 88,5 miljoen.
20/11/18
Exclusief voor leden
Utrecht sluit jaar Cultureel Erfgoed
De provincie Utrecht vierde de sluiting van ‘Jaar van het Cultureel Erfgoed’ met een dichtbunde...
20/11/18
Video Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018
Gisterenmiddag is tijdens Trendrapport Live bij het CBS in Den Haag het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 gepresenteerd. De middag werd opgewarmd met de video Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 in 50 Trends.
19/11/18
Zelfportret Rembrandt sinds 1727 terug in Nederland
Het Fries Museum krijgt een bijzonder schilderij van Rembrandt van Rijn in bruikleen. Zelfportr...
Partners
Breda University of Applied Sciences
Initiatiefnemers
NRIT Media
Vrijetijdsnetwerk