Geplaatst op: 14-12-2020
Auteur: Marc Gerlings

Strenge coronamaatregelen jagen het wandelen aan

Strenge coronamaatregelen jagen het wandelen aan
In 2020 waren er 526.000 websitebezoeken ten opzichte van 234.000 in 2019, meldt Routebureau van Recreatie Noord-Holland.

Recreatie Noord-Holland zag dit jaar flinke pieken in bezoekers van haar website. Kabinetsmaatregelen in combinatie met mooi weer en de sterke behoefte om buiten te zijn, maakten dat wandelaars grote en kleine wandelroutes in heel Noord-Holland opzochten. Ook voor volgend jaar verwacht de organisatie groei maar dat komt door de uitbreiding van routenetwerken.

Verdubbeling websitebezoek

De behoefte om online informatie te vinden voor een wandeling in de natuur is duidelijk aanwezig. Het Routebureau, beheerder van het Wandelnetwerk Noord-Holland, constateert een forse toename van bezoekers aan de website. In 2020 waren er 526.000 websitebezoeken ten opzichte van 234.000 in 2019. Meer dan een verdubbeling. Ook de bezoekduur aan de website nam toe: van 27.000 uur in 2019 naar 60.000 uur dit jaar. 

De verdubbeling komt bijna overeen met cijfers die door het hoofdkantoor van Natuurmonumenten bekend werden gemaakt twee weken geleden. Ook daar was de enorme groei te zien op het zoeken naar informatie over recreatie in de natuur. Zowel wandel- als fietstochten zijn populair.

Coronamaatregelen levert bezoekpieken in voor- en najaar

De coronacrisis met daarbinnen de overheidsmaatregelen verklaren de opvallende bezoekpieken in het voorjaar en najaar. Door het sluiten van theaters, bioscopen en horeca werd wandelen een favoriete activiteit. Genieten van de natuur, dicht bij huis en zonder extra kosten, meent het Routebureau van Noord-Holland. Het prachtige weer in voorjaar, zomer en najaar droeg bij aan de zin in een wandeling. De angst voor extra coronakilo’s en de noodzaak om te werken aan gezondheid en weerstand zetten mensen letterlijk en figuurlijk in beweging. 

Rohof: "vooral inspiratie opdoen"

Alex Rohof, projectleider van het Routebureau: "De intelligente lockdowns veroorzaken de pieken en de hoge cijfers van het gebruik van onze website. Het laat zien dat steeds meer mensen ons weten te vinden. Ze doen ideeën op voor andere wandelroutes dan de vaste rondjes. Dat is ook de bedoeling van deze website; inspiratie opdoen voor wandelen door het afwisselende Noord-Hollandse landschap. Het laat ook zien dat wandelen van alle seizoenen is. Ik kan iedereen aanraden om de wandelschoenen aan te trekken en te genieten van het Noord-Hollandse landschap in wintertooi!”

Groei routenetwerk ten zuiden van Noordzeekanaal

Rohof verwacht voor de komende jaren een groei van wandelaars door de realisatie van twee extra wandelnetwerken: Amstelland (2021) en Zuid-Kennemerland (2022). Samen goed voor zo’n 900 kilometer extra wandelplezier. Omdat deze twee routenetwerken onder het Noordzeekanaal liggen, voorziet hij een flinke toename van de wandelrecreatie. Boven het kanaal wonen 1,1 miljoen mensen. Het gebied onder het kanaal is een veel dichter bewoond gebied met steden als Haarlem, Amsterdam, Amstelveen en het Gooi. In dit gebied wonen 1,7 miljoen mensen. 

Nodig voor spreiding
Het Wandelnetwerk Noord-Holland ontlast de natuurgebieden langs de kust en volle stedelijke gebieden. Spreiding van recreatiedrukte is een grote wens van zowel de provincie Noord-Holland als de grote steden, verenigd in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Het wandelnetwerk nodigt mensen uit om waar dan ook in Noord-Holland te wandelen.

Trefwoorden: wandelen, recreatie, beleid, route, routenetwerk

CELTH
 






||| Nieuws |||

24/04/24
De Leistert is beste camping van Nederland
Recreatiepark De Leistert is door kampeerders uitgeroepen tot ‘Beste camping van Nederland’. In Belgie werd de award gewonnen door Camping Sandaya Parc La Clusure en in de Luxemburg door Camping Fuussekaul.
23/04/24
Exclusief voor leden
Eurocamp ziet kansen in Oranje sportzomer
Kampeeraanbieder Eurocamp ziet marketing- en saleskansen bij de grootste sportevenementen van het jaar: de Olympische Spelen, het EK Voetbal, de Tour de France en de Formule 1.
23/04/24
Exclusief voor leden
Geen andere weg voor horeca dan kosten doorberekenen?
In het eerste kwartaal van 2024 verhoogden restaurants en cafés hun prijzen met gemiddeld 6 procent blijkt uit cijfers van het CBS. Maar de horeca lijkt geen andere weg te zien dan de gestegen kosten door te berekenen aan de gasten.
23/04/24
Exclusief voor leden
Start vereniging mobiliteit KNV Connected Mobility
De transitie naar een groenere, efficiënter en meer vraaggestuurde mobiliteitsstructuur is in volle gang. Die transitie is hard nodig om als mobiliteitssector door te kunnen groeien en onze maatschappelijke ambities te realiseren. Daarvoor wordt KNV Connected Mobility opgestart.
23/04/24
Moskee Al Hijra  in Leiden sluit aan bij Grootste Museum
Op vrijdag 3 mei sluit de Al Hijra Moskee in Leiden zich aan en wordt hiermee de 23ste ‘museumzaal’.
22/04/24
Exclusief voor leden
Nieuwe waterattractie voor Bellewaerde
Het Vlaamse attractiepark Bellewaerde heeft een nieuwe waterattractie. Amazonia ligt in het hart van de nieuwe zone ‘Mundo Amazonia waar in totaal 21 miljoen euro is geïnvesteerd.
19/04/24
ZooParc in Overloon biedt bezoekers bijzondere kans: word een dag dierenverzorger
Vanaf mei kunnen bezoekers in de dierentuin een halve dag meelopen met een dierenverzorger en helpen met dagelijkse werkzaamheden bij de verzorging van de dieren.
19/04/24
Liberationroutes in Salland & Twente met persoonlijke verhalen
De Liberation Route Europe die een schakel vormt tussen de belangrijkst regio's tijdens de opmars an de geallieerden, is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt.

||| Agenda |||

14/05/24
14/05/24 t/m 14-05-24: Bekendmaking ‘Top 10 Meest Innovatieve Vakantieparken van de Benelux’
Op dinsdag 14 mei organiseert Pleisureworld bij Yala in Emmeloord de bekendmaking van de ‘Top 10 M...
23/05/24
23/05/24 t/m 23-05-24: LDA Kennisdag 2024
Op donderdag 23 mei organiseert de Landelijke Data Alliantie weer haar jaarlijkse Kennisdag. Locatie...
27/05/24
27/05/24 t/m 27-05-24: Sustainable Tourism Mobility Forum
De Breda University of Applied Sciences (BUas) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen ...
05/06/24 t/m 07-06-24
05/06/24 t/m 07-06-24: THE INC Conference
Van 5 tot en met 7 juni 2024 is de Hotelschool The Hague gastheer van de internationale INC Conferen...
06/06/24
06/06/24 t/m 06-06-24: Nationaal Congres Citymarketing
Het Nationaal Congres Citymarketing heeft dit jaar als thema: Talent & Impacts. Gaststad is dit ...